DEV FERİBOT SEFERLERE BAŞLADI

Van Gölü üzerinden Türkiye-İran transit demir yolu hat bağlantısını sağlayan, Tatvan-Van arasında araç, yolcu ve yük taşımacılığı yapan, Türkiye'nin en büyük feribotu 'Sultan Alparslan' seferlere başladı. İhtişamlı görüntüsüyle Van Gölü'nün mavi sularında sefer yapan feribot Vanlıların ilgi odağı oldu.

Burhan Ergin / ÖZEL HABER

Van Gölü Feribot Müdürlüğü tarafından Bitlis'in Tatvan ilçesinde 2011 yılında yapımına başlanan 136,5 metre uzunluğu, 24 metre genişliği bulunan, 50 vagon, 4 bin ton yük, 350 yolcu taşıma kapasitesine sahip Türkiye'nin en büyük feribotu "Sultan Alparslan" başarılı deneme seferleri sonrası Van-Tatvan arasında karşılıklı seferlere başladı. 18 mürettebatın görev yaptığı "Sultan Alparslan" yük ve vagon durumuna göre diğer eski feribotlar gibi düzensiz sefer yapıyor. Tatvan- Van arasında bir yolcu 10 TL ödeyerek Türkiye'nin en büyük feribotu ile seyahat edebilecek. Bu arada Van iskelesi heybetli feribotu yakından görmek isteyen Vanlıların akınına uğradı. Soğuk havaya rağmen yeni feribotu görmek üzere iskelede bekleyenler yanan sobalar etrafında çay içerek ilginç görüntüler oluşturdu.

"İskele feribotu yakından görmek isteyen Vanlıların akınına uğradı"

Türk mühendislerin projelendirdiği, Türk işçileri ve mühendislerinin el emeği göz nuru olan, yapım aşamasında meydana gelen bazı teknik sorunların giderilmesinin ardından bir yıl sonra deneme seferlerini tamamlayan Türkiye'nin en büyük feribotu, Türkiye'nin en büyük gölü, Vanlıların deyimiyle Van Denizi sularında hizmet vermeye başladı. Van iskelesine 4 saat süren yolculuk sonrası yanaşan feribotun genelde yüklü vagon ve araç taşıdığı görüldü.

"Van -Tatvan arasında demiryolu bağlantısı istiyoruz"

Van Gölü sularında süzülen feribotu beğendiklerini belirten Vanlılar, "Türkiye'nin en büyük feribotunun geçen yıl seferlerine başlayacağı söylendi. Kısmet bu yılaymış. Büyüklüğü nedeniyle bazı Vanlıların Van Gölü Canavarı adını verdiği feribotun seferlere başladığını duyunca görmek üzere iskeleye geldik. Dıştan görünüşünü çok etkiyici bulduk. İçini gezip görme imkânımız olmadı. Ama Van'dan Tatvan'a kişi başı 10 TL ödeyerek eğlenceli yolculuk yaparak feribotu daha yakından göreceğiz. Van Gölü tekneler ve feribotlarla ayrı bir güzellik kazanıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Vanlılar olarak biz Van'ın güneyinden (Gevaş) veya kuzeyinden (Ahlât-Erciş) Van-Tatvan arasında tren yolu bağlantısının bir an önce projelendirilerek hayata geçirilmesini istiyoruz. Kalıcı ekonomik ve çağdaş çözüm budur. Van'a ne kadar yatırım hizmet yapılırsa boşa gitmez. Bu arada İskeledeki dağınık, bakımsız, kötü görüntülere yetkililerin müdahale etmesini istiyoruz. Hoş olmayan durum var. Estetik olmayan itici görüntüler yeni feribotla tezat oluşturuyor. İskele'de seyahat kültürüyle bağdaşan yeni bir çevre düzenlemesi yapılmalıdır. Van'a, yolculara, gezmeye gelen turistlere yakışmayan görüntülerin son bulmasını bekliyoruz" dediler.

"4 bin ton yük taşıyabiliyor"

Van Gölü'nün mavi sularında yol alan, Türkiye'nin 7 katlı çift kaptan köşklü en büyük feribotu, 4 bin ton yük ve 350 yolcu taşıma kapasitesinin yanında yanaşma sırasında yaşanan zaman kaybını önleyen 360 derece dönebilme kabiliyeti ve çift yön yükleme yapılabilme özelliği de bulunuyor. 9-10 vagon kapasiteli mevcut eski 4 feribot ile günde 1.500 ton yük taşınırken, 50 vagon kapasiteli 1 adet yeni feribotla günde bir seferde 4 bin ton yük taşıyabiliyor. Van Gölü'nde çalışan dört eski feribotun taşıdığı toplam yükü ve yolcuyu yeni feribot bir seferde taşıyabiliyor. Tatvan-Van arasındaki ulaşım, yeni feribotla 4 saate gerçekleştiriyor. Yeni feribotla hem yük hem de zaman açısından önemli gelir elde edilmesi hedefleniyor.

"Geniş yolcu salon bulunuyor"

Van Gölü'ne yeni bir güzellik katan "Sultan Alparslan" adlı feribotun en alt katında makine ve elektrik daireleri, bir üst katında vagonların bineceği ray katları, onun bir üstünde geniş yolcu salonu bulunuyor. Salonun içerisinde lokanta, çay ocağı, kafeterya, büfe ve benzeri yerler var.

"Van Gölü Ekspresi gezginleri büyük ilgi gösterecek"

Yetkililer araç ve yüklü vagon taşıyan yolcular için her türlü konforun, modern kamaraların yer aldığı feribotla Van- Tatvan arasında 10 TL ödeyerek keyifli, eğlenceli yolculuk yapılmasının mümkün olduğunu ancak yolcuların şimdilik ilgi göstermediğini belirterek, Van Gölü ve çevresinin eşsiz doğal güzelliklerini feribotla seyahat yaparak görmek isteyen Vanlıların ve Van Gölü Ekspresi ile Van'a gelmek isteyen yolcuların feribota kısa süre içerisinde çok yoğun ilgi göstereceklerini söylediler. Van ve Tatvan rıhtımları da yeni gemilerin yanaşmalarına uygun hale getirilirken 130 metrenin üzerinde boya sahip ve 7 bin groston ağırlığındaki yüksek tonajlı feribotlar için Van liman sahasının derinliği 4 metreden 6 metreye çıkarıldı. Van iskelesinde başlatılan düzenleme çalışmaları kapsamında ışıklandırma gibi bazı eksiklikler de hızla tamamlanıyor.

"Vagonlar Tatvan'da feribota yüklenerek Van iskelesine taşınıyor"

Van- Tatvan arasında demiryolu hattı bulunmadığı için Van ve İran'a gitmek üzere Van Gölü Ekspresi ile Tatvan'a kadar gelen yük ve yolcu vagonları Tatvan'da feribota yüklenerek Van iskelesine taşınıyor. Van İskelesinde Van'a ait vagonlar Van Garı'nda boşaltırken, İran'a yük taşıyan vagonlar lokomotiflerle çekilerek Kapıköy'e götürülüyor. İran demiryolu lokomotifi Kapıköy'de çektiği vagonlar katarla Tebriz'e yol alıyor.

İKİNCİ FERİBOTUN YAPIMI DEVAM EDİYOR

Büyük Selçuklu Devleti Hükümdarı Alparslan'ın adını taşıyan Türkiye'nin en büyük feribotu "Sultan Alparslan" Van Gölü'nde seferlere başlarken 136,5 metre uzunluğu, 24 metre genişliğinde, 50 vagon, 4 bin ton yük, 350 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ikinci feribotun yapımı Tatvan İskelesi'ndeki tersanede devam ediyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme