Farklı lezzette 6 çeşit Van peyniri geliyor

'Arkadaşlara dedim ki, Van ekonomisinde, beslenme kültüründe çok önemli yeri olan Van peynirini sağlıksız naylon bidonlardan kurtaracağız. Van'ın geçmişinde naylon bidon yoktu. Van peyniri doğal topraktan Bardakçı köyünde yapılan küplerde muhafaza edilir, kış aylarında yerden çıkarılarak lezzetle yenilirdi.'

Her dönem kenti daha ileriye taşıma hedefleri olan liyakatli, vizyon sahibi belediye başkanları, bürokratlar tarafından yönetilen; milletvekilleri tarafından temsil edilen, birlikte üretmenin, kalkınmanın adresi Gaziantep şehrimizi hayranlıkla izlerim hep. İçten içe hayranlık duyduğum bu kentle duygusal bir bağım da var zira askerliğimi burada yapmış bu sırada inceleme, irdeleme imkanım da olmuştu bu şehri. Her alanda gelişmeye gayret gösteren, gelenekselle modernizmi harmanlayan Gaziantep, Van gibi şehirlere örnek modeldir.

Daha önce bulgur cipsi, bulgur tatlısı, domatesli bulgur, sebzeli bulgur gibi farklı lezzetler üreten Gaziantepli girişimci Mehmet Koçak'ın "bulgur kahvesi" üretim başarısından 26 Ağustos 2013 günkü “Gaziantep'in bulguru, Van'ın otlu peyniri” başlıklı yazımda söz etmiş konuyu Van'ın simgesi otlu peynire getirmiştim. Yazımda 30 yıllık (şimdi 38) Yüzüncü yıl üniversitesine, akademisyenlere, gıda mühendislerine, kurum kuruluşlar ve meslek odalarına,” Hayvancılık bölgesi ilimizde Van Otlu Peyniri ve Van Cacığını çeşitlendirmeyi markalaştırmayı gören, duyan varsa söylesin! Köylümüze, üreticimize yol yordam gösterildi mi? Oysa Van'da farklı lezzetlere sahip en az 10 çeşit Van otlu peyniri, 10 çeşit Van cacığı üretmek mümkündür. Üstüne her yıl tanıtım ve pazarlama amaçlı "Van Peynir Şenliği" yapılır” çağrısı yaparak sitemde bulundum.

Hiçbir kurumdan, kuruluştan girişimciden her zamanki gibi ses seda çıkmadı tabi ki.

***

Birkaç yıl geçti aradan.

Van peyniriyle ilgili önerimizi yeniden gündeme getirdik.

Genç girişimcilerimize, yetkililere, ilgililere çağrıda bulunduk. Bardakçı'da üretilen küçük (Vanlıların gedele dediği) boylardaki toprak küplerde geleneksel Van peyniri imalatı başlatılabilir. Hatta bu sayede yeni bir iş alanı da doğabilir dedim.

16 Temmuz 2017'de “Üç bin yıllık gelenek ilgi bekliyor” başlıklı bu yazımda Van kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peyniri sağlıklı toprak küpler içinde toprağa gömülmek suretiyle muhafaza edilerek geleneksel lezzetiyle tüketicilerle buluşmayı beklediğine dikkat çektim.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme