'ERKEK OLMAK DAHA ZOR'

Erkek olmak daha zor. Erkek egemen kültür yani erkeğin evinde, mahallesinde, köyünde, kasabasında üzerine yüklenen şeyler var. Bu yüklemelerle erkek daha sorunlu, daha gergin daha travmatik bir duruma geliyor. şair -yazar Cezmi Ersöz böyle diyor

"Kalplerinde aşk işaretiyle doğar kimileri... Yeryüzüne gönül indiremez onlar... Hayatı ve insanları anlarlar, hayata ve insanlara merhamet duyarlar, ama hayatın ve onun içindeki insanların yaşadıkları gibi yaşamazlar.
Aşk işareti ile doğanlar yaşarken dünyaya talip olmazlar... Bilirler ki ne isteseler,neyi ansalar,ne kazansalar aşkın dışında hiçbir şey avutmaz onları,teselli etmez...Gönüllü sürgündür onlar"…
Cezmi Ersöz'ün "Gözlerimden çok yaramı sevdim" yazısıyla tüm okurlara Merhabalar diyorum.
Bu haftaki köşe yazımda; şiirlerini severek okuduğum zaman zaman Kitap Fuarlarında bir araya geldiğimiz şair -yazar Cezmi Ersöz'e yer vermek istedim.
Cezmi Ersöz' le bu kez "1. Susurluk Kitap Günleri"nde bir araya geldik. Sohbetimiz esnasında bir söyleşi yapalım mı teklifime her zamanki nazik davranışıyla peki dedi. Sizler için ben sordum Cezmi Ersöz cevapladı.
Genç okurlarımıza Cezmi Ersöz'ü nasıl anlatmalıyım. Cezmi Ersöz kimdir,ne zaman yazmaya başladı, ilk kitabı hangisidir?
1959 yılında İstanbul'da doğdum. Kabataş Erkek Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdikten sonra askere gittim. Askerlik dönüşü Cumhuriyet gazetesinin Pazar ekinde yazmaya başladım. Cumhuriyet Gazetesindeki çalışma hayatım altı yıl sürdü. O yüzden Cumhuriyet Gazetesi benim okulumdur. İlginç, sıra dışı önümüzden gelip geçen ama hayatlarını pek merak etmediğimiz, marjinal insanların hayatlarını yazmaya başladım. Bu yazılarım çok ilgi uyandırdı ve ilk kitabımı köşe yazılarından derlenen "Son Yüzler" kitabında topladım. Bundan sonra şiir,deneme, öykü kitaplarım ardı ardına geldi.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme