Devlet kimdir?

Önceki gün İzmir'de enteresan bir olay yaşandı. Kendi kullandığı özel aracıyla İzmir'den Torbalı'ya giden Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Kabasakal, ilçeye yaklaştığı sırada önünde sol şeritte seyreden araca selektör yaparak yol istiyor. Aracın yol vermemesi üzerine sağ şeritten geçiş yapan Kabasakal, arkada kalan araç tarafından sıkıştırılarak taciz ediliyor.

Önceki gün İzmir'de enteresan bir olay yaşandı.

Kendi kullandığı özel aracıyla İzmir'den Torbalı'ya giden Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Kabasakal, ilçeye yaklaştığı sırada önünde sol şeritte seyreden araca selektör yaparak yol istiyor. Aracın yol vermemesi üzerine sağ şeritten geçiş yapan Kabasakal, arkada kalan araç tarafından sıkıştırılarak taciz ediliyor.

Bir süre sonra Kabasakal'ın aracının önünü keserek durduran, araçtan inen iki kişi, ellerindeki sopalarla Kabasakal'ın aracının ön ve arka camlarını kırarak kendi kurallarını uyguluyorlar.

Cumhuriyet savcısı Kabasakal'ın durumu polise bildirmesinin ardından araçlarına binerek kaçan saldırganlar kısa sürede yakalanarak gözaltına alınıyor.

Olay ibretliktir.

Yaşanan saldırının benzeri hatta daha beteri her yerde her gün meydana geliyor.

Eli sopalıların, kanun tanımazların, arkası güçlü olanların kural koyması devlet otoritesinin yani yasaların, hukukun etkin varlığıyla alakalıdır. Çağdaş batı ülkelerinde eli sopalı serseriler, kendini güçlü görenler neden bizdeki gibi kural koyamıyor, neden kanun yerine geçemiyorlar? Çünkü batı demokrasisinde kuralı koyanda adaleti sağlayanda sosyal hukuk devletidir.

Devlet kimdir?

Filozoflardan Hobbes ve Locke'ye göre "toplum sözleşmesinin bir sonucu", Aristoteles'e göre "doğal bir oluşum", Cicero'ya göre, "hukukun sonucu" olarak tanımlanmaktadır. Başka bir ifadeyle devlet; "Ülke adı verilen belirli bir toprak üzerinde yaşayan insan topluluklarının egemenlik anlayışı ve hukuk içinde bir siyasi iktidar altında örgütlenmesinin tümüdür."

Bu arada Devlet- Hükümet ilişkisini karıştırmadan doğru anlamak lazım.

Devlet; hükûmetten daha geniştir. Hükûmet ise devletin bir parçasıdır. Devlet, devamlı ve süreklidir. Hükûmet ise geçicidir, kısa ömürlüdür. Hükûmet, devlet otoritesinin işletilmesini sağlayan bir araçtır.

Hükûmet sadece devletin beyni olma görevindedir. Devlet, kişisel olmayan bir otoritedir. Memurlar bürokratik usullere göre işe alınır ve görevliler, hükûmetin ideolojik isteklerine duyarsız olacak şekilde seçilir.

Devlet, ortak iyiyi ve genel iradeyi temsil etmeye çalışır. Fakat hükûmet ise belli ideolojileri temsil eder. Devlet siyasi ve teknik olarak fonksiyonlarını kurumlar aracılığı ve yetkilendirdiği kamu görevlileri eliyle yerine getirir Devlet sözcüğü aynı zamanda mutluluk, talih gibi anlamlara da gelmektedir; "olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat" sözünde olduğu gibi.

Vatandaş için devlet:

Egemenliktir, hukuktur, adalettir, bağımsızlıktır, güvenliktir, kanunundur, kuraldır, bayraktır, sınırdır, sözdür, duruştur, sorumluluktur, düzendir, disiplindir, sağlıktır, eğitimidir, trafiktir, yoldur, imardır, kurumlardır, ciddiyettir, merhamettir, sığınaktır, azınlığı korumaktır, kimsesizlerin kimsesi olmaktır, iştir, aştır, umuttur, haktır, barınmadır,kamu görevlisidir nihayetinde ifade ve müteşebbis hürriyetidir. Devlet validir, askerdir, polistir, hâkimdir, hekimdir, öğretmendir, bekçidir vs. vs. zabıtadır.

Devlet otoritesi yönetimde etkin olmayınca toplumda zorbaların, eli sopalıların, gücünü karanlıklardan alanların kuralları geçerli oluyor, talan, vurgun, güçsüzü ezme, gasp kural haline geliyor. Namuslu onurlu dürüst vatandaşa gelince yaşam onlar için cehenneme dönüyor.

Yasalar işlemeyince devletin amiri memuru da karar alamıyor, kanunları uygulayamıyor ve iş yapamaz duruma geliyor. Halkta korkudan kural koyanlara boyun eğiyor.

Vatandaş devleti yaşamın her alanında sosyal hukuk gücüyle görmek istiyor.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme