DEPREMZEDELERE HUKUKÇU UYARISI
Vansesi Özel
Van'da meydana gelen deprem felaketinin ardından can ve mal kaybına uğrayan depremzede vatandaşlar çeşitli davalar açmak üzere mahkemelere akın ediyor. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulanan Van Barosu'na bağlı bazı avukatlar, açılan ve açılacak davaların sonuçlanması Yargıtay süreciyle birlikte 3-4 yıl alabileceğini belirtiler. Avukatlar, açılan davaların genelde; can kayıplar ve maddi kayıplar konulu davalar, DASK konulu davalar, AFAD'ın yıkım kararı verdiği binalar için yürütmeyi durdurma talepli iptal davaları ve banka kredisiyle alınan evlerde sigorta şirketlerine yönelik davalar oluştuğunu belirterek, davaların yapı sahipleri, müteahhitlere, belediye başkanlığına ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açıldığını ifade ettiler. Vatandaşların şimdiye kadar kesin hasar tespit sonuçlarını beklediklerini belirten avukatlar, esas hukuki sürecin bundan sonra başladığını ve davalarda bu anlamda çok büyük bir artışın olacağını kaydettiler.
Dava sayısının her geçen gün artığına işaret eden avukatlar, deprem sonrası durumun karmaşık olduğunu, vatandaşların bu karmaşık durumda çare ve hak arayışı içerisinde olduklarını söylediler. Avukatlar, dava masraflarının depremzedelere getireceği maddi külfete işaret ederek, davaların sonuçlarının kestirilemeyeceğini de dile getirdiler.
'Bazı avukatlar etik davranmıyor'
Bazı avukatların meslek etiğine uymayan davranışlar içerisine girdiğini hatırlatan avukatlar, söz konusu avukatların depremde maddi ve manevi zarara uğrayan vatandaşları telefonla arayarak, yüksek vaatlerde bulunarak, dava açmaları için yönlendirmelerde bulunduklarını, ancak bu durumun etik olmadığını, davaların sonuçları ve safahatı hakkında teminat vermenin mümkün olamayacağını ifade ederek, vatandaşları uyardılar.
Hukukçular depremzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bütün yasal yolların açık olduğunu belirtti. Depremzedelerin, evlerinin yıkılmasında sorumluluğu olanların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması talebiyle savcılıklara başvurabileceğini kaydeden hukukçular, şöyle konuştu: ''Vatandaşlarımız belediyelere, devlete, müteahhide, sorumlu teknik personele, proje sorumlusuna, bina sahibine karşı suç duyurusunda bulunabilecekleri gibi tazminat davası da açabilirler. Ölüm ve maddi zararlar için ilgililer hakkında asliye hukuk mahkemelerine, Belediye ve Bakanlığa karşı ise idari mahkemelere davalar açılabilir.”
VAN HABER VANSESİ