Çobanlar Sertifikalarını Aldı
Muradiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi kapsamında verilen kursu başarıyla tamamlayan kursiyerler kepeneklerini giyerek sertifikalarını aldılar.
Muradiye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile Muradiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen “Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi” kapsamında açılan kursta başarılı olan kursiyerler için Merkez Kütüphane'nin konferans salonunda sertifika dağıtım töreni düzenlendi. İlçe Kaymakamı M. Fatih Çelikel, İl Koordinasyon ve Tarımsal Alt Yapılar Değerlendirme Şube Müdürü Abdülkerim Yücel, Van Damızlık Koyun-Keçi Birliği Başkanı Barış Çelik, Muradiye Milli Eğitim Müdürü Sabri Taş, Ziraat Bankası Müdürü M. Ali Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Nezir Çakan, Muradiye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Aslanbay ve mahalle muhtarlarının katıldığı törende konuşan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Muradiye'de 160 bin küçükbaş ve 17 bin büyükbaş hayvanın olduğu belirterek, “64 bin hektar çayır-mera alanına sahip ilçemizde sürü yöneticisi elemanlarının meraların düzgün otlatılması, sürü güvenliğinin sağlanması, hayvan ıslahının sağlanması ve hayvan hastalıklarında ilk müdahalelerin nasıl yapılması gerektiğini bu kurs vasıtasıyla öğrenmiş bulunmaktadırlar. İlçemizde bu gibi kurslara devam edilecektir. Aynı zamanda ilçemiz meyvecilik bakımında çok iyi bir potansiyele sahip. Son birkaç yıldır kurulan meyve bahçeleri de bunun kanıtıdır. İlçe müdürümüz ve teknik personelleri üreticilerimize bu konuda gerekli teknik desteği sağlamaktadır. Meyvecilik ve bitki sağlığı konularında yapılan yayım çalışmalarıyla üreticilerimiz bilgilendirilmektedir. Bu çalışmalar hızla devam edecektir” dedi.
İlçe Kaymakamı M. Fatih Çelikel'in hediyesi olan kepenekleri giyen 13 kursiyer sertifikalarını aldı.
Sertifika dağıtımının ardından konuşan Kaymakam Çelikel, çobanlığın peygamber mesleği olduğunu hatırlatarak, “Öyle herkesinde becereceği bir iş değil. Bazen öyle küçümsenme edasıyla söylenir, ama her yiğidin hakkı değil bu çobanlık işini yapmak. Eski ve kutsal bir meslektir. Özellikle belirtmek isterim, insanlarımız yavaş yavaş bu meslekten elini çekmişken, kardeşlerimizin bu işe katkı sağlaması, gönül vermesi bizi de mutlu etti. Allah utandırmasın. Hayırlı kazançlar nasip etsin. Kazasız belasız çobanlığınız da sürü yöneticiniz olsun” dedi.
Kursiyerlerden Erdal Buldum da, hayvan yetiştirirken doğru bildikleri birçok yanlışı bu kurs sayesinde öğrendiklerini belirterek, “Daha önce hayvan hastalıklarından hiçbir bilgimiz yoktu. Sürüde bir hayvan hastalandığında nasıl davranacağımızı, ne yapacağımızı bilemiyorduk. Meralarda hayvan otlatırken sadece hayvanların doyup doymamasına bakardık. Fakat bu kursta hayvanları meralarda nasıl otlatacağımızdan tutunda en ince detayına kadar her şeyi öğrendik” ifadelerini kullandı.