EVLER HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ

Van Valisi Münir Karaloğlu, geçen yıl yaşanan depremlerde Halkalı ve Özkaynak köylerinde evleri yıkılan vatandaşlar için yaptırılan 112 konutun hak sahiplerine teslim törenine katıldı.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde evleri yıkılan merkeze bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar için Başbakanlık AFAD ve TOKİ tarafından inşa edilen konutlardan 112'si daha tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. İlk olarak Van merkeze bağlı Halkalı köyünde, Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle inşa edilen 60 konutun anahtarını hak sahiplerine teslim eden Vali Karaloğlu, “2011 yılında sıkıntıları hep beraber yaşadık. Sıkıntılara da hep beraber göğüs gererek bu zor durumdan çıkmayı başardık. Köylümüzle şehirlimizle Bakanımızla Başbakanımızla bu sıkıntılı dönemden çıktık çıkıyoruz. Depremin ilk günlerinde çadırlarınız, ardından konteynırlarınız ve şimdide evleriniz tamamlandı. Biz köylerde evleri yapmaya başlamadan önce sizlere sorduk, evinizi yerinde mi yapmak istersiniz, yoksa toplu olarak yapılmasını mı istersiniz dedik. Bazı vatandaşlarımız köyünde yıkılan evinin yerine yapılmasını, bazıları da toplu konut olarak istedi” dedi.
Köylerde evini yapan vatandaşlara şimdiye kadar 85 milyon lira kredi kullandırıldığını söyleyen Vali Karaloğlu, bu rakamın 9 bin 500 hak sahibinin bulunduğu köylerde evlerin tamamlanmasıyla 400 milyon liraya çıkacağını belirtti. EYY modelinde inşa edilen evler için 40 bin, ahırlar için 15 bin lira ödeme yapıldığını anlatan Karaloğlu, iki yıl sonra ödeme yapmaya başlayacak vatandaşların borcunu 18 yıl boyunca faizsiz ve vade farksız ödeyeceğini ifade etti. Karaloğlu, evlerde kullanılan tüm malzemelerin kentteki esnaftan alındığına, işçilerin ise köylerdeki gençlerden oluştuğuna dikkati çekerek, 'Şu anda Van'daki bankalara sordum. Deprem günü ile bugün arasındaki mevduat farkı iki kat. Birileri edebiyat yapıyor, 'Van'da ekonomi durdu' diye. Onlara inanmayın. Mevduatın iki katına çıkması demek, iki kat daha fazla para var demektir. Halkalı köyünde 95 hak sahibinden, 83'ü inşaatına başladı ve bunlardan 60'ının evi tamamlanmıştır. Evler için bu köyümüze 2,5 milyon lira kredi kullandırıldı' dedi.
“DEPREMDEN SONRA HER ŞEYİN EN İYİSİN YAPTIK”
Depremden sonraki süreçte her şeyin en iyisini Vanlılar için yaptıklarını ifade eden Vali Karaloğlu, 'Deprem yıktı, canlar yitirdik, onları geri getirme şansımız yok, yitirdiğimiz canların dışında yıkılanların yerine daha iyisini yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. Konutlarımız yıkıldı daha iyisini yaptık. Okullarımız yıkıldı daha iyisini yaptık yapıyoruz. Hastanelerimiz yıkıldı daha iyisini yapıyoruz. Şu anda 92 milyon liralık yatırımla 500 yataklı hastanenin ihalesi yapıldı ve inşaatı başladı. Sağlık ocakları yıkıldı daha iyisini yaptık. Şehrin alt yapısı depremden öncede sorunlu idi. Yıllardan beridir Van'ın içme suyu sorunu vardı, depremden sonra Şamran suyundan 46 kilometrelik 2 metre çapında çelik borularla 115 milyona mal olacak suyu devlet getiriyor, tamamlandığında Van önümüzdeki 50 yıl boyunca su sorunu yaşamayacak' dedi.
Daha sonra köylülerden Hüseyin Uçar'ın yeni yaptırdığı evine misafir olan Vali Karaloğlu ve beraberindekiler, aile ile sohbet etti. Ayrıca Vali Karaloğlu, yeni evlerinin hayırlı olması temennisi ile ev hediyesini evin gelinine verdi.
Halkalı köyündeki törenin ardından yeniden inşa edilen Özkaynak köyüne geçen Vali Karaloğlu, depremden sonra yaptırılan 52 konutun anahtarını hak sahiplerine dağıttı. Evleri tek tek gezdikten sonra Süleyman Sürme isimli vatandaşın evini ziyaret eden Karaloğlu, evlerin güzel ve sağlam inşa edildiğini belirtti.vanhaber, van, haber, van habereyy, ev, konut, teslimat, karaloğlu

Bakmadan Geçme