Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi! Maaşları düzenlenecek...
Devlet Opera ve Bale, Devlet Tiyatroları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda çalışan süreli sözleşmeli personel korumaya alınıyor. 3 bine yakın sanatçının sigortası 30 gün üzerinden yatacak, maaşları düzenlenecek, kıdem tazminatları birikecek, izin hakları olacak. 10-15 yıldır sahne alan sanatçıların da yer aldığı süreli sözleşmeli personelin sigortaları eksik yatırılmayacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı "Ne sanatçı, ne de işçi" sıfatı taşıyan süreli sözleşmeli sanatçıların sesine kulak verdi. Bakanlıkta sunumu yapılan yönetmelik son şeklini aldı. "Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde süreli sözleşmeli çalışan personelin "idari sözleşmeli" olarak kadroya alınması öngörülüyor. Bu grup içinde yer alan sanatçıların bir kısmı Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları'nda başrollerde de seyirciyle buluşuyor.
ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞECEK
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Cumuhraşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un girişimi ile sorunun çözüme kavuşturulduğunu belirterek, "Yevmiyeli sanatçılarımız, teknik personelimiz uzun yıllardır süreli sözleşmeli personel olarak çalışıyor. Bu nedenle emeklilik, kıdem, ihbar gibi hakları bulunmuyor. Bu yönetmelikle uzun yıllardır yaşanan sorunlar da aşılmış olacak" dedi. Temmuz 2018'de yürürlüğe kararname kapsamında, tam zamanlı, kısmi zamanlı veya projelerle sınırlı olmak üzere üç farklı sözleşmeli istihdam biçimi getirildi. Sanat kurumlarında görev yapan sözleşmeli personel de bu düzenleme kapsamına alındı. Buna göre, sanat kurumlarında daha önce 375 sayılı KHK'nin Ek 7. maddesi uyarınca istihdam edilmekte olan süreli sözleşmeli personelin çalışma koşulları, sözleşmeleri ve istihdamlarına yönelik diğer konuların yönetmelikle belirlenmesi gerekiyor. Böylece sanat kurumlarında süreli sözleşmeyle çalışan personel tam zamanlı çalışabilecek. Mali ve özlük hakları da iyileşecek.
NE KIDEM, NE İHBAR HAKLARI VAR
4857 sayılı İş Kanunu'nun 18'inci maddesine göre iş güvencesinden yararlanmak için sözleşmenin belirsiz, yani süresiz olması gerekiyor. Bu kapsamdaki sanatçıların sözleşme hakları her yıl vizeyle başlayıp aralıkta sona eren sözleşmeleri her ayın 14'ünde çıkış gösterilip 15'inde yeniden yapılıyor. Haftalık sözleşmeyle çalışarak katıldıkları prova ve konserler üzerinden imza karşılığı brüt ücret hesabıyla hiçbir yasal izin ve güvence olmadan yılın 8.5 ayı maaş alabiliyorlar. Bu kapsamda belirli süreli sözleşmeli çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanamadıkları gibi, ihbar tazminatı, iş arama izni, işe iade davası açma hakları da bulunmuyor.