Gavur Mümin

Vanlı kimliğimiz ve Van dostu üzerine, geçen günkü öz söyleyişi yaptığım yazımın üzerinden iki gün geçmeden Van ile bağlantılı ilgi çekici yeni bilgiler ortaya çıktı.

Vanlı kimliğimiz ve Van dostu üzerine, geçen günkü öz söyleyişi yaptığım yazımın üzerinden iki gün geçmeden Van ile bağlantılı ilgi çekici yeni bilgiler ortaya çıktı.

Kanal D'de 5 Mayıs 1919'la Anadolu işgali başlayan dönem dizisi var.

Savaşın acımasız ortamında vazifeleri ve vicdanları arasına sıkışanların, aşklarını yine de yeşertmeye çalışanların, her şeye rağmen bir arada kalmaya gayret eden bir ailenin, esaretten özgürlüğe doğru çıkılan amansız bir yolun hikâyesini anlatan Vatanım Sensin büyük bir ilgi görüyor.

Başarılı sinema oyuncusu Halit Ergenç'in dizide canlandırdığı Kurtuluş Savaşı tarihimizde adı sanı hiç duyulmayan, Albay Cevdet'in gerçekte kim olduğu izleyiciler merak ediliyordu.

Yapılan araştırmalar sonucunda Albay Cevdet'in o dönemki lakabının Gavur Müminin asıl adının Mustafa Mümin Aksoy olduğu, mezarının, Balçova eski mezarlıkta bulunduğu, ölüm ilanının ise Kurtuluş Savaşı'nın belki de bir numaralı milli casusuna yaraşır gizemle "Bir Dost" imzasıyla verildiği ortaya çıktı.

Namını, şanını, nefsini vatanın kurtuluşu için bir kenara atmış kahramanlardan Yüzbaşı İbrahim oğlu Mustafa Mümin, 1892 yılında İzmir'de dünyaya gelmiş. 1911 yılında Beylerbeyi Yedek Subay Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle mezun olmuş. Balkan savaşları ve Birinci Dünya Savaşında çarpışmış. İzmir'in işgalinden hemen önce Jandarma Genel Komutanlığı'nın talimatıyla İzmir Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevlendirilmiş.

Yunan işgalini kolaylaştırmak için işgal kuvvetlerine sözde yardım etmeye başlayan, işgalcilerle ilişkisi yüzünden İzmirli Türkler tarafından "namı diğer Gavur Mümin", "Hain Mümin" lakabı takılan, sürekli hakaretlere uğrayan Mümin Bey'in Van ile bağlantısı da gün yüzüne çıktı.

Anlatalım…

İşgalcilerin güvenini kazanan Yüzbaşı Gavur Mümin, Yunan Karargahı'ndan elde ettiği bilgileri, Anadolu'ya iletiyor. Bu bilgiler Yunan ilerleyişini ciddi ölçüde etkiliyor ve Ankara'ya hazırlık için zaman kazandırıyor. Türk kuvvetleri arasında düşman için çalışan işbirlikçi bir ajanın ihbarı üzerine Mümin Bey Yunan İstihbaratı tarafından açığa çıkarılarak müebbet hapis cezasına çarptırılıyor ve Atina'ya gönderiliyor. Kurtuluştan sonra, Türk-Yunan esir değişimi sırasında bizzat Mustafa Kemal'in emriyle, General Trikopis'e karşılık takas edilen Mümin Bey yurda döndükten sonra da çeşitli zorluklarla karşılaşıyor.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme