FERİT MELEN ÖZLEMLE ANILIYOR

Van'ın yetiştirdiği saygın devlet adamı, dürüst, güvenilir politikacı, Van'da önemli eser ve hizmetleri olan eski Maliye ve Milli Savunma Bakanı, eski başbakanlardan merhum Ferit Melen vefatının 31. yılında rahmetle, saygıyla, özlemle anılıyor.

Hacı Yılmaz

3 Eylül 1988'de Ankara'da aramızdan ayrılan, Vanlıların yoğun katılım gösterdiği cenaze merasimiyle Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilen saygın devlet adamı, dürüst ve güvenilir politikacı, memleketi Van'da önemli eser ve hizmetleri olan, ayrım yapmadan tüm Vanlılara her koşulda sahip çıkan ve yol göstererek destek olan eski Maliye ve Milli Savunma Bakanı, eski başbakanlardan Ferit Melen, vefatının 31. yılında tüm Türkiye'de ve Van'da rahmetle, saygıyla, özlemle anılıyor.

Merhum Melen, eser ve hizmetlerinin yanı sıra çok sayıda Vanlı öğrencinin eğitim hayatına, iş sahibi ve bürokrat olarak devlet kademelerinde görev almasına destek olmuş, çok sayıda genç Vanlıyı politika kazandırmıştı. Melen'in isimi memleketi Van'da Ferit Melen Havaalanı, 5 Yol Ferit Melen Meydanı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Merkez Ferit Melen Kütüphanesi, Ferit Melen İlk ve Orta Okulu, Saray ilçesinde Ferit Melen Mahallesi'nde yaşatılıyor.

Ankara'da hayatını kaybeden merhum Ferit Melen'in cenazesi devlet protokollünün yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından ve Van'dan katılan kalabalık Vanlı topluluğunun omuzlarında Cebeci Asri Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verilmişti.

Ferit Melen'in Van misyonunu oğlu ekonomist Prof. Dr. Mithat Melen yürütmeye devam ediyor. Mithat Melen Van'ın kalkınması, gelişmesi için Van'da ve Van dışında yapılan tüm etkinlik ve toplantılara katılarak bilgi ve birikimiyle katkı sağlıyor, proje ve önerileriyle yol gösteriyor.

FERİT MELEN KİMDİR?

Ferit Melen 1906 yılında Van'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Van'da tamamladı. Bursa Erkek Lisesi'nde öğrenim gördü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 26 Ağustos 1931'de Bursa maiyet memurluğunda çalışmaya başladı. 25 Ekim 1932'de Maliye Müfettiş Yardımcılığına atandı. 1940-1941 yılları arasında askerlik yaptı. Vanlı Mesude hanımla evlendi. Olcay ve Mithat isminde iki çocuk sahibi olan Melen, daha sonra Fransa Maliye Bakanlığı'nda inceleme yapmak üzere Paris'e gönderildi. 29 Kasım 1943'te vasıtalı vergiler genel müdürü olarak çalışmalarda bulundu. 1946'da Gelirler Genel Müdürlüğü makamına getirildi. 9. Dönem seçimlerinde Van milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi.

Bunun yanında 9 ve 10. Dönem İsmet İnönü kabinesinde Maliye Bakanı olmuştur. 1964-1979'da da cumhuriyet senatosunda Van üyeliği yaptı. 1968 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa eden Melen, Güven Partisi'nin kurulmasında da büyük rol oynamıştır. Nihat Erim hükümetlerinde de Milli Savunma Bakanlığı'nda göreve gelmiştir. 22 Mayıs 1972 tarihinde gerçekleştirilen başbakanlık seçimlerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni başbakanı ondu. Süleyman Demirel döneminde de yeniden Milli Savunma Bakanlığı'na atandı.

Esreleri, hizmetleri, saygın devlet adımlığı ve dürüst, güvenilir politikacı kimliğiyle Van halkının gönlünde yer alan, örnek kişiliği anlatılarak kuşaktan kuşağa yaşatılan merhum Ferit Melen'i Vansesi Gazetesi olarak vefatının 31 yılında saygıyla, özlemle ve minnetle anıyoruz. Ruh şad mekânı cennet olsun.

Bakmadan Geçme