DÜNYA VANLILAR GÜNÜ TBMM'YE TAŞINIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve 100. yıl etkinlikleriyle ilgili yaptığı açıklamada, 'Biz CHP olarak Van ve Vanlılar için elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Milletvekillerimiz TBMM'ye sunacakları önerge ile her yıl 2 Nisan'ın Dünya Vanlılar Günü olarak kutlanması önerisinde bulunacaklar. Biz 2 Nisan'ı Dünya Vanlılar Günü ilan edeceğiz. Van'ın kurtuluşunun 100. yılı etkinliklerinin Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler tarafından kentimizin kimliğine uygun içerikte yıl boyunca sürdürülmesi gerekir' dedi.

Burhan Ergin

Van'ın kurtuluşunun 100. yılı etkinliklerine ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Gününe sayılı günler kala CHP Vanlıları ve Van dostlarını heyecanlandıracak girişimde bulunmaya hazırlanıyor. CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nün çok önemli bir proje olduğunu belirterek, “Bu fikir çok doğru, ilgi çeken, birleştirici, kaynaştırıcı ve karşılık bulan öneridir. Van'ın tarihi ve kültürel mirası düşünüldüğünde heyecan verici olduğunu belirteyim. Özünde sevgi, kardeşlik, Van'ın sıcak yüzünü yansıtan Dünya Vanlılar Günü ilan edilmesinde geç kalınmıştır. Farkındalık yaratmak budur. Biz parti olarak 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü için yapılacak çalışmalara katılarak üzerimize düşeni yapacağız. Bununla da yetinmeyeceğiz. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü resmi olarak kabul edilmesi için çalışma başlatıyoruz. Milletvekillerimiz gerekçeli yazılı önerge hazırlayarak 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nün TBMM de görüşülerek yasallaşması için girişimde bulunacaklar. 1915'te İşgal edilerek yakılıp yıkılan, çileler çeken güzel Van şehrimize değer, 30 bin insanını kaybeden, büyük acılar yaşayan değerli Vanlılara heyecan kazandıracak önergeye Mecliste grubu bulunan partilerin de destek vereceğine inanıyoruz. Van'ımızın kurtuluşunun 100. yılını kent ve toplumsal hafızanın tazelenmesi, ecdadımıza vefa gösterilmesi anlamında önemli buluyoruz. 100. yıl Van gibi yakılıp yıkılmış, acı çekmiş tarihi kentlerin kimliğinde önemli zaman dilimidir. Van'ın 100. yılı bu yılını ruhuna uygun anlayarak, anlatarak kutlamamız gerekir” şeklinde konuştu.

“Van'da 30 bin insanı acımasızca katlettiler”

1915 olaylarında Taşnak, Hınçak, Ramgavar, Karahaç Ermeni çetelerinin Van'da 30 bin Vanlı Müslüman'ı acımasızca katlettiğini belirten Kurukcu, “Osmanlı Devleti'nin zor günlerini fırsat bilen Fransa, İngiltere, Rusya gibi bazı ülkelerin kışkırtmaları ve teşvikleri ile Ermeni çeteleri Van'ı köylerini ateşe vererek 30 bin insanı acımasızca katletti. On binlerce Vanlı farklı illere göç etmek zorunda kaldı. Göç esnasında da birçok yaşlı, genç, çoluk çocuk hayatını kaybetmiştir. Van büyük kayıplar yaşadı. 2 Nisan 1918 günü Rus ve Ermenilerin işgalinden kurtuldu. Eski Van şehri ve aziz şehitlerimizin yattığı Zeve Şehitliği Ermeni meselesinde Türkiye'nin en önemli kentidir. Yakılıp yıkılan eski Van şehri ve Zeve Şehitliği 1915'in canlı tanığıdır. İşgal ve isyan döneminde çok sayıda Müslüman Vanlı kardeşimiz şehit düşmüştür. 2 Nisan Pazartesi günü Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Günü'nü birlikte kutlayacağız. İlimizde iz bırakan nitelikli etkinliklerin düzenlenmesi gerekir. Biz CHP olarak elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve 100. yıl etkinliklerini yıl boyunca sürdürmelidir. Van etkinliklerle fark yaratmalıdır ” dedi.

