Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Van’ın Çatak ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen törenlerle kutlandı.

VAN'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
JANDARMANIN ‘ŞEHİTLER ÖLMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ' SLOGANINA HALKTAN ALKIŞLI DESTEK

Van'da, cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl dönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı. Tören bitiminde jandarmanın ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganına, vatandaşlar alkışlarla destek verdi.
Törenin yapılacağı Cumhuriyet Caddesi, sabahın erken saatlerinde trafiğe kapatılırken, çevrede ise geniş güvenlik önlemi alındı. Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muhammed Fehmi Oflas'ın halkı selamlamasıyla başlayan tören; saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bayram mesajının da okunduğu törende bir konuşma yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, yaklaşık iki hafta önce ilde yaşanan olaylara değinerek, “Şayet hedefe ulaşmak için, vakit kardeşliğin korunmasını icap ettiriyorsa, geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda yaşadıklarımızı nasıl izah edeceğiz. O yakıp yıkma girişimlerini, Van'ımıza 3 yıl sonra yeni bir deprem kabusu yaşatma sorumsuzluğunu nereye koyacağız. Üstelik ülkenin batısıyla doğusuyla, doyasıya barış iklimini, çözüm çabasını içselleştirdiği bir zaman diliminde, demokrasi dışı bu terör fotoğrafını nereye oturtacağız” dedi.
Terör hadiselerinin milletin yalnızca huzurunu bozmakla kalmayıp, gelecek beklentilerini ve ekonomik kararları da etkilediğini vurgulayan Vali Doğan, “Sahip olduğumuz bu büyük güç nedeniyle bizi, sizi, hepimizi derinden üzen son yaşadıklarımızın stresini üzerimizden hemen atmak, kardeşliğimize etkin biçimde sahip çıkmak, umutlu geleceğimize emin adımlarla yürümek durumundayız. Dolayısıyla etnik kökenimizin veya dünya görüşümüzün esiri olmadan, farklılıklara saygı göstererek bir ortak payda bulmak zorundayız. Bu süreçte ekonomi ve kardeşlik odaklı bir gündeme sahip olmak gerçekten son derece önemli. Bu nedenle kavgadan kaçınmak, barıştan yana olmak bizden beklenen davranış olsa gerekir” şeklinde konuştu.
Şiirlerin okunduğu, halk oyunlarının sergilendiği törende, 2014 yılında uluslar arası müsabakalarda dereceye giren Vanlı sporcular ile ilde daha önce düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve atletizm dallarında başarı elde eden öğrencilere protokol tarafından ödülleri verildi.
Resmigeçit töreni esnasında giydiği subay kıyafetiyle öğrenci ve askerleri durmadan selamlayan 5 yaşındaki Murat Emin Summak, herkesin dikkatini çekti.
Cumhuriyet Bayramı töreninin bitiminde askerlerin caddede ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez', ‘Vatan sana canım feda' sloganları ise vatandaşlar tarafından alkışlarla destek buldu.



Atatürk Orta Okulu'nda düzenlenen törene İlçe Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Feyyaz Aydoğdu, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Tan, İlçe Emniyet Amiri Niyazi İnanlı, İlçe Milli Eğitim Müdür M. Salih Taş, daire amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kaymakam Uhut Emre Koyuncu, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Feyyaz Aydoğdu ve Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Tan, öğrenci ve halkın bayramını kutladılar. Ardından bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu; “Milletimize büyük armağan olan cumhuriyeti; ilanın 91. yılında sizlerle birlikte kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanı içindeyim. Ne mutlu ki bugün üzerinde yaşadığımız aziz vatanımız cennetten bir köşedir. Gerçekten yer aldığımız bu coğrafya oldukça önemli ölçütte; gerek jeopolitik gerekse ekonomik cazibeyi haizdir. Ancak bu nedenlerledir ki yüzlerce yıldır bu topraklarda aynı bayrak altında yaşayan insanlar üzerinde hep plan üstüne plan yapılmış, oyun içinde oyun oynanmıştır. Yine de tek yürek olmuş milletimiz sayesinde bu oyunlar daima tersine ve boşa çıkarılmıştır. Bundan sonra yapılacak planlar ve oyunlar da yüce Mevla'nın yardımıyla bozulmaya mstehaktır” dedi.
Şiirlerin okunmasının ardından şiir, kompozisyon ve resim dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildikten sonra resmigeçit töreni ile program sona erdi.


MURADİYE'DE CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU

Muradiye ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.
Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yılı nedeniyle Muradiye Şehir Stadı'nda düzenlenen tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından, İlçe Kaymakamı Mehmet Fatih Çelikel, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı İsmail Atmaca, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı. Daha sonra bir konuşma yapan Kaymakam Mehmet Fatih Çelikel, “Cumhuriyet; yüce milletimizin son yüz yılda elde ettiği ve karakterine en uygun yönetim biçimidir. Cumhuriyet yönetiminde halka efendilik yoktur, halka hizmet vardır. Halkımızın huzur, refah ve özgürlüğünün her şeyin üstünde kutsal bir yeri vardır. Yine cumhuriyet yönetiminde ‘milleti yaşat ki devlet yaşasın' felsefesi hâkimdir” dedi.
Konuşmasında öğrenci ve öğretmenlere de seslenen Kaymakam Çelikel, “Değerli öğretmenler, sizler gelecek nesillerin yetiştirilmesinde ve topluma faydalı bireyler olmasında hayati bir rol üstlenmektesiniz. Onlara şekil verecek ve cumhuriyetin yüksek faziletlerini onlara öğretecek sizlersiniz. Sevgili gençler, sizler geleceğimizin en büyük teminatı ışıklı çiçeklerisiniz. Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘bu eseri onlara bırakacağım ve gözüm arkada kalmayacak' sözleri ile işaret ettiği ve cumhuriyeti emanet ettiği gençlersiniz. Bu bağlamda çağımızın gereklerine göre kendinizi yetiştirmeli, vatanına, milletine, ailesine faydalı bireyler olmalısınız” dedi.
Konuşmadan sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, halk oyunları gösterisi yapıldı. Kompozisyon, şiir ve resim dallarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyelerin verilmesi ve resmigeçidin ardından program sona erdi.


ERCİŞ'TE CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU

Erciş ilçesinde, Cumhuriyet Bayramı'nın 91. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.
İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar'ın makamında tebrikleri kabulü ile başlayan tören, eski Adalet Sarayı önünde devam etti. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Mustafa Ataberk ile Erciş Belediye Başkanı Yardımcısı Nejdet Kahraman törene katılanların bayramını kutladı. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, cumhuriyetin önemine vurgu yaparak, birlik ve beraberlik mesajları verdi.
Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okunurken, Tenzile Ana İlkokulu öğrencilerinin oluşturduğu korunun etkinliği ise törene katılanların büyük beğenisini kazandı. Kutlamalar, askeri birlikler ve öğrencilerin geçit töreniyle son buldu.
Yapılan törende Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Topal, İlçe Emniyet Müdürü Murad Hoş, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Ali Macit, kamu kurum amirleri ile askeri ve sivil erkan ile vatandaşlar hazır bulundu.

Bakmadan Geçme