Dolarda düşüş sürüyor
TL'nin de arasında bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik hafta başından bugüne belirgin şekilde artan risk iştahının bugün de canlı kalmayı sürdürmesiyle dolar/TL bugün de güne düşüşle başladı. Dolar, bugün güne 2,9202 seviyesinden başladı.
Dün akşam saatlerinde 2.94 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 08.44'te 2.9260/2.9280 seviyesinden başladı.
Dün, 3.1850 civarında olan euro/TL ise 3.1768/3.1794 seviyesinde işlem görüyor.
Asya borsaları bu sabah ABD'den dün açıklanan pozitif özel sektör istihdam verisi ve bazı emtia fiyatlarında yaşanan artışların küresel risk iştahını yükseltmesiyle beraber üst üste üçüncü kazanç seansına ilerliyor.
ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR
Bankacılar bugün iç piyasada TÜİK rafından açıklanacak enflasyon verilerinin yakından izleneceğini, olası aşağı yönlü sürprizlerin piyasalarda iyimser algılanabileceğini belirttiler.
Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Şubat ayında medyan bazında yüzde 0.3 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8.3 ile TCMB'nin yüzde 7.5 olan yıl sonu beklentisinin oldukça üzerinde bulunuyor.
Reuters'ın 21 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre; aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.3 düşüş ile yüzde 0.8 artış bandında yer alırken, analistlerin tahminleri arasındaki farklılık gıda fiyatlarından kaynaklanıyor.
GIDA FİYATLARININ DEĞİŞMESİ BEKLENİYOR
Ekonomistler hali hazırda enflasyon üzerindeki en büyük baskı unsuru olmayı sürdüren gıda fiyatlarındaki değişimin Şubat ayında da manşet enflasyon üzerindeki en belirleyici kalem olacağını öngörüyorlar.
Ankette bazı ekonomistler mevsim normallerinin aksine gıda fiyatlarında Şubat'ta manşet enflasyonu negatife çekebilecek boyutta sürpriz bir düşüş öngörürken, birçok ekonomist ise enflasyonda yükseliş öngörmeye devam ediyor.
Enflasyonun ardından ABD verilerinin de yakından izleneceğini belirten bankacılar, TSİ 11.00'da Euro bölgesi hizmetler PMI ve 12.00'da perakende satışlar, 15.30'da ABD haftalık işsizlik maaşı başvurularının yanı sıra enflasyonun ve kâr baskılarının bir göstergesi olan ve Fed'in yakından takip ettiği birim işgücü maliyeti verilerine ilişkin revizyonların ve tarım dışı verimlilik revizyonlarının yakından izleneceğini belirttiler.