“Şehit düşen atalarımızı rahmetle anıyoruz"

1915 işgal ve isyan yılında şehit düşenleri rahmet ve minnetle andıklarını belirten Kurukcu, “2 Nisan 1918 tarihinde Vanlılar işgalcilere karşı kahramanca mücadele başlatmış, Ali İhsan Sabis Paşa komutasındaki Türk birliklerinin Van'a girmesi ile ilimiz istiklaline kavuşmuştur. Bundan dolayı 2 Nisan emperyalizmin dize geldiği, işgalcilerin bozguna uğratıldığı, bağımsızlığın, özgürlüğün destanlaştığı, vatan sevgisinin hayat bulduğu, tarihi gerçeklerin dünyaya haykırıldığı müstesna bir gündür. Bu günde kurtuluş mücadelesi yıllarında şehit düşen atalarımızı minnet ve rahmetle anıyoruz" diye konuştu.

“2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'ne destek veriyoruz”

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'ne destek verdiklerini söyleyen Kurukcu, "Van tarihi ve kültürel özellikleri nedeniyle çok önemli bir şehrimizdir ve dünyada bilinen öne çıkan bir şehir olmasını da istiyoruz. Van bunu fazlasıyla hak eden bir şehirdir. Dünya Vanlılar Günü, Van'ın yaslandığı tarihsel mirasın, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri Türkiye'nin ya da dünyanın değişik yerleşim noktalarında yaşayan Vanlıların Vanlı olduklarını hissedecekleri özellik taşıyan çağrışımdır. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü, bütünleştirici işlevinin yanında Van'ın tanıtımına, kent kimliğinin şekillenmesine katkı sağlamayı hedefleyecektir ve Van dostları arasında yakınlaşmayı, dayanışmayı güçlendirmek, Yanlılık kimliğine ivme kazandırmak farkındalık yaratma düşüncesiyle ortaya çıkacak yerel ve ulusal hatta uluslararası ölçekte bakıldığında benzeri olmayan özgün bir düşünce niteliği taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.

“Dünya Vanlılar Günü'nde nitelikli etkinlikler yapılmalıdır”

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve 100. yıl kutlamaları kapsamında birçok etkinliğin düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Kurukcu, “Dünya Vanlılar Günü'nde imkânlar doğrultusunda Van'daki siyasiler, bürokratlar, STK temsilcileri, 2 Nisan'da ev ve iş yerlerinde konuklarına, komşularına Van'a özgü olan Ayran Aşı, Van pastası dağıtılıp kutlama mesajı yayımlayabilirler. İsteyen kurum, kuruluş, konferans, panel, sergi, gece, gezi, eğlence, konser vb. etkinlikler düzenleyebilir.2 Nisan Dünya Vanlılar Günü kapsamında spor yarışmaları, yemek yarışları, toplantılar, dinletiler, geziler, konserler, sergiler, geceler de düzenlenebilir. Ayrıca o gün aileler, dostlar bir araya gelebilir. Kısaca sevgi, kardeşlik paylaşım içeren her şey yapılabilir. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü, Vanlılar ve Van dostları için kucaklaşma, yakınlaşma, Van'ın kültür zenginliklerini tanıma tanıtma günü de olacak dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın tüm Vanlı ve Van dostlarını kapsayan nitelikte olacaktır. İl dışındaki vakıf, dernek ve Vanlı hemşehrilerimiz, Van dostları o gün etkinlikler düzenleyerek bir araya gelebilir. Vanlılar ve Van dostları arasında dayanışmayı, yakınlaşma ve kaynaşmayı sağlayan her tülü girişimi, etkinliği önemsiyor ve destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme