Eski Van Masalları

Geçen haftaki hatıratımda anlattığım gibi, uzun kış gecelerinde komşularımızla bir araya geldiğimizde, büyüklerimiz, bize, Van masallarını anlatırdı.

Geçen haftaki hatıratımda anlattığım gibi, uzun kış gecelerinde komşularımızla bir araya geldiğimizde, büyüklerimiz, bize, Van masallarını anlatırdı. Herkes masal anlatmasını bilmezdi. Rahmetli babam ve amcasının kızı Kamile hanım usta masalcılardandı. Çok sayıda masal bilir ve anlatırlardı. Bu gün dahi, anlayamadığım ve çözemediğim bir husus var, babam da, Kamile hanım da 12 yaşlarındayken, yetim ve kimsesiz olarak, Eski Van dan göç etmiş, muhacir komşularının kafilelerine katılarak gitmişler ve Van kurtulduktan sonra ki yıllarda geri dönmüşler.

O zaman, bu masal hazinesini nasıl ve nereden öğrendiler? sorusu, akla takılmaktadır. Annelerinden, babalarından diyebiliriz, ama: onlar hangi kaynaktan öğrenmişler, diye düşündüğümüz zaman, demek ki: bu masallar, eski Van halkının geçmiş kültürlerinden anlatıla anlatıla onların zamanlarına kadar gelmiş olmalıdır diye bir kanaat oluşmaktadır. Bu soruyu sağlıklarında kendilerine soramamış olmanın üzüntüsünü taşıyorum.

Anlatılan masalları, merak ve heyecanla dinlerdik. Bazı masalların sonlarında bilmece gibi sorular çıkardı. Soruların cevapları bir sonra ki masal içinde verilirdi. Yani, arkası gelecek masalda gibi, devam eden masallar da anlatılırdı. Ne yazık ki; bu masallardan, aklımda kalmış kırıntılardan yola çıksam da, masalların tamamını hatırlayamıyorum. Her masalın bir ismi vardı. Hatırladığım masal isimleri: 1-Kuyumcu kızı, padişah oğlu, 2-Terzi kızı,padişah oğlu,3- Şakır bülbül, 4-Söylemez sultan, 5-kıllı maymun, bu masallardan birini kız kardeşlerimin de yardımları ile toparladım. O eski güzel gecelerin anısı olarak anlatacağım.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme