DOKTORLARA TIBBİ KÜRTÇE EĞİTİMİ
Vanda, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) teknik destek programı kapsamında doktorlara tıbbi Kürtçe eğitimi veriliyor.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen eğitim, günde 2 saat olmak üzere toplam 8 gün sürecek. Eğitim öncesinde bir konuşma yapan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Murat Toprak, kursla beraber bölgenin kadim dilinin sağlık alanında uygulanmasına yönelik mütevazi bir çalışma yaptıklarını belirtti.
DAKA Genel Sekreteri M. Emin Demirci ise, eğitimin hastanelerin hizmet kalitesinin artırılmasında önemli bir katkı olacağını vurgulayarak, “Hasta-doktor ilişkisinde ciddi bir gelişme sağlayacaktır” dedi.
Seminere eğitimci olarak katılan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım da Kürtçe yazılmış ilk tıp kitabının yaklaşık 200 yıl önce Bahçesaray'ın Arvasi köyünde ikamet eden Melayı Arvasi tarafından yazıldığını belirtti. Kitabın iki ana bölümde yazıldığını ifade eden Yıldırım, “Bir tanesi, hastalıkların isimlerinin geçtiği bölüm, diğer bölümde ise bu hastalıkların ilaçları. Yani derd-u derman, hastalık ve ilaçlardır” dedi.
Van'daki hastanelerin hemen hemen hepsinde Kürtçe bilen ve bilemeyen doktor ve personellerin olduğunu ifade eden Yıldırım, “Gelen hastaların büyük bir kısmı Kürtçe biliyor, bir kısmı Kürtçenin dışında başka bir dil bilmiyor. Bunlar dertlerini, şikayetlerini doktorlara arz ederken Türkçe arz etmekte büyük sıkıntı çekiyorlar. Dolayısıyla eğer kendi ana dilleriyle kendi dertlerini, şikayetlerini sunarlarsa hem bu dert ve şikayetlerin neler olduğu ortaya çıkar hem de teşhis ve tedavide, ilaç yazmada ve tanı koymada yine pratik ve isabetli kaydetmiş olur” ifadelerini kullandı.
Eğitimin DAKA tarafından verilmiş olmasının keyif verici olduğunu dile getiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Genel Cerrah Uzmanı Prof Dr. Çetin Kotan ise, “Ben kendilerinden çok faydalandım. Diğer meslektaşlarımın bu fırsatı kaçırmamaları ve ivedilikle bu programlara katılmalarını istiyorum” dedi.
İlk görevini Siirt'in Aydınlar ilçesinde pratisyen hekim olarak yaptığını ve orada Kürtçe dilini bilmemenin eksikliğini yaşadığını vurgulayan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Özcan Öktem ise, “Orada hastaların gerek tanısında gerekse tedavisinde büyük sıkıntılar yaşadım. Bu dili biliyor olsaydım, tanı ve tedavide bana çok faydasının olacağını düşünüyorum. Bu derslerle hasta ile iletişimde olan sıkıntıları aşmakta büyük bir faydasının olacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çok anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını belirten Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Vural Polat da, çevre illerinden gelenlerle birlikte çok sayıda hastaya hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi. Bu hizmetleri yürütürken karşılaştıkları en önemli zorluklardan birisinin hastaların batıdan gelen hekimlerle iletişim konusunda zorlanmaları olduğunu vurgulayan Polat, “Özellikle kadın hastalarımızın ve yaşlı hastalarımızın dertlerini anlatmakta zorlandıkları ve hekimlerimizin onlara cevap vermekte güçlük çektiklerini biliyoruz. Van'da yaşamamız ve personellerimizin birçoğunun Kürtçe bilmesi nedeniyle bu sorunu az yaşayan hastanelerden birisiyiz. Bu eğitimlerin herkese hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.