EYT'lileri bekleyen büyük tehlike! Maaşlarınız bu yüzden yatmayabilir
EYT'lilerin emeklilik hayallerini suya düşürebilecek durumlar oluşmaya başladı. Bazı EYT'lilerin başvuruda bulunduğu halde aylığını henüz alamadığı öğrenilirken kritik noktalar ortaya çıktı. İşte emekli aylığının bağlanmama sebepleri...
EYT başvurusunda bulunup da emekli aylığı henüz bağlanmayanların e- devlet veya çağrı merkezi üzerinden bunun nedenini sorgulamasında fayda bulunuyor. Geçmiş yıllardan kalan 1 liralık borç ya da eksik prim günü varsa emekli aylığı bağlanmıyor.
EYT MAAŞ ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?
EYT maaşları 17'si ile 28'i arasında yatacak. SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri farklı tarihlerde maaş alacak. Buna göre EYT'li vatandaşları ne zaman emekli maaşı alacağı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan açıklamada öğrenildi.
*Bağ-Kur borcunuz var mı?
Eğer daha önceden ödenmemiş bir Bağ-Kur borcunuz bulunuyorsa emeklilik işlemleriniz durduruluyor. Bu borcu ödediğinizde başlıyor. Borcunuz olup olmadığını e-devletten öğrenebilirsiniz. Eğer borcunuz varsa şu anda yürürlükteki yapılandırmadan yararlanarak faizlerini sildirip kolayca ödeyebilirsiniz.
*Bağ-Kur tesciliniz var mı?
Daha önce yapılmış bir Bağ-Kur tesciliniz yani Bağ-Kur çalışmanız var ise bunu e-devletten kontrol edin. 4B tescil kaydı bölümüne girerek kolayca bulabilirsiniz. Eğer varsa bu tescilin olduğu SGK müdürlüğü ile bir yazışma yapılıyor ve bu da süreci uzatıyor.
*Başka bir SGK müdürlüğünde dosya var mı?
Başvurduğunuz SGK müdürlüğünün dışında başka bir bölgede çalışmanız var ise orada da bir dosyanız olabilir ve bu dosyaların birleştirilmesi gerekebilir. Bu da süreci uzatır.
*GSS borcu var mı? (Bağ-Kur)
Genel Sağlık Sigortası borcu olan Bağ-Kur'luların da emeklilik işlemleri yapılamıyor. Bu yüzden e-/devletten borcunuzu kontrol edip ödemeniz gerekecektir. Yapılandırma yasasından faydalanabilirsiniz.
* Hizmet birleştirmesi yapıldı mı?
Farklı kurumlarda ( SSK, Bağ-Kur Emekli Sandığı) çalışmaları olan EYT'lilerin bu hizmetlerini birleştirmesi gerekebilir. Bu işlemleri de takip etmeniz gerekir. Eğer hizmet birleştirilmesi yapılması gerekiyorsa bu durum da süreci uzatacaktır.
*Eksik prim ya da yıl var mı?
EYT'nin şartları 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmak ve işe girişe göre 5000-5975 gün prime sahip olmak. Ayrıca erkekler için işe giriş tarihinden itibaren 25 yılın da geçmesi gerekiyor. Bu şartların tamamının gerçekleşmesi lazım.
*Başvuru tarihiniz ne zaman?
Başvuru tarihiniz de önemli. Öncelikle Mart ayında başvuranların işlemleri yapılıyor daha sonra sırayla Nisan Mayıs devam edecek.
*SGK'daki yoğunluk var mı?
Bütün bu eksikleriniz tamam olmasına rağmen özellikle büyük şehirlerde bazı SGK müdürlüklerinde yoğunluk daha fazla oluyor ve bu da süreci uzatıyor.
SGK'dan (4A) emekli EYT'lilerin maaş alacağı tarihler şöyle:
Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'si
Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'i
Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'u
Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'si
Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'si
Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'si
Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ü
Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ü
Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'i
Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sı
Bağ-Kur (4B) emeklilerinin EYT maaşı alacağı tarihler ise şöyle:
Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'i
Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sı
Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'si
Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'i