Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına seyyanen artış ve ek zam farkı!
Milyonlarca emekli ve memuru yakından ilgilendiriyor.
Maaşlar hesaplara yatıyor. Tarih belli oldu. Emekli ve memur zammı düzenlemeleri Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 'Temmuz 2023 maaş farkı ve seyyanen zam ne zaman yatacak' sorusu son dönemin en çok merak edilenleri arasında yer alıyor. Yüzde 25 zamlı emekli maaşı ödemeleri yapıldı. Memur maaşları yüzde 17,55 zamlı olarak 15 Temmuz'da ödendi. 8.077 TL'lik seyyanen zam ve maaş farkı ek bordro ile ödenecek. Öte yandan maaş artış oranlarıyla birlikte kira yardımının da aralarında bulunduğu 120 maddelik teklifini 24 Temmuz'da kamuoyuyla paylaşacak İşte milyonlara rehber olacak emekli ve memur maaşları için maaş farkı hesabı ile ödeme takvimi...
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri ağustos itibarıyla başlayacak.
Kamu işveren heyeti ile memur sendikaları arasında bir ay boyunca sürecek görüşmelerde, memur ve memur emeklilerini, yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen temsil edecek.
Görüşmelere sayılı günler kala çalışmalarını hızlandıran Memur-Sen, sözleşme tekliflerini ve izlenecek yol haritasını belirlemek üzere dün Genişletilmiş Başkanlar Kurulunu topladı.
120 MADDELİK TEKLİF KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK
Toplantıda, 74'ü yeni, 29'u korunması gereken, 17'si ise geçen toplu sözleşme döneminde çözüme kavuşturulmayan olmak üzere toplam 120 teklif üzerinde mutabık kalındı.
Maaş artış oranlarıyla birlikte kira yardımının da aralarında bulunduğu 120 maddelik teklifini 24 Temmuz'da kamuoyuyla paylaşacak Memur-Sen, aynı gün teklif dosyasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunacak.
'8 MİLYONU AŞAN KESİMİ DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR'
Bir ay sürecek görüşmelere ilişkin TRT Haber'de değerlendirmelerde bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, şunları kaydetti;
Yaklaşık 4 milyon memurun, 2 milyon 200 bin civarında memur emeklisinin maaşları, memurların göstergelerine göre belirlenen 65 yaş aylığı, engelli maaşları ve evde bakım maaşlarını da kattığımızda 8 milyonu aşan bir kesimi doğrudan ilgilendiren bir toplu sözleşme müzakeresinden bahsediyoruz.
Memur-Sen tekliflerini açıkladığında biz sadece 6 aylık dönemler halinde maaş artışlarına dair oranları görmeyeceğiz, kira yardımına dair hususları göreceğiz. Yine engelliler ile ilgili beklentilerin ya da tekliflerin neler olduğunu göreceğiz. Çalışan kadınlara yönelik kamu görevlilerine yönelik tekliflerin neler olduğunu göreceğiz.
Kişilerin görevde yükselmesinden tutun, emeklilik meselelerine kadar çok sayıda meselenin tekliflerin içinde olduğunu ve masada müzakere edileceğine de şahit olacağız. Bu bakımdan önümüzdeki pazartesi açıklandığında çok sayıda yeni teklifin burada karşımıza çıkacağını göreceğiz.
Öte yandan seyannem zam konusunda emeklilerin gözü kulağı ekim ayında açılacak olan TBMM'de olacak. CNN Türk'te Büşra Arslantaş'ın sorularını Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz ile Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş canlı yayında yanıtladı. Uzmanlar memurlara yapılan seyyanen zammın emeklilere de yapılması teklifinin Meclis'e gelmesinin beklendiğini açıkladı.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, 'Fahiş fiyatlardan sonra zor durumda kalan emeklilere ek ödeme yapılması gündeme gelmişti. Memurlara yapılan seyyanen zamdan sonra memur emeklileri için de Meclis açıldığında seyyanen zam teklifi gelebilir.' açıklamasını yaptı.
MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN YATACAK?
Temmuz zammı tutarlarının kesinleşmesi sonrası 'Memur maaş farkı ne zaman yatacak, seyyanen zam' ne zaman ödenecek sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek artırdı. Memurlara, Yüzde 17,55 oranındaki artış maaşlara yansıtılırken 8.077 TL'lik seyyanen artış ve 14 günlük maaş farkları ek bordro ile ödenecek.
