Edremit Belediyesi'ne Destek

Edremit Belediyesi, 'Sahil Kordonu' projesi kapsamında göl kenarında bulunan ruhsatsız kaçak yapıların yıkımına başlamasının ardından konuyla ilgili açıklamaya yapan Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, söz konusu uygulamanın doğru olduğunu fakat 3621 sayılı Kıyı Kanununun ilgili maddesinde belirtildiği gibi devlet kurumlarının da sahil bandından kaldırılması gerektiğini belirtti.

İlhan Siyahtaş

ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, Edremit Belediyesi tarafından yıkımına başlanan kaçak yapılarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Kalçık, yaptığı açıklamada Van'ın en önemli değerlerinden birisi olan Van Gölü'nün olumsuzluklarını sıkça dile getirdiklerini ifade ederek, bu sorunların başında yerleşim yerlerindeki kanalizasyonların arıtılmadan göle deşarj edilmesi ve göle akan dere cay ırmakların filtrelenmeden göle akıtılması geldiğini bunun yanında kıyılar işgal edilerek tüm canlıların ortak alanı olan gölün büyük oranda kirlenmesine neden olmaktadır. Edremit Belediyesi'nin başlattığı kıyı işgalinde bulunan kaçak birçok baraka,yapı proje kapsamında yıkılmaktadır. Bu uygulamanın bir yasa gereği olduğunu ve yasaların herkese eşit şekilde uygulandığı bilinmelidir” dedi.

“KIYILARDAN HERKES YARARLANABİLİR”

Kıyıların, herkese eşit ve serbest olduğunu belirten Kalçık, “3621 sayılı Kıyı Kanununun ilgili maddesinde belirtildiği gibi kıyı; herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez. Sahil şeridi kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde en az 100 metre genişliğindeki alan olarak belirlenmiştir. Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kanunun bazı maddelerinde belirtildiği gibi kıyıların tüm canlılara açık olması gerektiği belirtilmesine rağmen maalesef kanuna uyulmadığı yasa uygulayıcılar ya da yasa koyucular kendi çıkar ve menfaatleri olunca yasanın anlamı ve uygulaması olmamaktadır” diye konuştu.

“RESMİ KURUMLAR KIYIYI İŞGAL EDİYOR”

Edremit İlçesi'nde bulunan resmi kurumların sahil ve kıyıları işgal ettiğini söyleyen Ali Kalçık, “Resmi kurumların eğlence, dinlenme yerleri olarak kıyıları işgal ettikleri, tüm canlıların ortak yaşamı olan kıyıları kapattıkları bunun yanında sistemden güç alan ekonomik ve siyasi gücü olanlarında aynen resmi kurumlar gibi kıyıyı işgal ettiklerine şahit olmaktayız. Van sınırları içinde 185 kilometre mesafesi olan Gevaş'ın İn köyünden, Erciş Karatavuk köyüne kadar sahil niteliğinde olan yerlerin birçoğunun işgal edildiği ve yasa koyucuların da yasayı ihlal ederek görevlerini ihmal etmeye devam etmektedir. Popülizm yada siyasi menfaatleri için Edremit'te yapılan yıkımlar tüm işgalciler için uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme