DEPREMDEN DERS ALMALIYIZ

Van'da 23 Ekim 2011 yılında yaşanan depremin 7'inci yıl dönümü dolayısıyla Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Deprem Gerçeğine Karşı Geç Olmadan Kentsel Dönüşüm' çalıştayı düzenlendi. Konuşmacılar depremlerden ders alınarak aynı hataların yapılmaması gerektiğine dikkat çektiler.

Vansesi Haber Merkezi

Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı deprem duyarlılığını arttırmak ve deprem farkındalığı oluşturmak için DoubleTreeBy Hilton Otel'de bu yıl ikincisi olan "Deprem Gerçeğine Karşı Geç Olmadan Kentsel Dönüşüm" çalıştayı düzenledi. Çalıştaya Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Salih Allahverdi, Ülker Cem Kaplan, Kurum müdürleri STK temsilcileri, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından çalıştayın açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın Ülkemizin ve şu an içinde bulunduğumuz kentimizin birinci derecede deprem kuşağında olduğunu belirterek "Her an yeni bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. 1976 Çaldıran, 2011 Van ve Erciş depremleri ile de bunu anlamış olduk. Böyle acıların bir daha yaşanmamasını ümit ediyoruz. Ancak depremle yaşamayı da öğrenmek zorundayız" dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl ilki düzenlenen çalıştayda depremin bilimsel ve teknik yönünü ele aldıklarını, bu çalıştayda ise depremin sosyolojik irdelenmesi ve kentsel dönüşüm konularını ele alıp konuşacaklarını belirten Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü:

Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin imar planına uygun jeolojik ve jeofizik çalışmalar yapıyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana sadece Çaldıran İlçemizde 824 hektarlık alanda bu çalışmamızı tamamladık. Yine bu çalışmalarımızı şehir genelinde de yürütüyoruz. Bunun yanı sıra kentsel dönüşüm projeleriyle depremin yıkıcı etkisinden korunmak için depreme dayanaklı yapılar inşa ediyoruz. Bu çalışmalar kapsamında Kent Meydanı, Kent Müzesi, Peynirciler Çarşısı, Sakatatçılar Çarşısı gibi projeler hayata geçirdik. Yine Çevre Yolunda 6 bin hektarlık yerleşim alanı açtık. Akköprü Mahallemizde de riskli alan olarak belirlenen kısımlarda kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Kentin gelişimi ve yeni yapılanma için bu çalışmalar önem arz ediyor"

O TARİHTEKİ VAN BELEDİYESİ KRİZİ FIRSATA ÇEVİREMEDİ

Depremin ardından yapılan çalışmaları da hatırlatan Genel Sekreter Yalçın konuşmasını şöyle tamamladı. "Depreminin hemen ardından devletimiz Erciş ve Van'da çok iyi çalışmalar yaptı. Yaptığı çalışmaları hepimiz biliyoruz. Bu çalışmalarla birlikte şehir merkezinde riskli yapıların tadilatı ve yıkımı da oldu. Van o zaman imar açısından bu krizi fırsata çevirebilirdi. Ancak o günkü belediyenin belli ki buna ufku yetmedi akıl edemediler.Muhtemel depremlere karşı çok iyi tedbirler alabilirlerdi. Maalesef şu an itibariyle Van'ın depremlere çokta hazırlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Halen çok sayıda kaçak yapımız mevcut. Biz şimdi bile yara almış yapıların temizlenme işlemlerini sürdürüyoruz. Biz bu çalıştayımızda bunları ele alarak bir kez daha konuşacağız. Ben bu çalıştayda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Van depreminde hayatını kaybedenlere rahmet yakınlarına da sabır diliyorum" dedi.

Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya'nın selamlama konuşmasının ardından program İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Özçep, Van YYÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Suvat Parin, Van YYÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mucip Tapan, Van YYÜ Şehir Plancısı A. Faruk Göksu, Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Gazeteci-Yazar İkram Kali'nin yaptığı sunumlarla devam etti.

Konuşmacılar deprem gerçeğine, konut stoklarına, depremi tetikleyen nedenlere, deprem öncesi yapılması gerekenlere vurguda bulundular.

DEPREMDE YAŞADIKLARINI ANLATTI

Yazı İşleri Müdürümüz İkram Kali 2011 depremlerinde yaşadığı ve tanık olduğu olayları çektiği fotoğraflar eşliğinde sunum yaptı. Sunum sırasında katılımcıların göz yaşlarına hakim olamadığı görüldü. Devletin TOKi konutlarıyla büyük bir başarıya imza attığını belirten Kali, deprem sürecinde Türkiye'nin Van'da kardeşlik örneği sergilediğini Vansesi gazetesinin deprem günlerinde sorumlu gazetecilik ve misyonunun gereği olarak depremzede vatandaşlarının, toplumun, kentin sorunlarını gündeme taşıdığını Kentsel Dönüşüm gibi birçok sorunun çözülmesine öncülük ettiğini kaydetti. Depremlerde kimi çevrelerin istismar ve fırsatçılık yaptığına dikkat çeken Kali 2011 depremlerinden sonra şekillenen Van'da önemli ayrıntıların göz ardı edildiğini söyledi.

Çalıştay konuşmacılara Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan tarafından teşekkür plaketi takdimiyle son buldu.

Bakmadan Geçme