Durmaz: Felsefe Yapmanın Anlamı Yoktur

Bir dönem BDP’den Özalp Belediye Başkanlığı yapan, halk tarafından sevilen ve Özalp İlçesine ciddi katkıları olan Murat Durmaz Halkların Demokrasi Partisi (HDP)’den milletvekili aday adayı oldu. Demagoji yapmanın anlamı yoktur, felsefe yapmanın anlamı yoktur diyen Durmaz, “ Bir ilçeyi Dubai gibi bir şehre çevirebilirsiniz ama içinde farklılıklar olmazsa, inanç özgürlükleri olmazsa, herkes kendi anadilini rahatlıkla konuşmazsa, demokrasi olmazsa özgünlükler ve özgürlükler olmazsa o ilin, o ilçenin, o köyün, o mezranın, o sokağın ve o mahallenin, hiç bir anlamı ve hiç bir kıymeti yoktur.”

İlhan Siyahtaş

2009 Yerel seçimlerinde BDP'den belediye başkanı seçilen ve Özalp ilçesine çeşitli hizmetler yapan ve halkın takdirini alan Murat Durmaz 7 Haziran'da yapılacak olan milletvekilliği seçimleri için HDP'den aday adaylığı başvurusunda bulunda. Murat Durmaz başvuru sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

HDP EŞİTLİĞİN PARTİSİDİR

Durmaz” Türkiye'nin dört bir yerinde yaşayan bütün halklar mevcut sistemin tıkandığını, mevcut iktidarın gelinen noktada demokrasi adına bir arpa boyu yol ilerlemediğini tek çarenin HDP olduğunu belirtti. HDP'nin din, dil, ırk ayrımı yapmadan eşitliği savunan ve merkezi yönetimin vesayetini hissettirmeden yerelde özerk kararlar alarak demokrasiyi hedeflediğini kaydeden Durmaz, “ Türkiye'de yaşayan Türkiye halkları bunu çok iyi biliyor. Kürt halkı ise Kürdistan'da İran'da, Irak'ta, Suriye'de ve Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan halklar olarak eski halk değil, bilinçlenmiş neyin ne olduğunu bilen özgürlüklerin ve özgünlüklerin yaşanabilmesi için evladını kurban etmiş bir halktır. Gelinen noktada şunu ifade etmek istiyorum geçmiş tarihten bu günümüze baktığımızda faili belli ama meçhul cinayetlere kurban giden, köyleri boşaltılan asit kuyularına atılan, zindanlarda çürütülen, işkence tezgâhlarında geçirilen, toplu mezarlara gömülen ve en önemlisi kendi dili konuşturulmayan bu halk inanın ki bizden sizden iyi biliyor. Emek vermiş, bedel vermiş bu halk yürüdüğü yolda çizgisinin ne olduğunu, hedefinin ne olduğunu, örgütlenme şeklinin ne olduğunu bizden, sizden iyi biliyor. Şimdi kalkıp kendi evladını kurban veren bu halka karşı Nazım Hikmet'i kıskandıran sihirli sözcükler dökülmeyecek ağzımdan. Demagoji yapmanın anlamı yoktur, felsefe yapmanın anlamı yoktur. İnanın ki bu halk her şeyi bilen ve bunu yaşayarak öğrenen bir halktır. Bu açıdan felsefe yapıp ukalalık yapmanın hiç bir anlamı yoktur. Ben gerek halk içinde olsun, basın gözünde olsun ve gerek kamuoyu nezdinde olsun bir hizmet adamı olarak görülmekteyim. Evet, ben bir hizmet adamıyım bir köyü bir beldeye bir ilçeye bir ilçeyi ise bir ile dönüştürebilecek yeteneğe sahibim. Bunun tecrübesini geçmiş dönemde yaşadığım belediye başkanlığı görevinde öğrendim ve bildim. Peki, bu yeterli midir? Altını çizerek söylüyorum arkadaşlar yeterli değildir bir ilçeyi Dubai gibi bir şehre çevirebilirsiniz ama içinde farklılıklar olmazsa, inanç özgürlükleri olmazsa, herkes kendi anadilini rahatlıkla konuşmazsa, demokrasi olmazsa özgünlükler ve özgürlükler olmazsa o ilin, o ilçenin, o köyün, o mezranın, o sokağın ve o mahallenin, hiç bir anlamı ve hiç bir kıymeti yoktur. Ben bütün özgeçmişimle insan gibi yaşamak için ve yaşatmak için, yaptıklarım ve yapamadıklarımla bugün Van ilimizde HDP için aday adaylığı başvurumu yaptım, taktir siz değerli halkımızın ve partimizindir. Karar ne olursa olsun davaya ve önderliğe bağlılığımın duruşunu hiç bir zaman bozmayacaktır. Kadın özgürlüğüne önem veren ve bütün etnik kökene sahip olan, azınlık ve çoğunlukta olan halklarımızı bir arada tutabilecek, özgür ve eşit bir şekilde yaşatabilecek farklılıkların yönetim biçimini esas alan aday adayı arkadaşlarımı can-ı gönülden tebrik ediyorum, bu ulusal mücadelede kendilerine başarılar diliyorum” dedi.

ŞEFFAF BİR BELEDİYE BIRAKTIM

Hakkında ileri sürülen iddialar üzerine yöneltilen soruya cevap veren Durmaz “ Edremit'te, Erciş'te, Özalp'ta kadın kotası uygulandı. Kadın özgürlüğüne önem vermek için ve bende bunu takdirle karşıladım her onurlu bir halkın evladı gibi, onurlu profilimi ortaya koydum, destekte bulundum. Söylentiler konusuna gelince Seçimlere 1 ay kala a'dan z'ye 2009 Mart ayında seçildim ve son sürece kadar bütün gelir ve giderimi açıkladım, basına da verdim, şeffaf bir şekilde yaydım, anlım açıktır veremeyeceğim hesap yoktur. Sorunuzun cevabı dedikoduyu yapan insanlara sorabilirsiniz onlar size bir cevap verirler ve konun muhatabı da aslında kendi partimdir ve partimin verdiği karardır. Bu açıdan herhangi bir sıkıntı yoktur. Aday adaylığı başvurumu yaptım. Tekrar ediyorum ve altını çiziyorum bu dedikoduyu yayan insanlara bugün bu soruyu söyleyebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme