Ekonomiye 4 yeni teşvik
Eski araçlarını hurdaya ayıranlara 10 bin liraya kadar verilecek vergi teşviki ile 35 milyarlık yeni KGF paketi devreye girdi. Hükümet konuttan sonra iş yeri satışında da KDV'yi yüzde 18'den 8'e düşürürken, çatıda elektrik üretenin vergisini de sıfırladı.
Otomotiv piyasası canlanacak
Ağbal, hurda düzenlemesi ile otomotiv piyasasının canlanacağını, özellikle getirdikleri fiyat aralıkları sayesinde yerli üretimin destekleneceğini bildirdi. Bu düzenleme ile aynı zamanda can ve yol emniyetinin artacağının da altını çizen Ağbal “Eski, fazla yakıt tüketen, çevreyi kirleten araçlar piyasadan kalkacağı için hem vatandaşın hem de ülkemizin yararına olacak bir düzenlemeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz.” dedi.
1- Kamuoyunda ‘Hurda Teşviki' olarak bilinen aracını hurdaya çıkaranların yeni araç alımlarında ÖTV indiriminden yararlanmasını öngören düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre yeni alınacak araçlarda ÖTV matrahı 46 bin lirayı aşmayan araçlar için 10 bin liralık ÖTV muafiyeti sağlanacak. Muafiyet, matrahı 46 bin-80 bin lira arasındaki araçlar için 8 bin lira, 80 bin lirayı aşan araçlar için ise 3 bin lira olarak uygulanacak. Otomobil dışındaki diğer araç cinsleri için ise genel muafiyet tutarı 10 bin lira olarak belirlendi. Uygulama 16 yaş üzeri araçları kapsıyor. Türkiye'de 5.7 milyon 16 yaş üzeri araç bulunuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Maliye Bakanı Ağbal “ÖTV muafiyet tutarlarını yerli üretimin rekabetçiliğini destekleyecek şekilde belirledik. Otomobil ve arazi taşıtları dışında kalan ve yeni alınacak kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs ve panelvan cinsi araçlarda ise fiyat ayrımı yapılmaksızın 10 bin lira ÖTV indirimi yapılacak” dedi.
İŞLEMİ BAYİ YAPACAK
Bu düzenlemeden nasıl yararlanacağını da anlatan Ağbal, şöyle devam etti: “Vatandaşımız, elinde 16 yaşından büyük aracı varsa, teşvikten yararlanmak için bu araçlarını öncelikle MKEK Hurda Müdürlüklerine, büyükşehir belediyelerine, il özel idarelerine veya özel sektör tarafından işletilen Ömrünü Tamamlamış Araç Toplama Merkezleri'ne teslim edecek. Ayrıca vatandaşlarımız araçlarını ihraç ederlerse de bu indirimden yararlanabilecek. Daha sonra bu yerlerden aldıkları belgeleri, trafik tescil kuruluşlarına verecekler ve araçlarının kayıt ve tescilinin silinmesini talep edecekler. Aracının kayıt ve tescilinin silindiğine dair belgeyi alan vatandaşlarımız, yeni araç alımı için otomotiv bayisine gittiğinde, bu belgeleri bayiye teslim edecek ve kendisinden, teşvik tutarı kadar kısmın tahsil edilmemesini talep edecek. Bayi de vatandaştan devlete yatırmak üzere tahsil edeceği vergilerden, teşvik tutarı kadar kısmını almayacak.”
İşyeri satışında KDV 8'e düştü
2- Konutun ardından bir KDV indirimi de iş yeri teslimlerinde yapıldı. Bakanlar Kurulu kararına göre iş yeri teslimlerinde uygulanan KDV oranı, 31 Ekim'e kadar yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Benzer düzenlemeyi, geçtiğimiz günlerde konut sektörü için yaptıklarını hatırlatan Maliye Bakın Ağbal, “Bu düzenlemeyi de aynı şekilde iş yeri stokunun eritilmesi ve bu yolla gayrimenkul sektörünün canlandırılması amacıyla hayata geçirdik. Bu yolla örneğin, KDV dahil 300 bin lira olan bir işyerinin fiyatı KDV dahil 278 bin liraya düşmüş olacak. Bu örnekte, 22 bin lira vatandaşımızın cebinde kalacak.” diğerlendirmesinde bulundu.
ÇATIDA ELEKTRİK ÜRETENE SIFIR VERGİ
3- Bakanlar Kurulu, çatısına koyduğu güneş paneli gibi, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten ve ihtiyaç fazlası enerjiyi satanlara vergi muafiyeti getirdi. Bakan Ağbal “Daha önce çıkardığımız kanunla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı veya cephelerine kurdukları, kurulu gücü azami 10 kilovata kadar olan ve yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son tedarik şirketine satanlar için gelir vergisi muafiyeti getirmiştik. Bu kişilerin üzerinde sadece yüzde 5 oranında gelir vergisi stopajı vardı. Şimdi de bu kararla, söz konusu kişilerden sadece gelir vergisi değil, stopaj da alınmamasını sağladık. Yani bu kişiler bu yolla yaptığı satışlardan hiç vergi ödemeyecek. Bu düzenleme, yenilenebilir enerji üretimimize katkı sağlayacak. Ülkemizin en önemli ithalat kalemi olan enerji ithalatını düşürecek, cari açığımızın azalmasına ve vatandaşımızın bütçesine katkı sağlayacak” dedi.
35 milyarlık yeni KGF kullanıma açıldı
4- Kredi Garanti Fonu'nun (KGF), Hazine Müsteşarlığı ile imzalanan son protokolle birlikte 35 milyar liralık yeni kefalet paketini işletmelerin kullanımına açtığı bildirildi. KGF'den yapılan yazılı açıklamaya göre geçen yıl 200 milyar liralık kefalet limitinin kullandırılmasından sonra ilave paket bu sene ocakta 55 milyar lira olarak belirlendi ve kullandırıldı. KGF, Hazine Müsteşarlığı ile imzalanan son protokolle birlikte 35 milyar liralık yeni kefalet paketini işletmelerin kullanımına açtı. Bu kredilerin geri dönüşlerinden oluşturulan yeni pakette sektörel ayrım bulunmamakla birlikte kefalet oranları da yükseldi. Önceki protokolde KOBİ'lere sağlanan kefalet oranı yüzde 80 iken bu protokolle birlikte bu oran yüzde 85'e çıkarıldı. KOBİ dışı işletmelere verilen kefalet desteğinin oranı da yüzde 75'ten yüzde 80'e yükseltildi.
BEŞ YIL VADELİ
İhracatçılara verilen yüzde 100 kefalet oranı desteği devam ederken 35 milyar liralık hacmin 5 milyar liralık bölümü de ihracat ve döviz kazandırıcı faaliyeti olan işletmelerin kullanımına ayrıldı. Kalan 30 milyar liralık limit ise işletme finansmanında kullanılmak üzere tanımlandı. İşletmeler bu kredileri 1 yılı geri ödemesiz toplam 5 yıl vadeli olarak daha uygun faiz oranları ile kullanabilecek. Reel sektör ve bankacılık sektörünü aynı paydada buluşturan KGF, işletmelere verdiği destekle finansmana erişim sorununu çözerken aynı zamanda bankacılık sektörünün sermaye yapısının iyileşmesini de sağlamaya devam ediyor.
Kaynak: Star Gazetesi