Çölyaklılar Antalya'da buluştu

Manisa da düzenlenen 1. Çölyak Derneklerinin Çalıştayının sonuçlarından biri olan ve çölyaklıların hayatlarını kolaylaştırmak adına yapılacak çalışmaların ikinci ayağı Batı Akdeniz Çölyak Derneği'nin organizasyonuyla Antalya'da gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Van Çölyak Derneği Başkan Gıyasettin Şevgin sorun ve önerilerini gündeme getirdi.

Evren Doğruer

Gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaflı gıdaların tüketilmesi ile tetiklenen Çölyak bilgilendirme çalıştayının ikinci ayağı Batı Akdeniz Çölyak Derneği Başkanı Sülbiye Şahinler'in organizasyonuyla Antalya'da gerçekleşti. Çalıştaya Van Çölyak Derneği Başkanı Gıyasettin Şevgin başta olmak üzere Antalya, İstanbul, Eskişehir, Manisa, Kocaeli, Elazığ, Bursa, Çorum, İzmir, Adana, Şanlıurfa, Malatya, Denizli, Osmaniye illerindeki Çölyak Dernek Başkanları katıldı. Çalıştay glutensiz Ada, Mina glutensiz, nuotil FSM Form Sağlık, Sinangil, Söke katkılarıyla gerçekleştirildi.

ÇOLYAKLILAR LOBİ ÇALIŞMASI YAPACAK

Çalıştayda önemli konular gündeme getirildi. Çölyaklıların hayatını kolaylaştırmak adına yapılması istenen kanun değişikliği için lobi çalışmalarının başlaması kararı alınan çalıştay da ayrıca devlet desteğinin arttırılmasına ve Çölyak farkındalığının arttırılması amaçlı kamu spotunun hazırlanmasına karar verildi. Glütensiz ürünlerle ilgili gıda kodeksi ve gıda güvenliği maddelerinin güncellenmesinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çölyak ortak paydasında çalışmaları yürütme kararı alındı. Son olarak Türkiye'deki Çölyak hastasının sayı ve istatistiklerinin belirlenip, Glütensiz ürünlere Çölyaklıların daha kolay ulaşabilmesi ve uygun fiyatlara alabilmesi ve illerde fırın açılması için yapılacak çalışmalar konusunda fikir alışverişi yapıldı.

Bakmadan Geçme