Futbol turizminde Van'ın adı neden yok?

Erzurum'dan daha zengin, renkli doğal güzelliklere sahip, geçmişten gelen futbol kamp deneyimi ve birikiminin yani sıra yüksek rakımı, ulaşım imkanlarıyla Van da kısa sürede futbolun tercih edilen kamp merkezi olabilir.

Van'ın ekonomisinde iki temel sektör var. Biri hayvancılık, diğeri turizmdir. Küçükbaş hayvancılık ve kültür turizmi coğrafyamızın ve insanımızın kaderidir. İki sektör hakkıyla yapıldığında kazandıran bir özelliğe sahiptir. Gerçek böyle olmasına karşın Van turizmde bu potansiyelini maalesef harekete geçiremiyor.  Bunun adı beceriksizliktir.

 

Geçen yıl 500 bin İranlı turisti ağırlayan kültür ve turizm kenti Van'ın turizm sektörü özellikle de konaklama tesisleri zor günler geçiriyor. Zira yağmur gibi gelen İranlı turist şimdi yok. Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli yıldızlı oteller, belediye ruhsatlı oteller müşteri bekliyor. Son iki yıl içinde iş yeri ve konut olarak projelendirilen onlarca bina fizibilite yapılmadan İranlı turist iştahıyla otele dönüştürüldü.  Bugün hepsi zor durumdalar.

 

Turizm sektörünü 'armut piş ağzıma düş' ,  'otel yap parayı kap, yan gel yat'  anlayışıyla kolay para kazanma alanı görenler şimdi kara kara düşünüyorlar. Bu mantaliteyle turizm sektörünün kentimizde gelişerek arzulanan seviyeye ulaşması beklenen geliri ve istihdamı sağlayarak söz sahibi olması mümkün değil. Turizm de alt yapıya çeşitlendirmeye  önem vermez iseniz kazanamazsınız.

 

Turizmde özlem duyulan başarılı bir kent olamayacağımızın nedenlerini ve  yapılması gerekenleri bazı örneklerle açıklamaya çalışacağım.

 

Beşiktaş 1985-86 sezonu kamp tercihini 1800 rakımlı Van'dan yana kullandı. O yıllar Van'da Atatürk Stadyumu dışında tek bir çim saha yoktu. Büyük Urartu Oteli Van'ın ilk ve tek 4 yıldızlı oteliydi.  2 Lig'de mücadele eden Vanspor ve Van'a gelen futbol takımlar idmanlarını TRT Van İl Radyosu arkasında ineklerin otladığı patates tarlasını aratmayan çim zeminde yapıyordu. 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme