Eğitim de sancı var, sorun var
Ahhh ahhh bir değil bin ah çeksek az gelir acımıza. Deprem vurdukça vurdu. Rabbime bin şükür, bir bu kadar daha vursa yinede rabbimize bin şükür ederiz. Çünkü biz inancı kuvvetli bir halkız. Çünkü biz iman etmişiz. Çünkü biz Allah'tan gelen her şeye sabreden ve sabrederiz.
23.10.2011 de ilk deprem vurduğunda insanlar telaş içinde barınacak yer ararken 09.11.2011 deki ikinci deprem bütün ümitlerimizi yerle bir etti, okullar kapandı eğitime ara verildi, insanlar batı illerine zorunlu olarak göç etti. Kimi gittiği yerde perişan, kimi sefil oldu. Çoğu insan çocuğunu okutamadı, çoğu sınıfta kaldı. En önemlisi Van öğrencileri Türkiye'nin diğer illerdeki öğrenciler ile eşit sınavlara tabi tutuldu. Sanki her şey normal ve Van'da deprem olmamıştı. Ama Van halkı sabretti bugün de sabır ettiği gibi.
Gün geldi okulları hazır hale getirerek açacağız dediniz. Ama yıkım kararı verilmiş o çürük binalarda göz göre göre eğitim verdiniz. Yetmedi bu sezon eğitim sorunu bitecek dediniz yüzünüze gözünüze bulaştırdınız. Açıkçası beceremediniz. Yeni okulları da eğitim- öğretim dönemine yetiştiremediniz.
Bir okulu şimdi iki okul yaptınız. Sınıflarda eğitimi bırakın da nefes alacak ortam yok. Soruyorum size siz bu eğitimi sağlıklı mı görüyorsunuz. Lütfen bir düşünün ve karar verin. Eğitim de sancı var, sorun var.
Depremin ağır psikolojisini henüz üzerinde atamamış bu genç beyinler şimdi de eğitim sorunlarıyla şaşkınlık yaşıyorlar. Emin olun ki bu öğrenciler ve velileri sizleri başarısızlığınızla hep hatırlayacak. Herkes yeni eğitim sezonunu heyecan ile beklerken, karşılaştıkları durum içler acısı, kiminin okulu taşınmış, kiminin okulu henüz yıkılıp yapılmadığı için nereye gideceği belli değil, kimi konteynerde eğitim görecek, kimi servise verecek para bulamayıp tabana kuvvet kilometrelerce yürüyecek, ya da okulunu bırakacak ve daha neler neler. Söyleyin Allah aşkına neden bu çocukların umutları ile oynadınız?
Evet, tüm bunlar yetmemiş gibi birde ne yapmışlar biliyor musunuz? Okul kıyafetlerini tekelleştirmişler. Bir pantolon bir gömlek ve bir hırka en az 70 TL, oda pazarlık sonucu. Diğer taraftan okul yönetimi ile anlaşmış veya başka yerde de yok mecbursun alacaksın. Şunu unutmayın ki bu şehirde akşama kadar 15-20 liraya çoluk çocuğunun ekmeği için hamallık eden binlerce aile reisleri de var.
Sonuç olarak şunu belirteyim. Kışın ortasında, en zor şartlarda binlerce konut yaparak vatandaşa teslim edilen bu kentte okulların eğitim-öğretim dönemine yetiştirilememesi başarısızlıktır.
vanhaber, van, haber, van haber
eğitim, sorun, deprem, öğrenci, çetin bilir