Eğitimci duruşu

Hiç kuşkusuz toplumun en itibarlı mesleklerinden biri öğretmenlik mesleğidir. Öğretmen aynı zamanda eğitimcidir.

Hiç kuşkusuz toplumun en itibarlı mesleklerinden biri öğretmenlik mesleğidir. Öğretmen aynı zamanda eğitimcidir. Sadece öğrencilerine akademik bilgiler vermekle kalmaz insani değerler ve uygun davranışlar kazandırma konusunda da çalışmalar yapar. Öğretmenlerimizi itibarlı kılmadığımız takdirde topluma yararlı, sağlıklı düşünebilen ve dengeli davranışlar sergileyen bireyler yetiştirmekten söz edemeyiz. Toplumlar ancak öğretmenlerine saygı duyduğu, muteber gördüğü ve değer verdikleri sürece başarıyı yakalayabilirler.

Peki, bizim ülkemizde öğretmenlerimiz hak ettikleri saygıyı, değeri, itibarı görebiliyor mu? Bu soruyu öğretmenlerimize sorduğumuzda büyük çoğunluğun cevabının olumsuz olduğunu görebiliriz. Ancak konunun tek taraflı olmadığı da bir gerçek. Başkalarından saygı ve itibar görmek için saygın ve itibarlı olmak gerekir. Öğretmenler, eğitimciler olarak öncelikle bizim özeleştiri yapmamız gerekmez mi?

ÖRNEK İNSAN

Anne ve babaların en değerli varlıklarını emanet ettiği kimseler olarak öğretmenlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Her bir öğrenci ayrı bir dünya, ayrı bir değerdir. Ailelerinin en özel bireyleridir. Çocuklara okul mevhumunu, öğretmen sevgisini, arkadaşlığı, paylaşmayı kazandıran öğretmenidir. Birçok çocuk anne ve babasından ziyade öğretmenini örnek alır, öğretmeninin davranışlarını taklit eder, cümlelerini öğretmenin kurduğu gibi kurmaya çalışır. Öğretmenin giyim tarzı, konuşma şekli, insanlarla olan iletişimi öğrencileri tarafından sürekli takip edilir. Bu nedenle öğretmen öğrencilerine sadece bilgiler öğreten kişi değil aynı zamanda kişilik ve kimliğini kurma sürecinde örnek olan kişidir. Sadece ilkokul öğretmenleri değil, ortaokul ve lise öğretmenleri de öğrencilerine birey olma yolunda ışık tutan, yol gösteren rehberlerdir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme