Dağların kardeşliği

Bağrında taşıdığı cevherlerle, berrak sularıyla, göğsünde yeşeren envai çeşit bitkileriyle kurdun kuşun sığınağı, başı dumanlı doğanın reisi dağlar öykülere, manilere, türküler imkansız aşklara konu olmuştur.

Tarihi özelliklerinin yanısıra dağlar kenti de olan Van ilimiz volkanik oluşumlu sıra dağlarla çevrilidir. Van Gölü'nün doğusunda kesintiye uğrayan sıra dağları coğrafyacılar genel olarak Van Dağları olarak tanımlamaktadırlar.
İlimizi çevreleyen irili ufaklı çok sayıda dağ vardır. Bunlar; Aladağ, Tendürek, Karakulak, Dumanlı, Elegan, Kırıklar, Tavur, Alikelle, Çilli, Pirraşit, Manda dağı , Hangediği. , İsabey, Şevli, Hanke dağı , İrini, Ahta, Karahaval, Gündizin, Bilecik , Melek dağı, Koçalan, Nacarabat, Erek , Şuşanıs, Norkuh ve İspiriz dağlarıdır.
Geçenlerde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün daveti üzerine ilimize gelen Milli Dağcı Tunç Fındık Van Patika Doğa Sporları Kulübü üyeleriyle birlikte Erek Dağı'na tırmandı.
Fındık, tırmanış sonrası, “Doğu dağlarının ne kadar güzel ve değerli olduğunu her seferinde söylüyorum. Van gerçekten çok güzel bir coğrafyaya sahip. Yazın kaya tırmanışı, dağlara tırmanış, uzun mesafeli yürüyüşler, kışın da donmuş şelale tırmanışları, kış çıkışları gibi doğa sporu aktiviteleri için çok ideal bir yer” dedi.
Milli Dağcı Van'ın doğal simgelerinden Erek dağına tırmanınca yıllar önce Çinlilerle yaşadığım Suphan Dağı anımı hatırladım.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme