Emekli Müftü Arvas: Peygamber Efendimizi iyi anlamalıyız

Mevlid Kandili dolayısıyla mesaj yayımlayan Emekli İl Müftüsü Nimetullah Arvas, 'Peygamber Efendimiz Aleyhi Salatu Vesselam Allah'u Teala tarafından sevilmiş ve seçilmiştir. Bütün buhranlar, bütün bunalımlar insanlığın çektiği ızdırap hep o büyük şahsiyetin örnek kul, son Resul Hz. Muhammed'in rehberlik yolundan uzaklaşıldığından dolayıdır. Birey olsun, toplum olsun ne kadar onun rehberliğine müracaat eder, onu yaşar, örnek ahlakıyla amel ederse o kadar problemlerle arasındaki açı daralır. Uzaklaştıkça o açı büyür' dedi.

TAKİP ET

Emekli İl Müftüsü Nimetullah Arvas, gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan'la memleket meseleleri üzerine söyleşide bulundu. Arvas, “Toplumumuz Mevlide çok önem vermiştir. Mevlit bidat değildir. Mevlid Peygamber efendimizi daha yakından tanımaya vesiledir. Allah'u Teala Kur'an-ı Kerim'de çeşitli ayetlerde Peygamber efendimizi övmüştür” dedi.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in dünyaya teşrifleri dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlid Kandili, İslam ülkelerinde peygamber sevgisinin kültürel hayata yansıması olarak asırlardır kutlanıyor.

“İNSANLIĞIN PEYGAMBER EFENDİMİZİN AHLAKINA İHTİYACI VARDIR”

İslam alemi için en mübarek günlerden biri olarak kabul edilen ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğum gecesi ile Rebiülevvel ayının on ikincisi gecesi idrak edilen Mevlid Kandiliyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Arvas, “Peygamber Efendimiz Aleyhi Salatu Vesselam Allah'u Teala tarafından sevilmiş ve seçilmiştir. Allah'u Teala Rahman, Rahim vedud sıfatıyla bütün kainata gördüğümüz, göremediğimiz, bildiğimiz, bilemediğimiz bütün yaratılmışlara merhameti sonsuzdur. Yaratılmışlar içerisinde insanlar, cinler, melekler ve diğer canlılar yer almaktadır. Allah'u Teala'nın rahmeti güneş gibidir. Zaten güneş de Allah'ın rahmetinin eseridir. Her tarafı eşit şekilde her gün ısıtmaktadır, doğmaktadır. Efendimiz Aleyhi Salatu Selam da Allah'u Teala tarafından Rahmeten Lil Âlemîn olarak gönderilmiştir. Yani Alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Alemlere rahmet olarak gönderildiği için beşeriyetin kendisini takip etmesini, tabi olmasını, Allah'u Teala tarafından emredilmiştir. İnsanlık onu tanımadan, onun güzel ahlakını yaşamadan, yaşatmadan problemlerden kurtulması mümkün değildir. Bütün buhranlar, bütün bunalımlar insanlığın çektiği ızdırap hep o büyük şahsiyetin örnek kul, son Resul Hz. Muhammed'in rehberlik yolundan uzaklaşıldığından dolayıdır. Birey olsun, toplum olsun ne kadar onun rehberliğine müracaat eder, onu yaşar, örnek ahlakıyla amel ederse o kadar problemlerle arasındaki açı daralır. Uzaklaştıkça o açı büyür. Bundan dolayı insanlığın Peygamber efendimizin mutlak surette ahlakına ihtiyacı vardır. Çünkü Allah'u Teala onu ey Habibim, sen büyük bir ahlak üzeresin diye buyurmaktadır” dedi.

“TÜM İSLAM ALEMİNİN MÜBAREK MEVLİD KANDİLİNİ TEBRİK EDİYORUM”

Arvas konuşmasının devamında, “Bu gece idrak edeceğimiz Mevlit Kandili gecesi aslında peygamber efendimizi anlamak, anlamaya çalışmak, peygamber efendimizin üstün ahlakından istifade etmek için büyük bir fırsattır. Toplumumuz Mevlide çok önem vermiştir. Mevlit bidat değildir. Mevlid Kandili Peygamber efendimizi daha yakından tanımaya birer vesiledir. Allah'u Teala Kur'an-ı Kerim'de çeşitli ayetlerde Peygamber efendimizi övmüştür. Her gün beş vakit kıldığımız namazda teşehhüdde yani Tahiyyatta okuduğumuz es-selâmü aleyke eyyühe'n-nebiyyü ey peygamber selam senin üzerinde olsun. Teşehhüd duası bizim Peygamberimizin her zaman içimizde olduğu ve ibadetimizde olduğunu da unutmamak gerekir. Bundan dolayı aşıkları, şairler, editler, yazarlar Peygamber efendimizi övmüşler. Nesirlerle övmüşler, nazımlarla övmüşler, naatlarla söylemişler. Bütün bu söylediklerimizin özeti olarak Büyük Mutasavvıf Seyyid Abdulhakim Arvasi bir sözünde ‘Her peygamber, kendi zamanında, kendi mekanında, kendi kavminin hepsinden, her bakımdan üstündür. Muhammed aleyhisselam ise her zamanda her memlekette, yani dünya yaratıldığı günden kıyamet kopuncaya kadar, gelmiş ve gelecek, bütün varlıkların, her bakımdan en üstünüdür. Hiç kimse, hiçbir bakımdan Onun üstünde değildir. Bu olamayacak bir şey değildir. Dilediğini yapan, her istediğini yaratan, Onu böyle yaratmıştır. Hiçbir insanın Onu methedecek gücü yoktur. Hiçbir insanın Onu tenkit edecek iktidarı yoktur' buyurmaktadır. Bu münasebetle mübarek Mevlid kandilini tebrik ediyorum. Bu kandilin aile efratlarımıza, çevremize, ilimize, ülkemize, İslam alemine ve bütün insanlığa hayır, bereket vesilesi olmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim” diye konuştu.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan, Emekli İl Müftüsü Nimetullah Arvas'a nazik ziyaretinden dolayı teşekkür etti. HABER: BURHAN ERGİN

Bakmadan Geçme