ESKİ VAN ŞEHRİ HAYAT BULACAK

Vali Münir Karaloğlu, eski Van şehrinde bulunan Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camilerinin ardından Horhor Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarının bitirilerek önümüzdeki yıl Ramazan ayında ibadete açılacağı müjdesini verdi.

23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van'da meydana gelen depremlerde eski Van şehrinde bulunan Kayaçelebi ve Hüsrevpaşa camilerinin minare, kubbe ve son cemaat kısımları hasar görmüştü. Van Valiliği'nin talebi üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü, eserlerin yeniden onarılması için bu yıl yeniden ihale yaptı. Restorasyon ve onarım çalışmalarını yakından takip eden Vali Karaloğlu, beraberindeki bürokratlarıyla birlikte onarım ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği eski Van şehrinde incelemelerde bulundu. İlk olarak depremde kubbesi, minaresi ve son cemaat kısmı hasar gören Kayaçelebi Camisi'nde inceleme yapan Karaloğlu, yine depremde minaresi ve son cemaat kısmı hasar görerek yıkılan Hüsrevpaşa Camisi'ndeki çalışmaları yerinde inceledi. Yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Vali Karaloğlu; Kayaçelebi ve Hüsrevpaşa camilerinin önümüzdeki yıl Ramazan ayına yetiştirilmesini istedi. Karaloğlu, daha sonra eski Van şehrinin batı kısmında bulunan ve restorasyon çalışmaları devam eden Horhor Camisi'nde incelemelerde bulundu. Restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk'ten bilgi alan Vali Karaloğlu, Horhor Camisi'nin de önümüzdeki yıl Ramazan ayına yetiştirilmesini istedi. Vali Karaloğlu, eski Van şehrindeki incelemelerini tamamlayarak kalenin kuzey bölümünde yapımı devam eden Urartu Müzesi inşaatında incelemelerde bulundu. Yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Vali Karaloğlu, daha sonra eski Van şehrindeki incelemeleri ile ilgili bir açıklama yaptı. Karaloğlu, eski Van şehrindeki mevcut eserlerin tamamını ayağa kaldırarak burayı Türkiye'nin önemli inanç merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini söyledi. Kızıl Camii, Ulu Camii, Abbasağa Camii, Hüsrevpaşa Çifte Hamamı ve Hüsrevpaşa Hanı'nın projelerinin hazır olduğunu ve 2013 yılında yapım ihalelerinin yapılacağını kaydeden Karaloğlu, 'Bu eserlerin rolöve ve restorasyon, restitüsyon projeleri, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan daha önce geçmişti. Bu yapıların ihale çalışmaları devam etmektedir. Uygulama çalışmalarına 2013 yılında başlanacaktır. İnşallah eski Van şehrindeki bu eserleri restore ederek yeni bir dinamiği ayağa kaldırmış olacağız' dedi.

'ESKİ VAN ŞEHRİNİ YAŞAMIN 24 SAAT SÜRDÜĞÜ BİR MEKN HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ'

Van Kalesi'nin sadece kaleden ibaret olmadığını ve gezildiğinde birbirinden değerli yüzlerce tarihi eserin yer aldığını anımsatan Karaloğlu, 'Bunların başında Miri Ambarı'ndan sarnıcına, kilisesinden camisine, medresesinden hamamına kadar çok sayıda eser var. Minarelerindeki süslemelere bakınca insanın hayran olmaması mümkün değil. Kızıl Camisi'nin minaresindeki süslemeler, çiniler 13. yüzyıldan kalma Selçuklu eserleri. Bu önemli eserleri mutlaka ayağa kaldırmamız lazım. Bunun için de Van Kalesi etrafında eski Van şehrinde daha çok çalışma yapmamız lazım. Mevcut eserlerin tamamını ayağa kaldırıp buraları 24 saat yaşanabilir meknlar haline getirmemiz lazım. Yoksa oraları korumamız mümkün değil. Süleyman Han Camisi ibadete açık. Kalenin çıkış yolu ve sur restorasyonlarının 3. etap ihalesi geçtiğimiz hafta yapıldı. Bunların uygulamasına da 2013 yılında başlanacak. İnşallah kale ve çevresi; 3-5 yıl sonra Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından insanların 'Gidip orayı görelim' diyecekleri meknlar haline gelecektir' diye konuştu.

'ESKİ VAN ŞEHRİ, TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ İNANÇ MERKEZİ OLACAK'

Eski Van şehrinde bulunan ve daha önce ibadete açılan Hüsrevpaşa Camisi'nin depremde minaresi ve son cemaat kısmının hasar görerek yıkıldığını hatırlatan Karaloğlu, depremde aynı şekilde yıkılan Kayaçelebi Camisi'ndeki restorasyon ve onarım çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camileri ile birlikte Horhor Camisi'ni de inanç turizmine kazandıracaklarını anlatan Karaloğlu, 'Horhor Camisi ve Medresesi, önemli bir merkez. Burayı ayağa kaldırıp kalenin zirvesinde Süleyman Han Camisi, eteğinde ise Horhor Camisi ile insanlarımızın ziyaret edeceği meknlar haline getireceğiz. Buraların restore edilerek turizme kazandırılması; inanç turizmi açısından çok önemli. Van zaten başlı başına Türkiye'nin inanç turizmi açısından en önemli merkezlerinden biridir. Ama bunu destekleyecek yapıları ortaya çıkarmamız lazım' şeklinde konuştu.

Vali Münir Karaloğlu'nun eski Van şehrindeki incelemelerinde yardımcısı Atay Uslu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İzzettin Polat, Van Rolöve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ da hazır bulundu. vanhaber, van, haber, van haberkaraloğlu, eski van, horhor camii, atay uslu

Yorumlar 3

Bakmadan Geçme