Gürpınar Belediyesi Kilim Atölyesi Açtı

Gürpınar Belediyesi özellikle evde oturan ihtiyaç sahibi kadınlara meslek edindirmek, kendi imkânlarıyla para kazanmaları sağlamak amacıyla 16 tezgahtan oluşan kilim atölyesi açtı. Atölyenin açılmasına büyükşehir belediyesi destek sağladı.

Vansesi Haber Merkezi

Gürpınar Belediyesi tarafından kadınlardan gelen istek üzerine 16 kilim tezgahı ile açılan kilim atölyesinde 16 kadın kursiyere usta öğreticiler tarafından yöreye ait kilim dokunması öğretiliyor.

İlçe genelinde kadınlara yönelik bir dizi anket çalışması yaparak kadınların talep ve önerilerini aldıklarını belirten Belediye Sosyoloğu Çiğdem Kaya, 'Kadınlar bizden en fazla istihdama yönelik talepte bulundular. Somut olarak da kilim atölyesi kurulmasını istediler. Biz de belediye olarak kadınların bu taleplerini dikkate alarak bir kilim atölyesi açtık. Kilim atölyemize kadınlardan büyük bir ilgi var. Kadınlar artık kendi kazandıkları para ile hem aile geçindirmek, hem aile ekonomisine katkıda bulunmak hem de kendi ayakları üzerinde durmak istiyorlar' dedi.

İlçe genelinde istihdam imkânlarının zayıf olduğu, tarım ve hayvancılığın gelen gelirin ise yeterli olmadığını, ailelerin ekonomik olarak zorlandığına dikkat çeken Kaya, ' Kilim tezgâhları ve kullanılan malzemeleri Büyükşehir Belediyesi'nden aldık. Biz de belediye olarak kadınların çalışması, iş ve meslek sahibi olabilmeleri için kilim atölyesi kurduk. Atölyede kursiyerlere kilim dokunması öğretiliyor. Kadınların öğrenme azmi oldukça iyi ' dedi.

Kilim atölyesi usta öğreticisi Ayşe Kasap ise, 'Buraya gelen kadınlar bu işi yeni yapmalarına rağmen büyük bir azim ve kararlılıkları var. Kadınlar evlerinde oturmak yerine çalışmak ve meslek sahibi olmak istiyorlar' dedi.

Kilim atölyesinin öğrencilerinden Şehadet Güngör kilim dokumanın bir sanat olduğunu hatırlatarak, böylesi bir kursa geldiği için son derece memnun olduğunu kaydetti. Güngör, 'Kendimi geliştirmek ve meslek sahibi olmak istiyorum' dedi. Lise birinci sınıfa kadar okuduğunu belirten Güngör, 'İlk kez çalışıyorum ve bu beni çok mutlu ediyor' dedi. Kendisinin çalışmak istemesini ailesinin olumlu karşıladığını da belirten Güngör, 'Kilim dokumayı tam olarak öğrendikten sonra desen olarak en çok vazo içinde çiçekleri dokumak istiyorum' dedi.

Kursa katılanlardan Seher Yılmaz kilim dokumanın son derece zevkli bir iş olduğunu ifade ederek, “Kilim atölyesinde meslek sahibi olmak istedim. Üreterek para kazanıp aile ekonomisine katkıda bulunmak istiyorum' dedi.

Kilim kursuna katılan Derya Yılmaz, Mübarek Yılmaz, Rabia Turna, Yağmur Güngör isimli kursiyerler, iyi bir kilim ustası olmayı hedeflediklerini kaydederek çalışan, üreten kadınlar gibi meslek sahibi olmak istediklerini söylediler.

Bakmadan Geçme