Doğal yapısı korunan gölet bölgede bir ilk oldu

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Gevaş ilçesinde tarım ve hayvancılığa yönelik yatırımlar kapsamında hayata geçirilen Göründü Mahallesi sulama göleti ve beton kanal projesi, su dibinin doğal yapısı korunarak tarıma kazandırıldı. Gölet, binlerce dönüm araziyi suyla buluştururken bir yandan da canlı popülasyonunu sürdürecek. 

Van Büyükşehir Belediyesi, 13 ilçe kırsal mahallelerinde yürüttüğü projelerle bölgede çiftçiliği yeniden canlandırıyor. Suyun önemini ve verimli kullanımı noktasında geliştirdiği her projeyi canlı odaklı sürdüren Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bölgede bir ilki daha hayata geçirdi.

Van'ın Gevaş ilçesi Göründü Mahallesinde, yıllardır dağlardan gelen yağmur ve kar sularının birikerek doğal gölet oluşturduğu bölge, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın projesiyle doğal yapısı korunup, tarımsal sulamaya kazandırıldı. İçerisinde bin 500 metreküp su barındıran doğal göletin etrafı ilk etapta koruma betonu ve tel örgüyle çevrildi. Suyun temizliği, ortamdaki bakteriler aracılığıyla yosun konsantrasyonunun mikroorganizmalar yoluyla azaltılması ve sudaki fosforun dengelenmesi prensibi ile tarıma kazandırılan gölete bağlanan beton sulama kanallarıyla da 150 hektar alana su ulaştırılıyor.

Suyun içerisinde ki gözeneklerin doğal yapısının korunduğu çalışma boyunca, doğal havuzun tabanına herhangi bir işlem uygulanmadı. Bölgede birçok farklı yabani kuş türüne de ev sahipliği yapan gölet, görünümüyle de beğeni topladı.

Muhtar Yiğit: Göletimiz artık daha güzel

Göletin doğal bir kaynak gibi yıllardır bölgede yer aldığı ifade eden Göründü Mahallesi Muhtarı Yavuz Yiğit, su sızmaları ve kayıplarla istenilen verimi alamadıklarını belirtti. Göletin doğal yapısı korunarak etrafının olası düşmelere karşı beton duvar ve tel örgü ile kapatıldığını anlatan Muhtar Yiğit, “Şu anda göletimiz aktif olarak işlev görüyor. Gölette biriken su beton kanallarla arazilerimize kadar ulaşıyor. Önceden gölete kendi imkânlarımızla açtığımız toprak kanaldan su gitmiyordu. Sürekli tıkanmalar oluyordu, mahalleli kendi imkânları ile kanalı açıp temizliyordu. Bazen de sel sularıyla araziler su altında kalıyordu. Su şişerek gidiyordu. Büyükşehir Belediyesi çalışanları gelip göletimizi ve sulama kanalımızı yaptılar. Çok da güzel bir gölet ortaya çıktı. Burası ördek, yabani kuşların uğrak yeridir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bakmadan Geçme