Doç. Dr. Baki Demirel'den korkutucu senaryo

Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntıları ele alan Yalova Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baki Demirel, korkutucu senaryoyu paylaştı.

TAKİP ET

Türkiye'de sürekli yükselen enflasyon konusunda korkutucu haber geldi. Uzman isim tarafından yapılan açıklamada korkutan işsizlik ve enflasyon senaryosunu paylaştı. Yeni bir krizin yaşanmasıyla birlikte ekonomik daralmalar yaşanabilir. Doç. Dr. Baki Demirel tek tek açıkladı. İşte tüm detaylar...

Ülkemizde sürekli olarak yükselen enflasyon karşısında işsizlikten bahsederken, uyarılarda bulundu. Bu durumun devam etmesi daha kötü durumları beraberinde getirecek.

EKONOMİDE SON GELİŞMELER
Ekonomide son gelişmeleri aktaran uzman isim TCMB tarafından alınan faiz kararına dair açıklamalarda bulundu. KKM tasfiye isteği le tutarlı fakat sonuçlarıyla hatalı bir karar olduğunu duyurdu. KKM, TL mevduatlarının döviz tevdiat hesabı olmamasının tampon olacağını vurguladı. TL hesapların DTH olamaması için yüksek faiz verilmesi gerektiğini de açıkladı. Merkez Bankası'nın faiz artırması gerektiğini belirterek, faizin yüzde 35 - 40 seviyelerine gelmesini isteyen küresel ve yurtiçi finans kapitallerini artışın memnun etmediğini vurguladı.

Baki Demirel açıklamaların devamında ise, "Finans kapital sadece KKM tasfiyesini değil Londra piyasası üzerindeki sermaye kontrolünün de kaldırılmasını istiyor. Böyle adımlar TL'yi hem yabancılar hem de yerleşikler için spekülatif hale getirecek ve Arjantin ekonomisinin hali hazırda içine düştüğü kur-faiz sarmalının hızlanması demektir. Bu çok tehlikeli ekonomi politikalarını tamamen finans kapitalin hizmetine sokacak adımlar olacak." sözlerini kullandı.

Yılsonuna dair faiz öngörülerinde bulunan uzman isim bahsettiklerine dayanarak kur - faiz sarmalına girilmesi halinde yüzde 58 enflasyon hedefinin tutacağından emin değil. Enflasyonun daha da fazla olması ve daha fazla işsizlik oranları ile karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.

Demirel'in açıklamalarına göre faiz artışlarında baskı yapılması isteniyor. Fakat yeni yatırımları belirleyen etkenin talep beklentileri olduğunu vurgulayarak, ücret baskısına dikkatleri çekti.

Ücret baskısı ve emekçinin yoksulluğu gelecek için talep beklentilerini olumsuz yönde etkiler. Yüksek faizin KOBİ'lerin üretimlerini olumsuz yönde etkilemesinden dolayı iflaslar ya da işten çıkarmalar artabilir. Bu durum ise beraberinde işsizliği de artıracaktır. Demirel'in açıklamaları devamı ise şu şekilde;

Bu durum hem tekelleşmeyi hem de artan işsizlik ile ücret baskısını daha da artıracak. Yani daha fazla yoksulluk ve işsizlik bizi bekliyor olabilir. Öte yandan küresel ve yurtiçi finans kapitalin talepleri politika yapıcının ekonomiyi daha yüksek kur-faiz artışına, sarmalına sürükleyecek adımlar atmasına neden olabilir. Eğer ki bu adımlar yeterli olmaz ve beklenen kısa vadeli yabancı sermaye, döviz girişi gerçekleşmez, dış talep yurtiçi talebin baskılanmasını telafi edici biçimde artmaz ise hem çok yüksek enflasyon hem de ekonomik daralma ile karşı karşıya kalabiliriz.

Bakmadan Geçme