HALK OYUNLARI KOMİSYONU KURULMALI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Halk Oyunları Topluluğu, Türkiye 2. si oldu. Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Halk Oyunları Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, '14'e yakın üniversite arasında ikinci olduk. Pazar günü yapılacak Türkiye finaline hazırlanıyoruz' dedi. Van'da her önüne gelenin ekip çalıştırarak, halk oyunlarının geleneksel yapısını bozduğunu, oyunların hem kostüm, hem de figür olarak dejenerasyona uğratıldığını belirten Prof. Dr. Tüfenkçi, Van Valiliği öncülüğünde Van Halk Oyunları Komisyonu kurulmasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Rıdvan Can

Van YYÜ Halk Oyunları Topluluğu, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Antalya'da düzenlenen Türkiye Üniversiteleri Halk Oyunları Yarışmaları'nda halay grubunda Türkiye ikincisi oldu. Pazar günü gerçekleştirilecek Türkiye finaline katılmaya hak kazanan Van YYÜ Halk Oyunları Topluluğu, finale sıkı hazırlanıyor.

"Vali Zorluoğlu Van Halk Oyunları'na sahip çıksın"

Van'a ait olmayan farklı yörelere ait veya uydurmalar ile oluşturulan kıyafetlerinin belediyelerde, okullarda, halk eğitim merkezlerinde, gençlik merkezlerinde, derneklerde hiç bir denetime tabi tutulmadan gösteri ve yarışmalarda ekiplere giydirilmesinin Vanlılar arasında yoğun tepkilere neden olduğu bir dönemde Van YYÜ Van'ın gerçek yöresel halk oyunları kıyafetleri ve oyunlarıyla Antalya'da katıldığı ulusal düzeydeki bir yarışmada Türkiye ikinciliği alarak finale kalması Van'da sevinç yarattı. Van halk oyunları ve geleneksel kıyafetlerinin son zamanlarda bilinçli olarak dejenere edildiğini belirten vatandaşlar, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun Van kültürünün çok önemli bir öğesi olan halk oyunlarına Van Halk Oyunları Komisyonu kurarak müdahale etmesini ve sahip çıkmasını istediler.

"Türkiye ikincisi olduk"

Antalya'da elde edilen başarıyı gazetemize değerlendiren Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Halk Oyunları Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, 47 kişilik bir topluluktan oluştuklarını belirterek, "Antalya Belek'te düzenlenen yarışmada biz 11'e yakın Van'ın yöresel oyununu özgün figürleriyle ve geleneksel kıyafetleri içinde oynadık. Düzenlemeli sahne sanatlarıyla halk oyunlarımızı görsellik içinde çok sesli müzikle sergiledik. Yarışmada 38'i dansçı arkadaşımız görev aldı. Bunun dışında yedek öğrencilerimiz, müzik grubunda öğrencilerimiz, kaptanlarımız ve idarecilerimizle birlikte 47 kişilik bir topluluktan oluşuyoruz. Bizim grubumuzda da Gaziantep birinci oldu. Bizde 14'e yakın üniversite arasında Türkiye ikincisi olduk. Pazar günü yapılacak olan Türkiye finaline sıkı hazırlanıyoruz. Tüm ekibimizi yürekten kutluyorum. Pazar günü iyi bir derce ile Van'a dönmek istiyoruz" dedi.

"Emeği geçen herkese teşekkür ederiz"

Yarın Türkiye finaline katılacaklarını belirten Prof. Dr. Tüfenkçi, "Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun her yıl düzenlemiş olduğu üniversiteler arası halk oyunları Türkiye finalinde Van'ımızı en iyi şekilde temsil edeceğiz. Desteklerinden dolayı Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu'na, Van YYÜ Rektörümüz Sayın Peyami Battal'a teşekkür ederiz. Emeği geçen Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Kemal Demir'e, Öğretim Görevlisi Kemal Sargın'a, Ekibi çalıştıran Halit Kahraman'a ve öğrenci gençlerimize teşekkür ederim. Yarışmalarda derce almanın ötesinde buradaki amacımız üniversite öğrencilerimizi sosyal aktivite ile buluşturarak psikolojik destek sağlayarak eğitim çabalarında başarılarına ve enerjilerini ivme kazandırarak halk oyunlarını yaşatmak, korumak ve tanıtmaktır. Öğrencilerimizi halk oyunlarıyla kötü alışkanlıklardan alıkoyup, birlikteliği, kardeşliği, dostluğu pekiştirmektir. Bizim amacımız Van'da eğitim gören öğrencilerimizin geleneklerimizi, göreneklerimizi öğrenmeleri sağlamaktır. Bu şekilde halk oyunlarımızı gelecek nesillere taşımak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Valilik öncülüğünde Van Halk Oyunları Komisyonu kurulması gerekiyor"

Van halk oyunları ve kıyafetlerinin son yıllarda dejenere edilmesine ve Van'da dernek, okul, gençlik merkezi, belediyelerde her önüne gelenin halk oyunu ekibi kurmasına ve ekip çalıştırmalarına dikkat çeken Prof. Dr. Tüfenkçi, "Halk oyunlarına il bazında bakıldığında dernekler ve Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda, halk eğitim merkezlerinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezleri ve belediyelerde etkinlikler yapılıyor. Ama halk oyunlarını bilsin bilmesin her önüne gelen ekip kuruyor veya ekip çalıştırıyor. Denetimden uzak bu durum Van halk oyunlarının geleneksel yapısını bozmaktadır. Hem oyunlarımız hem kostümlerimiz, hem de oyunlardaki figürler dejenerasyona uğruyor. Üniversite olarak biz elimizden geldiğince gerçeğini, en doğrusunu ortaya koymak için çaba gösteriyoruz. Van'ımızı temsilen il dışına gidecek gösterilere ve yarışmalara katılacak Van Halk Oyunları topluluğunun mutlaksurette komisyon denetiminden geçmesi gerekiyor. Van'da halk oyunlarının dejenerasyonu önlemek için Van Valiliği öncülüğünde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün katılımıyla Van Halk Oyunları Komisyonu kurulmasına ihtiyaç var. Bu kurumların koordinasyonuyla uzman kişiler tarafından öncelikle Van'da görev yapan usta eğiticilere dönemler halinde seminerler verilmesi yararlı olur. Halk oyunlarımızın gelecek kuşaklara doğru aktarılması eksiklerin giderilmesi açısından komisyonun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme