Gurbetçilere emeklilik sistemi
Yasa değişti yurt dışı çalışanların borçlanma sistemlerine yenilik geldi. 1 Ağustos Perşembe günü başlayacak yeni sistemde borçlanma miktarları artacak. Bu hafta borçlanan kazançlı çıkacak.
Yurt dışında yaşarken borçlanarak emekli olanlara yönelik kurallar yeniden belirlendi. Daha düşük primle eski sisteme göre emeklilik için başvuru süresi 1 Ağustos'ta sona eriyor. 31 Temmuz'a kadar müracaat edilmesi durumunda eski borçlanma şartlarından yararlanabiliyor. Yurt dışında yaşayanlar için prim oranı yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarılırken, eski sistemden yararlanmak isteyenler konsolosluklara, ataşelikler ve Türkiye'de tatilde bulunanlar da sosyal güvenlik merkezlerine akın etti. Yılda yaklaşık 40 bin yurtdışı borçlanması gerçekleşirken, yeni düzenleme ile bağlanan emekli aylıkları etkilenmeyecek.
4 ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
Türkiye'de yurt dışı borçlanma sistemini değiştiren yasal düzenleme yürürlüğe girdi. Borçlanmaya yönelik maddeler 1 Ağustos'ta yürürlüğe giriyor. Yurt dışı borçlanma sisteminde 4 önemli değişikliğe gidildi. Prim oranları artırıldı, SSK aylığı yerine Bağ-Kur aylığına dönüştürüldü. Ayrıca yurt dışı başlangıç süreleri Türkiye'den başlangıç süresi sayılmayacak. Eski 4-a SSK'lı emeklilik yerine 4-b'den emekli aylığı bağlanacak.
GÜNLÜK MİKTAR DEĞİŞTİ
Yeni düzenlemeye göre 1 Ağustos itibaren yurt dışı borçlanmalarda dikkate alınacak günlük miktar, asgari günlük aylığın yüzde 45 oranına göre hesaplanacak. Buna göre, 31 Temmuz 2019'a kadar geçerli olan günlük 27.29 lira tutarındaki borçlanma miktarı yüzde 40 oranında, yani gün başına 11,01 TL artarak 38,38 TL'ye yükselecek. 1 Ağustos'tan itibaren emekli olmaya yetecek asgari borçlanma gün sayısı 3 bin 600 veya 5 bin günden, en az 5 bin 400 güne, tam aylık için kadınlarda 7 bin 200 gün ve erkeklerde 9 bin güne çıkacak.
YILDA 36 BİN KİŞİ BAŞVURUYOR
Türkiye'den emekli olmak için yılda ortalama 36 bin gurbetçi müracaat ediyor. Şu ana kadar bundan yararlananların sayısı 670 bine ulaşmış durumda. Yasal düzenleme geriye dönük olarak başvuruları hiçbir şekilde etkilemeyecek. Sadece yasa yürürlüğe girdikten sonrası başvurular için geçerli olacak.
ERKEN BAŞVUR KAZAN
1 AĞUSTOS'A KADAR MÜRACAAT EDERSENİZ
3600 günle emekli olup toplamda 98 bin 241 lira ödeyeceksiniz. 10 yıllık süreyi satın alacaksınız ve yaşınız da uygunsa emekli olacaksınız. Türkiye'de sigorta günü olanlar daha şanslı olacak.
1 AĞUSTOS'TAN SONRA MÜRACAAT EDERSENİZ
BU kez emeklilik için Bağkur şartları oluşacak. Yani kısmi emeklilik için 5400 gün satın almak zorunda kalacaksınız üstelik daha fazla para ile.
5400 gün için yüzde 45 hesabı ile toplamda 207 bin 230 lira ödeyeceksiniz...
BÖYLECE cebinizden 108 bin 989 lira daha fazla çıkacak...
TAM emeklilik düşünenler erkeklerde 9 bin kadınlarda 7200 gün ödeyecek ki bu kez miktar daha da artacak.
TAKVİM