Cumhuriyeti geri istiyorum

Kent kimliği ve toplum kültürü açısından Van üzüntü verici bir süreçten geçiyor.

Kent kimliği ve toplum kültürü açısından Van üzüntü verici bir süreçten geçiyor.

En değerli birikimlerimizi kaybediyoruz. Camilerin, okulların, geleneksel halk oyunlarımızın kıyafetleri hatta halk oyunlarımızın asırlık figürleri değiştiriliyor.

Kentimizin kültürü, kimliği öylesine hızla değişiyor/değiştiriliyor ki 5-10 yıl önceki bir camiyi, okulu, parkı eski adıyla bulmanız mümkün olmuyor. Toplumun geçmişle olan bağları koparılarak hafızası siliniyor. Helal haram, ayıp günah, hak hukuk, nezaket dinleyen yok. Yozlaşmanın farkına varan duyarlı kesimlerin çığlıkları, tepkileri de duyulmuyor, duyulsa da dikkate alınmıyor.

2011 depreminde birçok okul hasar görerek yıkıldı. En büyük hasarı toplum ve kent kültürü yaşadı Yıkılan bazı okulların yerine kurumlar ve hayırseverler tarafından yeni okullar inşa edildi. Yeni yapılan eski okulların kente mal olmuş isimleri yerine yeni isimler verildi.

Vansesi gazetesi olarak toplum değerlerini, hassasiyetlerini yok sayan bu uygulamalara karşı çıktık. Eski okulların adlarının geri verilmesini istedik. Haber ve yazılarımızla kamuoyunu bilgilendirerek, "Okul yaptıranlara teşekkür ediyoruz. Ama birçok okulumuzun eski ismi değiştirildi. Okul isimlerinin değişmesi kent ve toplumsal hafıza açısından iyi olmadı. Okul isimleri yeni yapılan okullarda yaşatılmalıdır. Okul isimlerini silmek yerine ek isimler verilebilirdi. Çünkü kent kimliği, hafızası, kültürü isimlerde, eserlerde yaşıyor" diyerek yetkilileri özenli, duyarlı olmaya davet ettik.

Çabalarımız sonuç verdi.

Bir avuç duyarlı Vanlının ve gazetemizin çabaları sonucu önce Atatürk Lisesi kendi yerinde yeniden yapıldı. Depremden sonra yeni yapılan Kazım Karabekir Lisesi'ne okulu yaptıran firmanın adı verildi. Okulun adı TeliaSonera Anadolu Lisesi oldu. Bu yanlışa da karşı çıktık. Okurlarımızla ortak mücadeleler sonunda okulun adı geçen yıl Kazım Karabekir olarak değiştirildi. Yapılan yanlıştan geri dönüldü.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme