Emekliliği yaklaşanlar dikkat! Bu şartları yerine getirenler 5 yıl erken emekli olabilecek

Erken emeklilik için heyecan verici bir gelişme yaşandı ve bu gelişme milyonlarca kişinin emeklilik planlarını olumlu bir şekilde etkiliyor.

Son dönemde gündeme gelen bu önemli düzenleme, emeklilik şartlarını değiştirerek prim günlerini azaltma fırsatı sunuyor. Özellikle daha önce az prim ödemiş olan kişilere erken emeklilik imkanı sağlayan bu adım, Bağ-Kur ve SSK primlerini eşitliyor ve EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) durumundaki kişilere de umut veriyor.

Bu düzenleme özellikle küçük esnaf ve Bağ-Kur'lu vatandaşlar için önemli bir müjde taşıyor. Yeni düzenleme sayesinde, 1 milyonun üzerinde kişi, emekliliğe 5 yıl daha erken hak kazanabilecek. Bağ-Kur'lu vatandaşlar, daha az prim ödeyerek emeklilik hakkını kazanabilecek ve emekli olma sürelerini kısaltabilecekler. Yeni torba yasa ile Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7,200 güne düşürülecek, bu da 1,800 gün kazanan Bağ-Kur'luların 5 yıl daha az prim ödemesine olanak tanıyacak.

Bu düzenleme aynı zamanda EYT'liler için de önemli bir etkiye sahip olacak. Düzenleme, esnafların emeklilik için gereken prim gün sayısını SSK'lı çalışanlarla eşitleyecek. Bu sayede esnaflar, 9 bin gün yerine 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli olabilecekler. SGK'lı çalışanlar ile Bağ-Kur'lu çalışanlar arasındaki 1,800 gün yani 5 yıllık süre farkı da bu şekilde ortadan kaldırılmış olacak. Bu prim düzenlemesi ayrıca erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı alma fırsatını da beraberinde getirecek.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, 2008 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformu, işçi ve memurlar için emeklilik için gereken ödeme gün sayısını 7,200 (20 yıl) olarak belirlemişti. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak devam ediyordu. Bu nedenle Bağ-Kur'lular, daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyordu. SSK'da 7,200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilirken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaşına ve 9 bin prim güne ulaşmaları gerekiyordu.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme