Feribot demir mi attı?

Doğal güzellikleri, cam kesiti sodalı, şifalı suyuyla çevresinde yaşayan insanlar üzerinde sağlık, ferahlık, pozitif etki yaratan Van Gölü'nde irili ufaklı tekne ve gemilerle asırlar boyunca yük, yolcu taşımacılığı ve balıkçılık yapılmış, sahilinde kurulan tersanelerde ise tekne ve gemi imal edilmiş.

Doğal güzellikleri, cam kesiti sodalı, şifalı suyuyla çevresinde yaşayan insanlar üzerinde sağlık, ferahlık, pozitif etki yaratan Van Gölü'nde irili ufaklı tekne ve gemilerle asırlar boyunca yük, yolcu taşımacılığı ve balıkçılık yapılmış, sahilinde kurulan tersanelerde ise tekne ve gemi imal edilmiş.

Van, Tatvan, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Gevaş, Edremit sahillerinde bugün de turizm ve balıkçılık yapan yüzlerce tekne çalışmaktadır. Anlayacağınız Van Gölü'nün ekonomiye büyük katkısı var.

Uzun yıllardan bu yana, Tatvan-Van arasında yaklaşık 9-14 vagon alabilen seyir süreleri 5 saat süren, sürekli arızalanan 30 yaşın üzerindeki 4 adet feribotla vagon, yük, araç ve yolcu taşımacılığı yapılmaya çalışılıyor. Ama sadece çalışılıyor.

Türkiye'den İran ve CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkelerine İran koridoru üzerinden tek yönlü (ihracat) 2-2,5 milyon ton/yıl yük potansiyeli bulunuyor ama değerlendirilemiyor. Yıllardır 400-450 ton gibi düşük taşıma kapasiteleri olan feribot taşımacılığının ısrarla tercih edilmesi nedeniyle Türkiye-İran demiryolu hattının gerçek taşıma kapasitesi kullanılmıyor, kesintisiz demiryolu ulaşım imkanı Van Gölü nedeniyle kesintiye uğrayarak milli gelir kaybına neden oluyor.

Özellikle İranlı yetkililerin ve Vanlıların hantal feribot taşımacılığı ve Van Gölü ile kilitlenen demir yoluna ilişkin ısrarlı talep ve şikayetleri üzerine harekete geçen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gölde taşımacılık yapmak üzere yeni iki feribot yapımı başlattı. Yetkililer, Türkiye- İran transit demiryolu hattının bağlantısını sağlayan Van Gölü üzerinde vagon, yük, araç ve yolcu taşımacılığı yapan ancak verimli olmayan 4 feribotun yerine 2011 yılında 237 milyon TL bedelle 136 metre uzunluğunda, 24 metre genişliğinde, 3 bin ton ağırlığında ve 3 bin 500 ton yük taşıma kapasitesine sahip, Tatvan-Van arasını 3 ila 3,5 saatte kat edecek, çift yön yükleme yapılabilme özelliği olan, yedi katlı, 350 yolcu taşıma kapasiteli, 100 tonluk uzun vagonlardan 35, orta büyüklükteki vagonlardan ise 50 vagon alabilen, yük ve araç taşıyabilecek 2 adet kaptan köşküne sahip Türkiye'nin en büyük ilk feribotunun yapımına başlandığını açıkladı.

2011 yılında Tatvan'da tersanedeki havuzda feribotun çelik inşası tamamlanarak iç donanımına başlanan Türkiye'nin 7 katlı en büyük feribotu, 7 ay sonra Van Gölü'ne indirildi. Bu arada yüksek tonajlı yeni feribotlar için Van İskele liman sahasının 4 metre olan derinliğinin 6 metreye çıkarılması için de çalışma başlatıldı.

22 Şubat 2016 günü dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Van'da çeşitli ziyaretlerinin ardından beraberindekilerle Tatvan 'da Türkiye'nin en büyük feribotunu inceledi. Dümene geçen Yıldırım, "İnşa aşamasında buraya yurt dışından makine getirmeye karar vermişlerdi. Ben yüklenici firmaya, buraya yerli makine kuralım dedim. Eskişehir'de bunları inşa ettik, her biri 8 bin beygir gücünde olan bu makineleri feribotta kullandık. Tamamen yerli makineler kullanıldı. Yakıt tasarrufu da önceki feribotlara oranla yüzde 60 daha fazla" dedi. Feribotun denizde adeta demiryolu görevi yaptığını da ifade eden Yıldırım, "Bu aslında deniz üzerine inşa edilmiş bir demiryoludur. Bunu böyle görmek lazım" diye konuştu.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme