FAY DAMARI DEĞİL, AR DAMARI:

Bahri Yıldızbaş yazdı...

(Genç ve çalışkan bir inşaat mühendisini dinleyelim.)

Yürek yemiş, adalet ve ahlaktan taviz vermeyen, çalışkan ve işinin ehli, çok ciddi bir devlet kuruluşunun ihalesini alan müteahhit firmanın kampüs inşaatının şantiye şefi olan, bilgi dolu, tecrübeli, birikimli ve vicdanlı bir mühendis öğrencim anlatıyor.

“C 20 olması gereken betonu kontrol etmeden, C 15 olarak döküldüğünde kata çıkmaya tenezzül etmeyen, orada olmak istemeyen veya olunması istenmeyen saha mühendislerini defalarca uyarmama rağmen, ustaların daha rahat çalışmak İçin su İLE ayarını C 14'e kadar getirip cıvıklandırmalarına izin veren mühendislere, işi kontrol etmedikleri için ceza yazdım ve betonu yeniden döktürdüm. Beton firması ve çalıştığım firma da zarar etmiş oldu.

Ceza yazdığım mühendislerden birisinin, müteahhidin akrabası ve genel koordinatörünün akrabası olması nedeniyle, üzerimde baskılar uygulanmaya başladı. Müteahhidin dalkavuğu ve iş takipçisinin sözüyle hareket etmesi ve sahip çıkmaması üzerine, Türkiye'nin beyni olan devlet kurumu yetkili ve kontrollerinin; çalışmalarımı çok beğenmeleri, haklı olduğumu söylemeleri, hak edişleri ödememelerine ve işi durdurmalarına rağmen, nasıl olduysa iş devam etti ve koordinatör bozuntusunun pisliğine dayanamayarak, “alın başınıza çalın” deyip, belediyeden ve e-devletten yetkimi iptal edip, resmî kurum yetkilileri ile çalışanların çoğunluğun üzülmesine, çay hizmeti veren ablanın dahi ağladığı emek verdiğim işimden ayrıldım. Şantiye şefliğine, C 20 beton kalitesini ve onlarca işçiliği C 10 kalitesizliği ile kabul eden ve ceza yazdığım çaylak mühendis atandı.”

“Üzüldüğüm nokta, Türkiye derecesi yaparak en kaliteli fakültelerin birinden mezun oldum, KPSS'de 90 üzeri puan aldım; İstanbul'da üniversite kampüsü, kolej, cami, Balıkesir'de hastane, Ankara'da gökdelen ve Bodrum Cennet Koyunda Türkiye'nin şu andaki en kaliteli, en pahalı villalarını yapıp teslim ettim. Ahlaklı, vicdanlı, adil ve proje bazında eksiksiz işler yaptığım İçin, kaliteli firmalardan takdirler almama rağmen, devletin ve kurumsal firmaların sahip çıkmaması ve servetim olmadığından, anlaşılmamak ve sıradan mühendisler ile can düşmanı paragöz basit ve cahil müteahhitlerin emrinde çalışmak, ağırıma gidiyor.”

Deprem Anadolu'su olarak, Kuzey ve Güney deprem levhaları, Kuzey ve Doğu Anadolu deprem fayları, yerkürenin yer altı ve yer üstü hareketleriyle, fayların uzun veya kısa aralıklarla enerjilerini boşaltması kadar normal bir doğa hareketi yoktur. Önemli olan, deprem faylarının enerji boşaltacağını ve fayların kırılacağını bildiğimiz halde; CANLARIN ve KENTLEERİN YOK OLMASINA SEBEP OLAN, YÜREĞİMİZİ YAKANLARIN: AR DAMARLARININ KIRILMASI ve HALA AHLAKTAN UZAK YAŞAYANLARA, HESAP SORMAMAMIZDIR.

Fay damarı enerji boşaltır, çaresi bilimle ve ilimle hazırlıklı olmaktır. Ar damarı enerji boşaltmaz, ar damarı patlar. Eğitimli ve eğitimsiz ahlaksız bireyler, denetimsiz ve cezasız yaşadıkları sürece şımarır, onları izleyen tilki toplum arsızlığı bir halt zanneder ve arsızlık meslek olur. Böyle giderse 11 şehir değil, kocaman bir ülke yıkılır yok olur.

Vansesi Özel Haber
Yorumlar 2
Ş.G 27 Şubat 2023 18:36

AHLAKSIZ AHLAKTAN UZAK OLANLAR VİCDANSIZLAR

Ş.G 27 Şubat 2023 18:36

AHLAKSIZ AHLAKTAN UZAK OLANLAR VİCDANSIZLAR

Bakmadan Geçme