ERBİL'İN VANGÖLÜ HAYALİ
Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke konumuna 10.7 milyar dolarlık rakam ile ulaşan Irak, Türk müteahhitlerinin son yıllardaki yatırım üssüne dönüştü. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil ise güvenilir kent olmanın yanı sıra hızla yükselen binaları, artan gayrimenkul fiyatları ile başta inşaat olmak üzere büyük ya da küçük Türk firmalarının artık ihracat veya üretimlerinin yeni adreslerinden biri haline geldi. Kentteki hızlı yapılaşma Erbil'in 'Geleceğin Dubai'si' olarak gösterilmesine neden olurken, şimdilerde yön İstanbul'a çevrilmiş durumda. Ranj Group'un bu yıl içerisinde inşaatına başlayacağı 89 katlı ofis-rezidans projesi, Irak'ın en yüksek binası olacak.
Erbil küçük kardeş olsun
Ranj Group, Van gölü çevresine de otel ve villalardan oluşan bir proje gerçekleştirmenin hayalini kuruyor. Şirket yöneticileri Kürdistan halkı ve işadamlarının Türkiye'ye bakışını şu sözlerle özetliyor: 'Bu bölgeyle ilgili yanlış bir imaj var. Hak etmediğimiz bu imaj insanların kafasından silinmelidir. 1000 yıldır beraber yaşıyoruz dinimiz kültürümüz her şeyimiz bir, kaşgöz rengimize kadar... Erbil, İstanbul'la beraber olabilir. Erbil İstanbul'un küçük kardeşi olsun, niye olmasın ki? 11 milyar dolarlık ticaret yapıyoruz Türkiye'yle, bunun yüzde 60'ı krdır. Bu refahı etkiliyor. Türkleri kendimize yakın görüyoruz. Beraber uzun vadede yaşayacağımız için birbirimizi iyi tanıyalım, kaynaşalım. Bir gün sınırlar da kalkacak.'
Burada üretime geçin
Erbil'de inşaatın yanı sıra enerji, tekstil, mobilya, gıda ve hizmet sektöründe etkin rol oynayan Türk firmalarından bazıları, markalı konut projeleriyle öne çıkıyor. İki ülke arasında artan ticaret hacmi ile birlikte şu anda Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Bank Asya ve Albaraka Türk'ün şubeleri ile hizmet verdiği kentteki Türk bankalarının sayısının önümüzdeki dönemde daha da artması bekleniyor.