En önemli unsur insandır
Hafta sonu 11 insanımızın ölümüne 6 insanımız yaralanmasına yol açan korkunç trafik kazası hepimizi derinden üzüntüye boğdu. Vanda cumartesi günü yapılacak sürücü belgesi ve açık öğretim yazılı sınavına girecek kursiyerleri Çaldırandan getiren minibüs ile kapalı kasa kamyonetin Göllü Mahallesi mevkiinde kafa kafaya çarpışan araçların hurdaya dönen görüntüsü, yol kenarına dizilen insan cesetleri ve yakınlarının feryatları yürekleri dağladı.
Kaza, katliam, facia dedirtecek cinstendi.
Van Valiliği minibüsün, bölünmüş yolda karşı yönden (Van'dan) gelen kapalı kasa kamyonetle Göllü Mahallesi mevkiinde hatalı şerit değiştirmek sonucu facianın meydana geldiğini açıkladı. Van'da insanlar yaşanan trafik kazasının şokuna girdi. Kazadan geriye acı, göz yaşı ve hayatını kaybedenlerin hüzünlü hayat hikayeleri kaldı. Trafik kurallarına uyulmadığı için çok acı bir sonuçla daha karşılaştık. Rus uçakları sivillere Suriye'de bomba yağdırdığında bu kadar insan topluca ölüyor!
Göllü Mahallesi mevkiinde meydana gelen cinayet gibi kaza trafik kurallarının, bilinçli araç kullanılmasının önemini bir kez daha gündeme getirdi. Kazalarda sürücünün yaşı, cinsiyeti, alışkanlıkları, araba kullanma tecrübesi, çalışma durumu, fiziksel özellikleri, güvenlik önlemlerine uymamaları kazaları oluşturmaktadır. Az uyku uyuma ve yorgunluk, görme yetisi dışında refleksleri de yavaşlatır. Stres, kızgınlık gibi psikolojik olaylar, kullanılan ilaçlar ile sürüş güvenliğine uymamak, performansı düşüren ve kazayı getiren sebeplerdir. Esas olarak kazaya neden olan olaylara hız yapmak, yakından izleme, uykusuzluk, kurallara uymama ve alkol kullanımı sebep olmaktadır.
Ülkemizde trafik kazalarının meydana gelmesinde en önemli unsur insandır. Bu oran ortalama %94'lere kadar ulaşmaktadır. Kazalarda İnsan Faktörü %66, Sürücü %27, Yolcu %1, Araç Faktörü %5, Yol Faktörleri %1'dir.
Kazadan hareketle sırası gelmişken ilgililerinin dikkatine sunmak istiyorum. İlimizde meydana gelen trafik kazalarının insan ve diğer faktörler yanında kazaların genelde Erciş- Muradiye, Erciş-Van, Van-Başkale, Van-Gevaş, Edremit TOKİ konutları Türk Telekom Fen Lisesi kavşağı virajında, Edremit-İpekyolu, arasında, üniversite şehir merkezi arasında meydana gelmesi normal bir durum değildir. Van'da trafik kazalarının yoğunlukla meydana geldiği söz konusu yollar, noktalar kaza istatistiki veriler ışığında teknik açıdan incelenerek değerlendirilmelidir.
Araç sürücülerinin de aralarında bulunduğu 11 cana mal olan, yolu kan gölüne çeviren trafik kazasının nedeni bilinçsizce, trafik kurallarına aykırı şekilde araç kullanılması yani hatalı şerit değiştirilmesidir.
Umarım hepimiz faciadan gereken dersi alırız.
İnsan hakları!
Geçenlerde bir hışımla yağarak Van'da hayatı felce uğratan kar yağışı sonrası Edremit TOKİ afet konutunda yaşam çileye döndü. Çözülemeyen toplu ulaşım sorununa yetersiz kar mücadelesi eklenince insanlar yollarda mağdur oldu. “ Biz insanız, sorunlarımız çözülsün artık” diyen yurttaşlar dertlerini basın ve sosyal medyadan ilgililere duyurmaya çalıştı. Yurttaşlarımız insan olarak haklarına saygı gösterilmesini istediler.
