Güven mesajı

6100 uluslararası yatırımcının katıldığı telekonferansta Türk ekonomisiyle ilgili güven dolu mesajlar veren Bakan Albayrak, 'Atacağımız adımlarla süreçten daha güçlü çıkacağız' dedi. Berat Albayrak IMF ile bir görüşme olmadığını da vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, yabancı yatırımcılara, “Geçtiğimiz süreçte yaşanan dalgalanmaların, zorlukların farkındayız. Atacağımız adımlarla süreçten daha güçlü çıkacağız. IMF ile herhangi bir görüşmemiz yoktur. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Mümkün olduğunca kısa sürede enflasyonu tek haneye indirmek istiyoruz” mesajlarını verdi.

Bakan Albayrak yaklaşık 6100 uluslararası yatırımcının katıldığı telekonferansta Türkiye ekonomisinin öncelikleri ile kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımlara ilişkin bilgi verdiği ve yatırımcıların sorularını yanıtladığı belirtildi. Albayrak'ın telekonferansta verdiği mesajlar şöyle:

“- Bugün içinde geçtiğimiz süreçte yaşanan dalgalanmaların, karşılaştığımız zorlukların farkındayız. Ülkemizin potansiyelini de biliyoruz. Atacağımız adımlarla süreçten daha güçlü çıkacağız. IMF ile herhangi bir görüşmemiz yoktur. Bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi yabancı para fonlamalarımızı uluslararası piyasalardan sağlamaya devam edeceğiz. Temel amacımız doğrudan yatırım çeken, bölgenin yatırım merkezi bir ülke olmaktır.

Sermaye kontrolü yok

- Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile ilgisi yoktur. Bu durum tamamıyla politik gelişmeler ve yatırımcıların Türk bankacılık sektörüyle ilgili algılarındaki bozulmayla ilgilidir. Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı kuralları hayata geçirmemiştir. Sermaye kontrolleri hiçbir zaman gündemimizde olmadı ve olmayacak. Türk bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü, açık döviz pozisyonu yoktur. Bankacılık sektörü mevcut volatiliteyi yönetebilecek kapasitededir. Bankacılık sektörüne destek verme konusunda tereddüt etmeyeceğiz. Bankalardan son dönemde büyük bir mevduat çıkışı yaşanmamıştır.

Mali disipline devam

- Enflasyonu düşürmek en önemli önceliğimiz. Mümkün olduğunca kısa sürede enflasyonu tek haneye indirmek istiyoruz. Enflasyonla mücadelede para politikaları tek başına yeterli değildir. Merkez Bankasını mali politikalarla destekleyeceğiz. Para politikaları ve mali politikaların koordineli ve dengeli olması gerekiyor. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Bu kapsamda yapısal reformları önceleyeceğiz. Mali disiplin ekonomimizin en temel çıpalarından biri olacak.

Çok ciddi tasarruf

- Çok ciddi tasarruf politikasına gidiyoruz. Tüm bakanlıklara hedefler verildi. Bunun yanında gelir tarafında da pozitif performans gözlemliyoruz. Yeni makro ihtiyati tedbirler, sıkı makro ve mali politikalarla daha sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayacağız.”

‘GÜÇLÜ TÜRKİYE AB İÇİN ÖNEMLİ'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz'la telefonda görüştü. ABD'nin yaptırım kararları ve Türk ekonomisine karşı atılan adımların değerlendirildiği görüşmede, ekonomik iş birliğini güçlendirecek adımların atılması için görüş birliğine varıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Scholz, güçlü Türkiye ekonomisinin hem Almanya, hem de Avrupa Birliği (AB) için büyük önem taşıdığını belirtti.

Albayrak da Türkiye'ye karşı ABD tarafından başlatılan haksız tutum ve uygulamalar sonrası Almanya'dan gelen destek açıklamalarından duyulan memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.

ABD tahvilleri satıldı

Bakan Berat Albayrak, Türkiye'ye verilen desteğin, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yeniden karşılıklı yapıcı bir yaklaşımla pozitif sonuçlar alınabilecek bir dönem için de umut verdiğini bildirdi.

Albayrak ve Scholz, 21 Eylül'de Berlin'de bir araya gelme konusunda mutabık kaldı.

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin bu yılın ocak - haziran döneminde elindeki ABD hazine bono ve tahvili miktarını geçen yılın sonuna göre 23.8 milyar dolar azalttı. Geçen yılın aralık ayı sonunda ülkenin elinde 52.6 milyar dolarlık söz konusu tahvil ve bono pozisyonu vardı.

Böylece, Türkiye ABD tahvili pozisyonunda yüzde 45.24'lük bir azalma görüldü.

Bu yılın haziran ayı sonunda Türkiye'nin rezervlerinde 28 milyar 839 milyon dolar değerinde ABD tahvil ve bonosu yer alırken, söz konusu portföyün yaklaşık 12.5 milyar doları uzun vadeli, 16.4 milyar doları ise kısa vadeli ABD varlıklarından oluşuyordu.

Borsa arife günü öğlene kadar

Borsa İstanbul'da 20 Ağustos'ta öğlene kadar işlem gerçekleştirilecek. Borsa İstanbul Pay Piyasası, Kurban Bayramı arifesi olan 20 Ağustos Pazartesi saat 12.40'a kadar açık olacak. 4 günlük Kurban Bayramı tatili dolayısıyla haftanın tek işlem gününde Pay Piyasaları saat 09.40'ta açılacak.

İYİMSERLİK ARTTI, DOLAR DÜŞTÜ

TL'de son dönemde yaşanan değer kaybını durdurmak adına BDDK ve TCMB başta olmak üzere atılan adımların ardından AB ile ilişkilerin kuvvetlenebileceği öngörüsü ve Katar'dan Türkiye'ye hızlı şekilde 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapılacağının açıklanmasıyla birlikte dolar/TL'de düşüş trendi haftanın dördüncü gününde de devam etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarıyla iyimserlik bir kademe daha artarken TL'nin dün dolar karşısındaki değer kazancı ise yüzde 4'ü aştı. Bu verilere göre TL önceki gün olduğu gibi dün de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında açık ara en çok değer kazanan para birimi oldu.

Pazar gününü pazartesi'ye bağlayan gece illikit piyasalarda 7.2400 ile tarihi zirvesini test ettikten sonra yönünü aşağı çeviren dolar/TL önceki günü 6 seviyesinin hemen üzerinde tamamlamıştı.

Albayrak etkisi

Dolar/TL dün sabah devam eden iyimserlikle güne 6 civarında başladıktan sonra sabah saatlerinde 5.80'li seviyelere geriledi. Reuters'a konuşan bankacılar bu düşüşte Katar başta olmak üzere Ortadoğu'dan ve ilişkilerin toparlanma eğilimine girmesiyle birlikte AB'den gelebilecek kaynaklara ilişkin beklentilerin belirleyici olduğunu belirttiler.

Albayrak'ın açıklamalarıyla birlikte dolar/TL'de iyimserlik de kuvvetlendi. Kur, açıklamaların ardından günün en düşük seviyesi olan 5.70'in altını test ettikten sonra 5.75 civarında seyretti.

Şekerbank Başekonomisti Gülay Girgin, “İlk yatırımcı toplantısıydı. Genel olarak iyi buldum çünkü söylemler Türkiye ekonomisinin sorunlarının farkında olunduğunu ve mantıklı çözümlerin hazırlandığını gösteriyor. Enflasyonun ekonomiye negatif etkilerine dikkat çekilmesi ve enflasyon tek haneye düşürmesinin ilk hedef olarak açıklaması da çok değerli. Sürdürülebilir büyüme söylemleri de önemli. Mali disipline verilen değer de vurgulandı. Bunlar bir arada düşünüldüğünde ekonominin her sorunu yatırımcılar karşısında dile getirilip güven sağlanabileceğini gösteriyor” dedi.

Milliyet

Bakmadan Geçme