SIRA MEMUR MAAŞ FARKI ÖDEMELERİNDE
Enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile beraber memur zammı yüzde 17,55 olarak belirlendi. Buna ilaveten 3,7 memura 8077 TL seyyanen zam verilmesi kararlaştırıldı. Memur emeklisi ise yüzde 7,45 ek zam aldı. Memurlar 15 Temmuz'da yüzde 17,55 zamlı maaşlarını aldı. Şimdi 14 günlük maaş farkı, seyyanen zam ve memur emeklisinin Temmuz maaş farkları ödenecek.
Memurlara yetkili müdürlüklerden gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: 'Personelin 15 Temmuz 2023 tarihli alacağı maaşları yüzde 17,55 oranında zamlı olarak hesaplandı. Seyyanen zam ve 14 günlük maaş farkları ödemeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kamu personeli sistemine yeni maaşları yüklemesi sonrası yapılacaktır.'
EMEKLİ-MEMUR MAAŞ FARKI NE ZAMAN ÖDENECEK?
Yaklaşık 16 milyon emekli ve 4 milyon kamu çalışanı için zamlı maaşlar hesaplara yatmaya başladı. Temmuz ayından geçerli olacak olan yeni artışlarda farklar da yatırılıyor.
Hem memur emeklilerine zam farkları hem de memurlar için seyyanen artışlar bu ay içinde hesaplarda olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise maaş günlerinde yüzde 25 arttırılarak aylıklarını hesaplarında görecek.
Memurlarda taban maaşın 22 bin liraya çıkartılmasıyla birlikte kamu çalışanlarına yüzde 17,55 enflasyon artışı ve 8.077 TL'lik de seyyanen artış yapılmıştı.
Kamu çalışanlarına 15 bin 965 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak 8 bin 77 lira ilave ödeme yapılacak.
Memurlar 15 Temmuz'da aldıkları maaşlarında yüzde 17,55'lik enflasyon artışını gördüler. Bu artış 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olduğu için 14 günlük fark da alacaklar.
Ancak 8.077 TL'lik seyyanen artış kanunun yayımından sonra yürürlüğe girdiği için 15 Temmuz itibariyle geçerli olacak. Bu yüzden 8.077 TL'lik seyyanen artışla ilgili bir fark oluşmadığından ilave ödeme olmayacak.
Seyyanen artışlar ve fark için memurlara ek bordro çıkartılıp ödemeler Maliyenin sistemine girilerek güncellenecek.
HERHANGİ BİR KESİNTİ YAPILMAYACAK
Yapılacak seyyanen ödemeden herhangi bir vergi, sigorta primi kesintisi yapılmayacak. Seyyanen zam unvan esas alınarak ödenecek, kıdem tazminatı hesabı ile sosyal ödemelerin hesabına dhil edilmeyecek.
14 GÜNLÜK MAAŞ FARKI HESABI
Örneğin 17,55 zam ile beraber bir polis memuru maaşı seyyanen zam hariç 18 bin 235 TL'den 21 bin 435 liraya yükseldi. Buna göre bu polis memuru için 14 günlük maaş farkı bu tutar esas alınarak hesaba yatırılacak.
SEYYANEN ZAM NE ZAMAN YATACAK?
'Seyyanen zam ne yatacak, maaş farkı ne zaman ödenecek' soruları merak ediyor. Seyyanen zam ödemelerinin 24-28 Temmuz arasında yapılması bekleniyor. Memur emeklileri ise yüzde 25'lik zam farklarını yine bu ay içinde alacaklar.
Memur emeklileri maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alıyor. Temmuz maaşları ise Kurban Bayramı öncesinde ödenmişti. Bu yüzden Emekli memurlar zam olmadan maaşlarını almışlardı. Şimdi yüzde 25 artıştan kaynaklı farklar da memur emeklilerine ödenecek. Bu ödemelerinden de 24-28 Temmuz haftası içinde yapılması bekleniyor.
SSK emeklileri ise 17 Temmuz'dan itibaren zamlı olarak maaşlarını almaya başladılar. Ayın 25'ine kadar tüm SSK emeklileri aylıklarını yüzde 25 artmış olarak alacak.
SSK emeklilerine tahsis numarasına göre maaşlar 9 olanlar her ayın 17'sinde, 7 olanlar 18'inde, 5 olanlar 19'unda, 3 olanlar 20'sinde, 1 olanlar ayın 21'inde yatacak.
MAAŞLARDA HESAP DEĞİŞTİ
Emekli ve memur maaşlarına zamda yeni bir gelişme yaşandı. Yeni zam düzenlemesi TBMM'de kabul edilmişti.
En düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkartan, emekli aylıklarına yüzde 25 zam getiren, konut kiralarında yapılacak artışı yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemeleri de içeren torba yasa telifi görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda gece geç saatlere kadar sürdü. Genel Kurul'da kabul edilen düzenlemeler özetle şöyle:
Kahramanmaraş merkezli deprem felketi sebebiyle ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere bir kereye mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulanacak.
Düzenlemenin yayımlandığı tarihte kayıt ve tescilli bulunan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında olacak. Ek MTV, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar uygulanacak.
Net borç kullanımı tutarı, 2023 yılı için Hazine ve Maliye Bakanı ile Cumhurbaşkanı tarafından artırılan net borç kullanım tutarının 3 katı olarak uygulanacak.
Akaryakıtla ilgili listede yer alan maktu vergi tutarları veya Cumhurbaşkanınca bunlara ilişkin belirlenen en son maktu vergi tutarları, ocak ve temmuz aylarında, TÜİK tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılacak.
2023 Temmuz-Aralık aylarında işverenlere günlük 16,66, aylık 500 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Kurum kazancı üzerinden alınan yüzde 20 oranındaki kurumlar vergisi yüzde 25'e çıkarılacak.
İhracatçıların ihracattan elde ettikleri kazançlarına 1 puan indirimli olarak uygulanan kurumlar vergisi oranı 5 puan indirimli olarak uygulanacak. Kurumlar vergisi mükelleflerinin aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan krın yüzde 50'si olan istisna oranı, yüzde 25'e indirilecek.
Kovid-19 döneminde kanunlar kapsamında verilen ve 9 Kasım 2022'den önce tahsil edilen idari para cezaları iade edilecek. Tüm kamu personeline 8 bin 77 TL ilave ödeme yapılacak. Madde 15 Temmuz'dan itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
Memurların ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında ocak ayında yüzde 30 oranında yapılan zam ile temmuz ayında yapılacak artışlar ve 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında işçilere ocak ayında yüzde 45, temmuz ayında yüzde 15 oranında artış yapılması nedeniyle ortaya çıkan ödenek ihtiyacının karşılanması için gerekli ödeneği eklemede Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlananlara ödenecek aylıklar, emekli ikramiyeleri, bayram ikramiyeleri ve ek ödemeler; bayram ikramiyesinin 2 bin liraya yükseltilmesi; en düşük emekli aylığının 7 bin 500 Türk lirasına çıkarılması, asgari ücret artışının devlet katkısı, işveren prim teşviki ve ödeme gücü olmayanların sağlık prim ödemeleri ile yapılacak ek ödemeler için ihtiyaç duyulan ödeneğin ilgili idare bütçelerine eklemede Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılacak.
31 Temmuz itibarıyla Kovid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek. 31 Temmuz itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecek.
EMEKLİYE YÜZDE 25 ZAM
Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri yılın 6 ayı için toplamda yüzde 25 zam alacak. Düzenleme temmuz ayından itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
Öte yandan TBMM Genel Kurulu'nda, memur maaşı ve emekli aylıklarının artırılmasını içeren teklifin görüşmelerinde konuşan Muş, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Memur maaşlarına yapılan seyyanen zam ile ilgili bilgi veren Muş, 'Yapılan bu 8 bin liralık oranın, 'giderek eriyeceği' şeklinde bir değerlendirmede bulunuldu.Bu böyle değil, yapılan bu artışın 22 bin lira üzerinden yapılacağını ifade etmek isterim. Dolayısıyla, seyyanen yapılan artış bundan sonra yapılacak olan güncellemelerle beraber güncellenecektir, enflasyon içerisinde bir erimeye gidilmeyecektir, müsaade edilmeyecektir' açıklamasında bulundu.
ZAM KÖK AYLIKLARA UYGULANACAK
Öte yandan yüzde 25'lik zam emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak. Kök aylığı 7000 lira olanın aylığı 8750 lira olacak. Kök aylığı 6 bin lira ve altında kalanların emekli aylıkları Temmuz ayından sonra da 7 bin 500 lira olarak ödenmeye devam edecek.
Yüzde 25 zamla birlikte 2000 öncesi SSK emeklilerinde 6 bin 93 lira olan en düşük emekli aylığı 7 bin 616 lira, SSK 2000 sonrası 3 bin 776 lira olan en düşük emekli aylığı 4 bin 720 lira çıktı.
En düşük Bağ-Kur (esnaf) aylığı 4 bin 439 liradan 5 bin 549 liraya, Bağ-Kur (tarım) aylığı 4 bin 184 liradan 4268 liraya yükseldi.