Evlerinde böcek yetiştirerek 5 bin lira kazandılar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2015 yılında ipek böceği üreticilerine toplam 3 milyon 443 bin 535 lira destek ödemesi yapılmaya başlandığını ifade eden Kozabirlik Genel Müdürü Aysel Akbaba, 40 günde bir ailenin ortalama 150 kilogram koza ürettiğini ve 5 bin lira para kazandığını söyledi.

İpek böceği yumurtalarının Türkiye'de sadece birlik tarafından Bursa'daki tesislerde üretildiğini ifade eden Kozabirlik Genel Müdürü Aysel Akbaba, son yıllarda ekolojik ve doğal ürünlere talep olduğunu söyledi. Akbaba, “Türkiye'de organik tarım üretiminin gelişmesi ile birlikte, sahalarda alternatif bir ürün olarak ipek böceği yetiştiriciliği de teşvik edilmelidir. Hali hazırda böyle bir üretim devam ederken bu potansiyel kaybedilmemelidir. İpek böcekçiliği ekonomik ve sosyal boyutu birlikte göz önüne alındığında, bölge insanının gelir seviyesinin arttırılmasıyla, köyden şehre göçün önüne geçilerek, üretime dayalı sosyal bir gelir dağılımı sağlanmaktadır” dedi.

“3 MİLYON 443 BİN LİRA DESTEK”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2015 yılında Hayvancılık Desteklemeleri kapsamında ipek böceği üreticilerine toplam 3 milyon 443 bin 535 lira destekleme ödemesi yapılmaya başlandığını ifade eden Kozabirlik Genel Müdürü Aysel Akbaba, bu desteklemenin 1 milyon 987 bin 585 lirasının kendileri tarafından sağlandığını açıkladı. Akbaba, Türkiye'de 2014 yılında 68 bin 265, 2015 yılında 50 bin 700 adet dut fidanının üreticilere ücretsiz olarak dağıtıldığını da sözlerine ekledi.

'40 GÜNDE 5 BİN LİRA KAZANIYORLAR'
Sıcak iklim bölgeleri olarak tabir edilen Alanya, Hatay, İzmir, Muğla illerinde yaş koza alımlarının 15 Mayıs'ta başladığını 10 Haziran'da ise tamamlandığına dikkat çeken Akbaba, “Bursa, Bilecik, Eskişehir, Sakarya, Diyarbakır gibi illerimizde ise bu tarih 15 Haziran'da başlayarak 15 Temmuz'da tamamlanmaktadır. Kazancı yüksek olan bu iş sayesinde ortalama 40 gün içerisinde aileler üretimi tamamlıyor. Kilogram başına 35 lira gibi bir ücret ödüyoruz. Bir aile ise ortalama 150 kilogram üterim sağladığı için 1 ay içerisinde yaklaşık 5 bin lira kazanç sağlıyor” dedi.

“ÜRETİMİ İÇİN YENİ ALANLAR OLUŞTURULDU'
Türkiye'nin tarihi, kültürel prestij ürünü olan Türk ipeği ve ipek böcekçiliğinin yaşatılarak yaygınlaştırılması için çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Akbaba, “2015 yılında Batman Sason, Muğla Köyceğiz, İzmir, Aydın, Urfa ve Samsun gibi yeni üretim bölgeleri oluşturularak buralarda da ipek böceği çalışmaları gerçekleştirdik. Birlik tarafından gerek mevcut üretim bölgelerindeki üreticilerimize, gerekse yeni üretim faaliyetine başlanacak bölgelerdeki üreticilerimize ‘ipek böceği bakım besleme ve hastalıklarıyla mücadele konusunda' nazari ve pratik eğitimler verilerek, böcek besleme döneminde bakım besleme kontrolleri teknik personeller tarafından yapılmaktadır. Bu hizmetler için de üreticilerden hiçbir ücret talep edilmemektedir” diye konuştu.

“150 MİLYON DAMIZLIK HİBRİT TOHUM HAZIR”
Türkiye'de bin 760 üreticiye, 2014 yılında 3 bin 624 kutu hibrit, 114 kutu damızlık ipek böceği yumurtası olmak üzere toplam 3 bin 738 kutu ipek böceği yumurtasının bedelsiz olarak dağıtıldığını ifade eden Akbaba, “Karşılığında ise 2 bin 506 Kilogram damızlık, 77 bin 547 kilogram hibrit olmak üzere toplam 80 bin 54 kilogram yaş ipek böceği kozası üretimi yapılmıştır. 2015 yılında ise bin 956 üreticiye, 4 bin 549 kutu hibrit, 124 kutu damızlık ipek böceği yumurtası olmak üzere toplam 4 bin 674 kutu ipek böceği yumurtası hayvancılık desteklemeleri kapsamında bedelsiz olarak dağıtıldı. Bunun sonucunda 3 bin 176 kilogram damızlık, 111 bin 607 kilogram hibrit olmak üzere toplam 114 bin 784 kilogram yaş ipek böceği kozası üretimi yapıldı. Üretilen yaş kozanın 66 bin 252 kilogramı ise birliğimizce satın alındı. Önümüzdeki yıl için ise şimdiden çalışmalarımızı başlattık. 2016 yılı için 150 milyon damızlık hibrit tohumu üretimi gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle 2015 yılında 90 bin adet plastik askının ücretsiz olarak dağıtıldığını bildiren Akbaba, üreticilerin dut fidanı, besleme evi, kerevet ve plastik askı gibi üretim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Bakmadan Geçme