Ermeni Sorununu Kimler Yarattı?

Ermeni isyanları Osmanlı Ermenilerinin özlem ve ihtiyaçlarından çok, büyük devletlerin emperyalist politikalarından doğmuştur.

Van'ımızın Kurtuluşunun 100. Yılı ve Dünya Vanlılar Günü Kutlu Olsun

Van'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını doğru anlamak ve kavramak için tarihte yaşanan gelişmeleri iyi bilmek gerekir. Kentimizin ve toplumumuzun tarih bilincine katkı sağlamak amacıyla, Van ile ilgili yakın tarihten kesitleri 2 Nisan gününe kadar paylaşmaya devam edeceğiz.

İstanbul'un fethinden bugüne bir kurt ve kuzu masalı anlatıla gelmiştir bu masalda kurt, sözde barbar Türkleri; kuzu ise masum Hıristiyanları simgeliyordu. İsviçre'de La Revue Politique İnternationali yöneten Dr. Felix Valyi, bu konuda Bati kamuoyunu ilk yanıltan ve Müslüman düşmanlığının temelini atanların Bizanslı tarihçiler ve efsaneciler olduklarını, bunları mağlupların galiplerden intikam almak ve onları küçük düşürerek sevinmek için uydurduklarını kaydeder.

Fetihle, İstanbul'un kapıları Türklerle birlikte Ermenilere de açılmış, birçok eyaletlerden davet edilen Ermeniler muhtelif semtlere yerleştirilmişlerdi. Ayrıca Rumlardan alınan iki kilise kendilerine verilmişti. Diğer taraftan birlikle yaşam, iki millet arasında karşılıklı güven, inanç farklılıkları dışında tam bir kaynaşma ve benzeşmeye yol açmıştı. Bu bağlamda Türkçe, Ermenilerin birinci dili haline gelmişti. 835 yılında genç bir subayken İstanbul'a gelen ünlü Prusyali Mareşal Moltke, Türklerin Müslüman ve Hıristiyan olarak ikiye ayrıldıklarını, Hıristiyan Türklere Ermeni dendiğini yazmaktadır.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme