ESNAF DESTEK BEKLİYOR
Pandemi kısıtlamaları yeme içme, sektörünü olumsuz etkiledi. Van'daki lokanta, pastane, kafeterya, çorbacı, kahvehane gibi iş yerleri paket servisle ayakta kalamayacaklarını belirterek kendilerine destek olunmasını istediler.
Evren Doğruer
Koronavirüsün artış göstermesi üzerine alınan kararlar doğrultusunda uygulanmaya başlanan tedbirleri kapsamında Van'da restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme-içme yerleri 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis ve gel-al hizmeti vermeye başladı. Bu iş yerlerinde saat 20.00'den sonra ise gel-al hizmeti olmayacak, sadece telefonla ya da online sipariş hizmeti verilebilecek.
Kış mevsimi ile birlikte işlerinin düzelmesini bekleyen esnaflar yeni kararlar ile birlikte kara kara düşünmeye başladı. Vansesi'ne konuşan iş yeri sahipleri çok zor durumda olduklarının altını çizerek yetkililerin, meslek odalarının kendilerine destek olmalarını istedi.
“Çözüm bulunmasını istiyoruz”
Van'da paket yemek siparişi veren müşteri sayısını yüzde 5 civarında olduğunu söyleyen Çavuşoğlu Pastanesi sahiplerinden Veysel Özgüner,“ Esnaf olarak çok sıkıntılı bir döneme girdik. Daha belimiz doğrultmadan yeni uygulamalar ile birlikte daha zorlu dönem başladı. Satıştan vazgeçtik, elimizdeki ürünleri nasıl muhafaza edeceğimizi düşünüyoruz. Üretmek bir sorun satmak bir sorun. Vergi, kira, personel maaşı, sigorta, elektrik, doğal gaz, su, imalat giderleri büyük rakamlar tutuyor. Ödemlerimizi neyle nasıl yapacağımızı bilemiyoruz. Her esnafın paket servis durumu yok. Burada çalışan insanların geçindirmek zorunda oldukları aileleri var. Her yönüyle zor bir durum yaşıyoruz. Esnaflara yetkililerin, meslek odlarının destek olması sorunlarımıza çözüm bulunmasını istiyoruz.” dedi.
“Biz küçük esnafız dayanacak gücümüz yoktur”
Şafak Döner işletmecisi Ramazan Anaç da, “Lokantalar, kafeler, kıraathaneler, kapandı. Bu insanların ekmek sorunu var. Bizim müşterilerimiz genelde çevreden kente gelenler, yabancılar oluyor. Paket siparişi verme imkânları asla yok çünkü o an oturacak yeri yok. 15 personel çalıştırtıyorum. Satacağım döner elektrik giderim dahi karşılamaz. Çok zor durumda olan ailesine bakan çalışan arkadaşlarımız var. Paket servisimizi yüzde 5'i bulmaz. Akşam satılmayan döneri ya personele vereceğim veya dökeceğim başka yolu yok. Bizim kira, vergi, sigorta, su elektrik, gaz personel maaşı gibi giderlerimiz var. Doluya koyuyoruz almıyor boşa koyuyoruz dolmuyor çok zor durumdayız Ne kazanacağız? Daha ertelenen vergi taksitlerin ödemedik. Bunlar nasıl ödenecek kimse bunları düşünmüyor. Yetkililerden, meslek odalarından destek ve yardım bekliyoruz. Biz küçük esnafız dayanacak gücümüz yoktur” diye konuştu.
“İşlerimizi yüzde 90 oranında etkileyecek.”
Adını vermek istemeyen bazı esnaflar da şöyle konuştur: “Esnaf olarak zaten zor bir süreçten geçiyoruz. Yasak ve kısıtlamalar konulmuşsa esnafa nasıl destek verileceği de düşünülmüştür diye düşünüyoruz. Elektrik, su, doğalgaz, eleman ve kira gibi birçok girdilerimiz var. Bizde paket servis var. Ama dışarıda müşteri oturtamayacağız. Bu da bizi haliyle zorlayacak ve işlerimizi yüzde 90 oranında etkileyecek. Ayakta kalabilmemiz için ekonomik olarak desteklenmemiz gerekiyor.”
Yeni uygulanan tedbirler kapsamında Van'da paket servisi yapmak zorunda kalan lokanta, pastane, kafeterya, çorbacı gibi iş yerleri “ Paket servisimiz var”, “ Gel al servisimiz var” pankartları asarak müşterilerini bilgilendirmeye çalışırken bazı iş yerleri de paket yapacak ürün satışları olmadığından iş yerini kapatmak zorunda kaldığı görüldü.