Emperyalizm-Siyasal İslam işbirliği: Suudi örneği

Ekim ayı başlarında Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan el Ajlan Türk mallarına boykot çağrısı yaptı. Ardından ülkede faaliyet gösteren başlıca süpermarket zincirleri (Othaim Markets, Danube Süpermarkets, Tamimi Markets) Türk malı stoklamayacaklarını duyurdular. Birleşik Arap Emirliklerinde de benzer yönde hareketlenmelerin olduğu basına yansıdı.

Bu arada Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Türkiye'de ev alan Suudi vatandaşlarından evlerini satmalarını istedi.

Bütün bu gelişmelerin Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta, Suriye'de, Kuzey Irak'ta ve Kafkasya'da emperyalizmle cephe cepheye geldiği bir zamanda gerçekleşmesi anlamlıdır ama şaşırtıcı değildir.

Siyasal İslam'ın günümüz dünyasındaki önde gelen temsilcileri, yüzyılı aşkın bir süredir olduğu gibi gene emperyalizmle birlikte hareket etmektedirler.

İşbirliğinin tarihçesi

Emperyalizm – Siyasal İslam işbirliğinin en bariz örneği Suudi Arabistan'dır.

Suudi devletinin tarih sahnesine çıkışı, Birinci Dünya Savaşında Mekke şerifi Hüseyin'in İngilizlerle işbirliği yaparak Osmanlı Devletini arkadan vurması ile başlar. 1925 yılında bir darbe ile yönetimi ele geçiren Suudi hanedanı da ilk andan itibaren İngiltere ile işbirliğini sürdürdü.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Bakmadan Geçme