Enerji Kimlik Belgesi Ofisi Van'da açıldı

Türkiye genelindeki 8 milyon yapıyı yakından ilgilendiren enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak itibariyle başladı. 1 Ocak tarihinden itibaren zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi olmayan bina kalmayacak.

Rıdvan Can

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile her binanın alması gereken ve enerji tüketimi değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyan Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale getirildi. Enerji Kimlik Belgesi, binanın ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su için yıllık ne kadar enerji harcadığını gösteren bir belge olarak ifade ediliyor.

Kazım Karabekir Caddesi Kaval İş Merkezinde bulunan Enerji Kimlik Belgesi FDD İnşaat Enerji Ofisi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, TSO Eski Başkan Yardımcısı M. Naci Çakırgöz, TSO Meclis Üyesi Temel Kaptaner ve DSİ Spor eski Antrenörü İbrahim Dede, işletme ortaklarından Furkan Dede, Murat Çakırgöz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışın ardından Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, işyeri sahibi Furkan Dedeye "İş Yeri Siftah Sertifikası" takdim etti.

Açılışta konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Van'da önemli bir açılış gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Enerji kimlik belgesi veren Akçalı Enerji Kimlik Belgesi Ofisinin Van halkına hayırlı olmasını diledi. Artık bina ve konutlar enerji kimlik belgesi alabilecek. Yetkili bir ofisin Van'da olması ilimiz açısından son derece önemli" diye konuştu.

Akçalı Van Enerji Ofisi açılışında konuşan işletme sahibi İnşaat Teknikeri (EKB) Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Furkan Dede, yaptığı açıklamada "2014-2016 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesinde Biyomedikal Teknikerliği eğitimi gördükten sonra 2016-2018 yılları arasında Bitlis Eren Üniversitesinde İnşaat Teknikerliği eğitimini de tamamlayarak 2019"da Akçalı Enerji A.Ş. bünyesine çalışmaya başladım. Akçalı Enerji A.Ş.'de gördüğüm eğitim sonunda belirli kriterleri de yerine getirerek enerji uzmanlığını alarak kendi memleketimde kendi insanıma hizmet amacıyla Akçalı Enerji A.Ş. Doğu Anadolu Bölge Temsilciliğini aldık. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan konut kalmayacak" dedi.

Enerji Kimlik Belgesi hakkında bilgilendirmede bulunan Dede, "Mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini arttırması için zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesinde binaların enerji sınıfı A, B, C, D, E, F, G şeklinde temsil ediliyor. Bu belgenin on yıl geçerliliği vardır. Enerji Kimlik Belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli biçimde kullanılması, enerji israfından uzak durulması ve çevre kirlenmesini engellemek için asgari düzey olarak bilinen binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salınımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi hakkında bilgileri kapsıyor. Enerji kimlik belgesi almak isteyen bina sahipleri veya yöneticilerin başvuruda bulunması gerekiyor. Enerji kimlik belgesi almayan bina sahipleri ve yöneticiler, Enerji Kimlik Belgesini, bize başvurarak alabilecekler" diye konuştu.

Bakmadan Geçme