GÖRMEZ: 'RAMAZAN AYI BİR MEKTEPTİR'

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Van Ulu Caminde hutbe okudu, cuma namazı kıldırdı. Görmez hutbede, Ramazan ayının unutulanları hatırlatan bir mektep olduğunu söyledi.

Burhan Ergin

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van'a geldi. Görmez, Van Ulu Camide hutbe verdi, Cuma namazını kıldırdı. Görmez, "Ramazan bize unuttuklarımızı hatırlatan bir mektep olarak geliyor, bir okul olarak, bir ders olarak geliyor. Bütün ibadetlerimiz unuttuklarımızı hatırlatmak içindir" dedi.

En kötü unutkanlığın kişinin Rabbini unutması olduğunu söyleyen Görmez, "Hepimiz insanız, insan nisyan ile maluldür. İnsan unutkan bir varlıktır. Kendimizi, çocuklarımızı, eşimizi unutuyoruz, hayatın bin bir meşgalesi içinde. Unutuyoruz, yetimi, fakiri, miskini unutuyoruz. Yanı başımızda dertleriyle inleyen, aç yatan komşumuzu unutabiliyoruz. Unutkan bir varlığız. En kötü unutkanlık, insanın Rabbini unutmasıdır. İşte Rabbimiz, bize bunu hatırlatıyor. Eğer siz Rabbinizi unutursanız Rabbiniz de size kendinizi unutturur." diye konuştu.

Herkesin bir defa dünyaya geldiğini ve bir hayat yaşadığını söyleyen Görmez, "Rabbimiz bir kez bizi dünyaya gönderiyor, bir kez hayatı yaşıyoruz. O bir kez yaşadığımız hayatta nefsimizin emelleri uğruna yaşarken Rabbimizi unuttuğumuz zaman kendimizi, bizi biz yapan bütün değerleri unutuyoruz. Onun için Rabbimiz bize bir dua öğretiyor. 'Rabbimiz! Unutursak bizi sorumlu tutma' diye dua etmeyi öğretiyor. Bu dua Miraç hediyesi olarak Rasul-ü Ekrem'e (sav) verilmiş bir ayettir. 'Rabbimiz! Unutur ve hata edersek bizi sorumlu tutma.' Yalnız af olunmayacak bir günah var ki o da Rabbimizi unutmaktır. Rabbimizi unuttuğumuz zaman kendimizi unutarak yaşarız." dedi.

"RAMAZAN UNUTTUKLARIMIZI HATIRLATAN BİR MEKTEPTİR"

Görmez, "Unuttuklarımızı hatırlamak için Rabbimiz günde 5 defa bizi huzuruna davet etti, günde 5 defa kendisiyle konuşmaya davet etti. Günde 5 defa huzurunda rükua varmayı, secdeye varmayı, secdede onunla muhabbet etmeyi, onunla konuşmayı bize emretti. Unuttuklarımızı hatırlamak için, unuttuklarımızı hatırlatmak için bu ülkenin bütün minarelerinden, bütün semalarında her gün 5 defa 'hale's-salâh, hayye ale'l-felâh' kurtuluşa geliniz', 'felaha koşunuz' çağrısı yapılır. Bütün ibadetlerimiz, namazımız, kurbanımız, haccımız, zekâtımız, oruçlarımız bize unuttuklarımızı hatırlatmak için emredilmiş ibadetlerdir. Hep birlikte yeni bir Ramazan ayına ulaşacağız inşallah, Cenab-ı Hakk hepimize kavuşmayı nasip eylesin. Ramazan bize unuttuklarımızı hatırlatan bir mektep olarak geliyor, bir okul olarak, bir ders olarak geliyor. Bütün ibadetlerimiz unuttuklarımızı hatırlatmak içindir." İfadelerini kullandı.

“ZENGİNLER FAKİR KARDEŞLERİNİ AĞIRLASIN”

Ramazan'da yapılacak bir diğer önemli hususun, haneleri ve gönülleri, orucu idrak edecek herkese açık tutmak olduğunu belirten Görmez, “Zenginler sadece zenginleri ağırlamasın. Zenginler fakir kardeşlerini ağırlasın. Fakirler, zengin kardeşlerini sofralarında ağırlasınlar. Zenginlerin yine zenginler ile sofralarda buluştuğu, fakirlerin de sadece fakirler ile bir araya geldiği ay değildir Ramazan. Ramazan, aramızdaki o sınıf farklılıklarını, aramızdaki o şöhreti, makamı, mevkiyi kaldıran ibadet olarak gelir. Son yıllarda bütün şehirlerde iftar çadırları kuruluyor. Özellikle işinden çıkmış evine ulaşamayan nice insanların oralarda sıcak bir çorba içmesini sağlamak güzel bir adet. Ancak bunu asla bir reklam, tanıtım ve bir gösteriye dönüştürmemeliyiz. Özellikle yerel idarelerimiz bu konuda çok daha dikkatli olmalıdır. Sağ elin verdiğini sol el duymasın” dedi.

Bakmadan Geçme