Deprem Herkesi Etkileyen Bir Afettir

Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Van depreminin 5’inci yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenledi.

AFAD İl Müdürlüğü yerleşkesinde iki bölüm halinde düzenlenen anma programı, toplantı salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Edremit TOKİ Camisi İmam Hatibi Muhammed Sincan'ın Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından AFAD tarafından hazırlanan deprem konulu sinevizyon gösterisi izletildi. Programda açılış konuşmasını yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, depremin sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu belirtti. İnsanlığın sürekli depremin önlemini almak için uğraş verdiğini ifade eden Vali Taşyapan, Türkiye'de daha önce yaşanan Muradiye, Erzincan, Marmara gibi depremlerden gerekli sonuçlar çıkarılmadığı için yapılaşmada ve müdahalede uzun süre sorun yaşandığını söyledi. Van depreminden sonra hem yapılaşmada hem de müdahalede ciddi ilerlemeler sağlandığına dikkat çeken Taşyapan, “İşte şimdi AFAD var, yapılaşma konusunda da yeni teknikler gelişti, yeni adımlar atıldı. Deprem herkesi etkileyen bir afettir. Bütün bir şehri etkiliyor, ekonomiyi, altyapıyı. Bunun için de buna uygun bir yapılaşma mutlaka olmalı” dedi.
Japonya'da bütün binaların 9 şiddetindeki depreme göre yapıldığını belirten Taşyapan, “Bütün bir toplum görev addederse iyi sonuçlar alırız. Çocuklarımıza iyi anlatmamız lazım. Vatandaş, sivil toplum, devlet, kısacası herkes bu konuda üzerine düşeni yapmalı. 5 şiddetindeki bir depremin altında yapılar yıkılıyorsa bu depremin suçu değil, bizim suçumuzdur. O nedenle uygun yapılaşma şarttır, bunun gereğini yapmak zorundayız” diye konuştu.
Van depreminde tüm Türkiye'nin seferber olduğunu vurgulayan Taşyapan, bunun birlik, beraberlik ve kardeşliğin bir göstergesi olduğunu söyledi. Van'a olan bir katkının da lojistik depo olduğunu dile getiren Taşyapan, sadece 27 ilde olan bu kurtarma organizasyonunun Van için önemli bir değer olduğunu sözlerine ekledi.
AFAD İl Müdürü Osman Uçar ise, Türkiye coğrafyasının önemli bir kısmının yüksek deprem tehlikesi altında olduğunu belirterek, yapı stoku durumunun tehlikenin derecesini arttırdığını ve nüfusun azımsanamayacak bir kısmının deprem riski altında yaşadığını söyledi. 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem ve hemen ardından 9 Kasım 2011 günü yaşanan 5.6 büyüklüğündeki depremin Van ve ilçelerinde çok kuvvetli bir şekilde hissedildiğini anımsatan Uçar, “Bölgenin yapı stoku nedeniyle yıkıcı hasar oluşmuş ve çok sayıda can ve mal kaybına yol açmıştır. Ardı ardına gelen bu iki depremde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 966 vatandaşımız yaralanmış ve 283 vatandaşımız ise enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştır. Başta başkanlığımız olmak üzere, bu elim olay anında ve akabinde, devletin tüm kurum ve kuruluşları, STK'ları, özel sektör kuruluşları ve vatandaşlar bir afet anında yapılması gereken tüm eylemleri büyük bir koordinasyon, işbirliği ve dayanışma ruhu ile yerine getirmişlerdir” dedi.
Van'da meydana gelen ve önemli can ve mal kaybına yol açan depremlere müdahalede ve sonrasındaki iyileştirme faaliyetlerinde en büyük rolün AFAD'a düştüğünü ifade eden Uçar, “Müdürlüğümüzün koordinasyonunda tüm kamu kurumlarının işbirliği ile depremin yaraları en kısa sürede sarılmıştır. Depremin hemen sonrasında, önce Kızılay'dan ve daha sonra yurt dışı ve yurtiçinden gelen çadırlarla geçici barınma merkezleri, akabinde Mevlana evleri, sonrasında ise Van merkezde 31, Erciş'te 4 olmak üzere toplamda 35 konteyner kent kurulmuş ve 175 bin vatandaşımız bu konteyner kentlere yerleştirilmiştir. Bunun yanında iktisadi anlamda olumsuz etkilenen Van'da, ticari hayatı yeniden canlandıracak hamleler ivedilikle atılmış; yıkılan, zarar gören iş yerlerinin ve ticaret merkezlerinin inşasını en kısa sürede tamamlamak, ekonomik anlamda sıkıntıya düşen çiftçimizi, esnafımızı kredilendirmek, kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda örnek teşkil edecek başlıca hedefler birer birer gerçekleştirilmiştir. Depremin birinci yılı dolmadan Van ve Erciş'te 17 bin 489 kalıcı konut hak sahiplerine teslim edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Hasar tespit çalışmaları kapsamında yaklaşık 187 bin yapının incelendiğini ve 49 bine yakın yapının ise yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildiğini dile getiren Uçar, “İlk 24 saat içinde 2 bin 522'si arama/kurtarma personeli olmak üzere toplam 3 bin 221 personel bölgeye sevk edilmiştir. Bölgeye giden tüm ambulansların yüzde 71'i henüz 24 saat dolmadan bölgeye ulaşmıştır. Güzel Van'ımızı yeniden inşa etmek için sahada görev yapan tüm kurum ve kuruluşlarımız ile her kesimden insanımız; sadece resmi bir görev anlayışı ile değil, toplumumuzun dayanışma ve yardımlaşma geleneğinin verdiği motivasyon ve ruhla üstün gayret göstermişlerdir. Milletimiz de büyük bir yardımlaşma ve dayanışma örneği göstererek Vanlı kardeşlerimizin yardımına koşmuş, tüm Türkiye, Van için seferber olmuşlardır. Bu vesile ile Van depreminde hayatını kaybeden 644 vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.
AFAD'da görevli eğitim uzmanı Taner Özkan'ın katılımcılara deprem eğitimi vermesiyle devam eden programda: AFAD, UMKE ve 112 Acil Servis tarafından düzenlenen deprem tatbikatı ilgiyle izlendi. AFAD araçlarının tanıtımı ile süren anma programı, deprem konulu serginin gezilmesi ile sona erdi.

Bakmadan Geçme