Ardan birkaç gün geçti.
Edremit'te depremzede yurttaşlar insan haklarına saygı beklerken 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle etkinlik düzenlenerek cilalı sözlerle insan haklarından dem vuruldu.
Çok güzel hareketler
Yazıyoruz, eleştiriyoruz yurttaşların sesini ve sorunlarını duyurmaya çalışıyoruz. Bir okurumuz kalkıp “ Hep eleştiriyorsunuz. Peki, ülkede Van'a örnek olacak bir uygulama veya çalışma yok mudur” diyebilir.
Bizde biri Sinop ilimizden diğeri Gümüşhane'den diyebiliriz.
Önce Sinop'tan.
Yakıp yıkarak, hakaret, darp ederek amacını aşarak sözde hak arama ve veya tepki gösterme yöntemlerine pek alışığız.
Lakin böylesini Sinop'ta gördük..
Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne Çocuk Acil Servisi açılmasını isteyen aynı şekilde 8 yaşındaki çocuğu astım hastası, 12 yaşındaki çocuğu ise epilepsi hastası olan 40 yaşındaki Uğur Demirbaş'a destek olmak isteyen Sinoplular örnek bir eylem gerçekleştirdiler. Duyarlı Sinoplular otomobilleri ve motosikletiyle yaklaşık bin araçlık konvoy oluşturup şehir turu atarak Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne çocuk acil servisi açılmasını istediler. Bütün Türkiye Sinopluların haklı tepkisini ve sesini duydu.
Sonra Gümüşhane'den.
Van'da reklam furyası yaşanıyor. Kaldırım, duvar yol kenarları nihayet gözünüzün gördüğü her yer reklam alanına dönüştürüldü. Görsel kirliliği, estetik kenti önemsemeyen rantçı anlayış bekleme duraklarında önce reklamlara önem veriliyor. Kış kentinde karda yağmurda yol kanarında duraksız yollarda toplu taşıma aracı beklemek Van'a has bir durum sanırım.
Ancak Gümüşhane'de durak işi reklamlardan önce geliyor.
İnsana saygı gösteren Gümüşhane Belediyesi, duraklarda toplu ulaşım araçlarını bekleyen vatandaşların olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi, hastaların yaşlıları, çocukların mağdur olmaması için klimalı durak kurmuş. Çağdaş bir uygulama. Düşünene yapana, helal olsun.
Uygulamayı yapan Gümüşhane Belediyesi, 'Vatandaşlarımızın rahatlığı bizim için çok önemli. İlimizde kış ayları zor şartlar altında geçiyor. Bu nedenle duraklarımızı değiştirmeye karar verdik. Şimdilik birkaç noktada ısıtıcı özelliği bulunan duraklar kuruyoruz. Yeni duraklarımız vatandaşların olumsuz hava şartlarında toplu ulaşım araçlarını beklerken rahat etmelerine imkan sağlayacak. İnşallah tüm mahallelerimize modern duraklar kazandırmayı hedefliyoruz' demiş.
İnsan hakları, insana saygı ve hizmet budur.
Türkiye'nin karanlık alanları
“Türkiye'nin en temel iki karanlık alanı kamu alımları ve imar planları tadilatlarıdır. Dürüst siyasetçi öncelikle bu alanlara el atandır.” Eser Karakaş
Yazmak
“Yazmak ölümün elinden birşeyler kurtarmaktır. Yaşananları unutmak ise onları ölüme terketmektir. Yaşasınlar/unutulmasınlar ki nerelerden geldiğimizi neler çektiğimizi bizden sonraki kuşaklar da okusun, öğrensin, bilsin” Ahmet Özer