Formda kalmanın ilk sırrı sağlıklı beslenme

Van Lokman Hekim Hayat Hastanesi Diyetisyen Nazife Kalkan, formda kalmanın ilk sırrı sağlıklı beslenmeyi sizler için kaleme aldı.

Yapılan araştırmalar, birçok insanın sağlıklı beslenmeyi bildiğini düşündüğünü saptamıştır. Fakat her konuda olduğu gibi sağlıklı beslenmede de uygulama esastır. Beslenmenin pozitif bir bilim olduğu düşünüldüğünde, yapılan araştırmalar doğrultusunda günden güne gelişebileceğini tahmin etmek zor değildir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme ile ilgili doğru uygulamaları takip etmek ve güncel bilgileri hayatımıza geçirmek sağlığı korumak ve geliştirmek açısından önemlidir.

SAĞLIKLI BESLENMEK NEDEN GEREKLİDİR?

Sağlıklı beslenerek formda bir vücuda ve zihne sahip olunabilir.

Sağlıklı beslenerek genç ve dinç kalabilirsiniz.

Sağlıklı beslenme, şeker, kalp, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Sağlıklı beslenme, fiziksel ve mental performansı arttırarak kendinizden memnun olmanızı sağlar.

SAĞLIKLI BESLENME HERKES İÇİN GEREKLİDİR...

Sağlıklı beslenmeyi bilmek her yaş grubundaki bireyin yaşam kalitesini yükseltir. Yaş gruplarına göre sağlıklı beslenmenin yararlarına göz atacak olursak;

Doğumdan Önce: Anne karnında gerçekleşen beslenme, bireyin yaşam kalitesi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Annenin kordon kanı yardımı ile fetüse geçen besin öğelerinin kalitesi, bebeğin doğum ağırlığına ve sağlığına etki etmektedir. Yeterli ve dengeli beslenen anne adayının, sağlıklı bir bebek getirme şansı artar. Sağlıklı beslenemeyen bir anne adayının ise düşük yapma, ölü doğum, düşük ağırlıkta bebek getirme riskleri artmaktadır. Anne karnında yeterli beslenemeyen bir bebek dünyaya sağlıklı gelse bile oluşan gelişme geriliğini düzletmek zaman alıcı ve sabır isteyen bir süreçtir.

Bebeklik Çağı: Bireyin beyin gelişiminin tamamlandığı ve fiziksel gelişiminin hızlı olduğu bu dönemde, sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. İlk altı ay anne sütü ve daha sonra verilecek uygun tamamlayıcı besinler ile bebeğin gelişiminin ayına uygun olarak ilerlemesi mümkün olur.

Çocukluk Çağı: Bu dönem beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı dönemdir. Çocuk, bu dönemde ebeveynlerini rol model olarak belirler ve onları kendisine örnek alır. Bu nedenle ailenin beslenme alışkanlıklarının doğru olması çocuğun gelecek yaştaki dönemlerinde de sağlıklı beslenmesine olanak tanır. Bu yaş döneminde, fiziksel ve mental gelişimin yeterli olması için sağlıklı beslenme kesinlikle gereklidir.

Ergenlik Dönemi: Hızlı fiziksel gelişimin gerçekleşmesi için sağlıklı beslenme önem taşır. Bu yaş grubundaki bir bireyin yaşadığı süreçte, besin tüketiminin değişmesi (azalma veya artış) söz konusu olabilir. Son dönemlerde gençler arasında yeme bozukluğu hastalıkları da (anoreksi, bulimia) sıkça gözlenmektedir. Bu nedenlerden dolayı gençlerin sağlıklı beslenmesi sağlanmalıdır.

Gebeler ve Emziren Anneler: Anne adaylarının ve emziren annelerin, hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıkları için yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekir. Bebek hem anne karnında iken hem de anne sütü ile beslenirken annenin kaynaklarını kullanır. Annenin vücudunda yer alan depoların korunması ve aynı zamanda bebeğin yeterli beslenmesi için sağlıklı beslenme ilkelerine uygun beslenme kesinlikle gereklidir.

Yetişkinler: Doğru besinleri seçmek ve doğru miktarlarda tüketmek bu yaş grubu için de son derece önemlidir. Son yıllarda, görülme sıklığı giderek artan şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok önemli sağlık sorunu beslenme tarzı ile ilişkilendirilir. Günümüzün diğer önemli sağlık sorunu ise obezitedir. Şişmanlık, yaşam kalitesini düşüren ve hastalıklara yakalanma riskini arttıran bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Sağlıklı beslenme ve diğer sağlık uygulamaları ile artan yaşa rağmen formda ve dinç kalmak mümkün olur.

Yaşlılar: Sağlıklı beslenme, artan yaşla birlikte yaşam kalitesinin azalmasını engellemekle baş dostunuz olabilir. Sağlık sorunları varsa bu sağlık sorunlarına uygun beslenme eğer yoksa sağlığı geliştirici şekilde beslenme bu yaş grubu için gereklidir.

SOFRANIZI DEĞİŞTİRİN, HAYATINIZ DEĞİŞSİN!

! Basit karbonhidratları azaltın.

! Öğünlerinizin glisemik indeksini düşürün.

! Doymuş yağ tüketimine son verin.

! Protein kaynaklarını doğru kullanın.

! Lifler önemlidir, ihmal etmeyin.

! Hayatın kaynağı olan suya gerekli özeni gösterin.

! Tuz tüketiminde aşırıya kaçmayın.

Bakmadan Geçme