Ekonomist isim gün vererek uyardı: Perşembe ve Cuma gününe dikkat!

FED'in faiz kararı sonrasında altın, yeni haftaya yatay bir seyirle başladı ve önümüzdeki Perşembe ve Cuma günlerinin kritik olduğu belirtiliyor. Yatırımcılar, altın fiyatlarında olası bir düşüşün ne olacağını merak ederken, iki uzmandan çarpıcı piyasa değerlendirmesi geldi.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararı açıklamasının ardından, altın 3 haftanın ardından ilk defa düşüş yaşadı ve 1967 dolar/ons seviyesinde yeni haftaya başladı. FED öncesinde yükselen altın, 1982 dolar/ons seviyesine ulaşarak en yüksek seviyesine çıkmıştı.

FED'in beklentilere uygun bir şekilde 25 baz puan faiz artışı yapmasıyla birlikte Başkan Jerome Powell, Eylül ayında tekrar faiz artırımı kararı alabileceklerini belirtti. Powell, enflasyon hedefine olan bağlılıklarını vurgularken, enflasyon direnci olabileceğini de ifade etti.

Ancak, şahin FED politikası sonrasında altın satış baskısına maruz kalarak haftayı düşüşle tamamladı ve 1959 dolar/ons seviyesine geriledi. Yaşanan gelişmeler nedeniyle yeni haftada altın fiyatları 1992 dolar seviyesine düşüş gösterdi.

Gram altın ise Cuma gününü önceki kapanışa göre yüzde 0,5 artışla 1695 liradan kapattı. Yeni güne ise yatay seyirle başlamış olup 1695 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2.790 lira, Cumhuriyet altını ise 11.240 liradan satılıyor.

Piyasalar, önemli verilere ulaşmak için bu haftayı bekliyor. Yurt içinde, 3 Ağustos Perşembe günü TÜİK Temmuz 2023 enflasyon verileri açıklanacak. Yurt dışında ise Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi belirlenecek. Altın fiyatlarının son durumu bu iki önemli olaya bağlı olarak şekillenecek.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Enflasyon rakamının yüksek geleceğini tahmin ediyorum" ifadeleriyle yeni bir tahminde bulundu ve beraberinde döviz kurlarında ve altın ile gümüş fiyatlarında TL bazında yükselişlerin görülebileceğini söyledi.

Aynı şekilde, son köşe yazısında "Altının ve gümüşün ons fiyatlarında yatay seyir devam ediyor. Beklediğimiz bant aralıkları geçerli. Altının ons fiyatında (xau/usd) 1.935-1.985 dolar. Bu volatilite oldukça yüksek olabilir. Tüm enstrümanlarda geri çekilmelerin kalıcı olmayacağını, yükselişin devam edeceğini öngörüyorum" diyen Memiş, yatırımcıları uyararak görüşlerini paylaştı.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme