EKONOMİNİZ İLERLEME KAYDETMİŞ

İran Urmiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kiyamarz Keyhanfar, beraberindeki bir heyet ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu’nu ziyaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği ‘Van 3. Turizm Fuarı’na katılan Urmiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kiyamarz Keyhanfar ile beraberinde bulunan Başkan Yardımcıları Hossein Pashayi, Asdolreza Mehdizade ve odanın üyeleri olan Samad Pur Soltani, Amir Mohammad Jilulupur ile birlikte VATSO’yu ziyaret etti.
‘KAPIKÖY-RAZİ SINIR KAPISI SİZİN KADAR BİZİM İÇİNDE ÇOK ÖNEMLİDİR’
Gerçekleşen ziyarettin ardından VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu’nun başkanlığında, Kapıköy-Razi Sınır Kapısı’nın son durumunun ele alındığı toplantıya geçildi. Toplantının açılışında bir konuşma yapan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Nadiroğlu, Keyhanfar’ı ve yönetim kurulunu daha önce bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuara davet ettiklerini, ekibinin daha önce geldiğini ve kendisinin ise bugün geldiğini ifade etti. Türkiye-İran’ın iki dost ve kardeş ülke olduğunu ifade eden Nadiroğlu, ancak ABD’nin İran’a uyguladığı ambargodan dolayı son yıllarda ticari ilişkilerinin sekteye uğradığını belirtti. İran ile yapılan ticareti çok önemsediklerini vurgulayan Nadiroğlu, “Bizim 12 bin 500 civarında üyemiz var. Özellikle Kapıköy-Razi Sınır Kapısı sizin kadar bizim için de çok önemlidir. Bizim kendi tarafımızdan olan yolların yapılmasını sağladık. Kapıköy Sınır Kapısı’nı da önümüzdeki birkaç ay içinde revize edilmesini sağlayacağız. Ancak sizin tarafınızdaki yolu birkaç yıldan beridir bir türlü bitirilememesi sınır ticaretine darbe vuruyor” dedi.
‘VAN, İRAN’IN HOY, TEBRİZ VE URMİYE KENTLERİ İÇİN AVRUPA’YA AÇILAN KAPIDIR’
Özellikle Van’ın, İran’ın Hoy, Tebriz ve Urmiye kentleri için Avrupa’ya açılan kapısı olduğunu kaydeden Nadiroğlu, artık geçmişi bırakarak geleceğe bakmaları gerektiğini anlattı. Önceki gün Van’da olan Türk-İran İş Konseyi Başkanın Ali Osman Ulusoy ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini de dile getiren Nadiroğlu, “Bu toplantımızda Kapıköy-Razi Sınır Kapısı’nın bir an önce açılması için yapılması gerekenlerin ele alarak çözüm yollarını tartıştık. Ali Osman Ulusoy başkanlığında önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir toplantı daha yapmayı planlıyoruz. Bu toplantıda çıkacak sonuçları İran tarafına ileteceğiz. Bu kapı neden bir Habur, bir Kapıkule sınır kapısı olmasın. Biz özellikle bunun için uğraşıyoruz. Bu kapının gelişmesi halinde hem İran hem de Türkiye tarafındaki iller de gelişir” şeklinde konuştu.
‘TÜRKİYE İLE OLAN İLİŞKİLERİMİZE EMNİYET VERİYORUZ’
Urmiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kiyamarz Keyhanfar ise, protokol yapmanın ve imza atmanın çok güzel olduğunu ancak bundan önemli olanın netice almak olduğunu kaydetti. Bu toplantıdan konuşmaktan ziyade sonuç almak istediklerini anlatan Keyhanfar, “İran olarak Türkiye ile ilişkilerimize emniyet vermek ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İran devriminden önce de Türkiye’yi kendimize dost ve kardeş olarak görmüşüz. Türkiye ile dil, din ve geleneklerimizden gelen çok derin bağlarımız var. Biz buraya geldiğimizde kendimizi yabancı hissetmiyoruz” dedi.
‘EKONOMİNİZ 25 YIL ÖNCESİNE GÖRE ÇOK İLERLEMİŞ’
Türkiye’nin 25 yıl öncesine göre ekonomisini ve iktisadını çok ilerlettiğini ve kendilerinin de bununla gurur duyduklarını ifade eden Keyhanfar, “Kapıköy-Razi Sınır Kapısı’nın emniyeti hem sizin için hem de bizim için çok önemlidir. Bu toplantıda bize düşeni biz İran’da bölge yetkilileri ile parlamentomuza taşıyacağız. Biz mesuliyetimizi ve sorumluluğumuzu bir sonra ki toplantıya taşıyacağız. Ne yaptığımızı size bildireceğiz” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 2 saat süren toplantıda sınır ticareti ile uğraşanlar sınır kapısında yaşadıkları sorun v e sıkıntıları dile getirdiler. Başlıca yaşanan sorun ve sıkıntıların oluşturduğu gündem maddeleri tek tek kaleme alındı. Ayrıca toplantıda, yaşanan sorunları gerek İran ve gerekse Türk yetkililerine ulaştırmak ve müzakerelere katılmak üzere 2’si Türk ve 2’si İran tarafından olmak üzere 4 kişilik bir komisyon oluşturuldu.
VATSO Protokol Salonu’nda düzenlenen toplantıya VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu’nun yanı sıra VATSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Kantarcıoğlu ile yönetim kurulu üyeleri Serdar Orhun, Erdoğan Gökhan, Metin Abi ve Hacı Tugay ile çok sayıda sınır ticareti ile uğraşan esnaf, sanayici ve tüccar katıldı.vanhaber, van, haber, van habervatso, ürmiye, ekonomi, protokol, kapıköy

Bakmadan Geçme